Cepoi: Sistemul de asigurări de sănătate din România decontează foarte puţin pentru foarte mulţi

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat, luni, că sistemul de asigurări de sănătate din România decontează "foarte puţin pentru foarte mulţi", iar problema autorităţilor este să poată acoperi serviciile care costă foarte mult şi să nu existe liste de aşteptare.
Economica.net - lun, 24 sept. 2012, 15:15
Cepoi: Sistemul de asigurări de sănătate din România decontează foarte puţin pentru foarte mulţi

„Sistemul de asigurări de sănătate din România decontează foarte puţin pentru foarte mulţi. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează medicamente sub 10 lei în valoare de 1,7 miliarde de lei. Pentru medicamentele al căror efect este discutabil, adică acelea care se încadrează în grupa «dacă nu ajută, nu strică», consumul este în jur de 30 de milioane de euro. Avem liste de aşteptare la cancer, diabet etc. Problema este să putem acoperi serviciile care costă foarte mult şi să nu avem liste de aşteptare acolo. Peste 99% dintre cetăţeni nu au posibilitatea să achite servicii care costă sute de milioane de lei”, a spus ministrul, la conferinţa ZF Pharma Summit 12.

Potrivit lui Cepoi, punctele importante ale noi legi a sănătăţii vizează asigurările de sănătate, şi anume descentralizarea acestora prin spargerea monopolului CNAS şi crearea unor asociaţii mutuale.

„Asta însemnă că desfiinţăm monopolul CNAS. Actualele case de asigurări se reduc ca număr şi se reorganizează ca asociaţii nonprofit. Posbil să se deschidă şi alte asociaţii mutuale de asigurări de sănătate, formate, de exemplu, de sindicate, structuri profesionale, care să intre în competiţie cu cele care rezultă din descentralizarea CNAS. Dacă se deschide sau nu portiţa pentru sistemul comercial la pachetul actual de asigurări de bază, vom vedea. Dacă o persoană se asigură facultativ la comercial, poate să îşi ia de acolo şi pachetul de bază”, a adăugat ministreul Sănătăţii.

În opinia ministrului Sănătăţii, societatea românescă nu are un apetit foarte mare către sistemul privat, iar astal, probabil, şi din cauza „experienţelor nefericite” din alte domenii sau pentru că nu există o educaţie a asigurărilor deosebită. „Este un risc de neluat în seamă ca asigurările private să fie mai multe decât cele de stat”, a mai spus Cepoi.

Un alt punct al proiectului legislativ este definirea pachetului de servicii de bază în aşa fel încât acesta să fie acoperit de fondul de asigurări de sănătate. „Până la această dată, se menţine pro ca sistemul de asigurări de sănătate să se descentralizeze prin asociaţii mutuale, prin care asiguratul să intervină în modul de utilizare a fondului de asiguări. De asemenea, trebuie să ştim pentru ce risc ne asigurăm – pentru risc financiar şi risc medical crescut. Acum, pachetul de servicii de bază se autodefineşte pe principiul «primul venit, primul servit». Nivelul de contribuţie la fondul de asigurări de sănătate nu acoperă pachetul actual, astfel că fie creşti contribuţia la costul real al pachetului, fie reduci componenţa pachetului de servicii, fie o îmbinare a celor două”, a mai afirmat Cepoi.

Potrivit ministrului Sănătăţii, toată lumea cere să îi spună ce primeşte şi ce nu primeşte în cadrul asigurării, ca să ştie ce să plătească. „Ca să putem să răspundem la această întrebare, trebuie să ştim pentru care dintre serviciile medicale vrem să ne asigurăm: pentru cele care costă puţin sau pentru cele care costă mult. (…) Exista persoane care nu îşi permit nici medicamente ieftine, pentru ei fiind propunerea unui pachet suportat de către stat”, a precizat Cepoi.

Astfel, potrivit ministrului, sunt propuse un pachet de servicii de bază şi unul social, acesta din urmă pentru cei care nu îşi permit.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul a aprobat Programul de iarnă în domeniul energetic
Guvernul a aprobat Programul de iarnă în domeniul energetic
Executivul a adoptat vineri, la propunerea Ministerului Energiei, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Programului de iarnă ...
Continental și-a redus previziunile privind marja de profit operațional
Continental și-a redus previziunile privind marja de profit operațional
Grupul german Continental și-a redus previziunile pentru marja de profit operațional din 2021 la 5,2% - 5,6%, din cauza ...
Eurostat: România se numără printre statele UE cu un nivel foarte ridicat al deficitului guvernamental
Eurostat: România se numără printre statele UE cu un nivel foarte ridicat al deficitului guvernamental
Deficitul guvernamental, conform datelor ajustate sezonier, s-a situat în trimestrul doi din 2021 la 6,9% din PIB în zona ...