Cepoi: Societăţile mutuale de asigurări de sănătate, în minim doi ani de la apariţia legii

Societăţile mutuale de asigurări de sănătate ar putea apărea în minim doi ani după intrarea în vigoare a noii legi, prin reactualizarea actualei case de asigurări la nivel naţional, fiind estimat a rămâne 20 de astfel de instituţii, a declarat, joi, consilierul premierului Vasile Cepoi.
Economica.net - joi, 08 nov. 2012, 12:06
Cepoi: Societăţile mutuale de asigurări de sănătate, în minim doi ani de la apariţia legii

„Societăţile mutuale de asigurări sunt instituţii care se realizează ca urmare a adeziunii depuse de cetăţeni pentru înscriere. Cetăţenii care au depus adeziune la societatea mutuală au dreptul de a-şi alege organele de conducere şi totodată au controlul asupra modului în care sunt cheltuiţi banii la asigurări. După intrarea în vigoare a noii legi a sănătăţii, în minim doi ani ar putea să fie organizate societăţile mutuale de asigurări prin reorganizarea actualelor case de asigurări. După organizarea societăţii cetăţenii îşi vor alege societatea şi vor depune adeziuni pentru a deveni membri ai acestuia. În acest moment se încheie şi un contract între asigurat şi asigurător, el devenind membru al societăţii mutuale de asigurări”, a mai spus consilierul Cepoi.

El a precizat, de asemenea, că o societate ar putea avea între 700.000 şi 1.000.000 de membri. Potrivit acestuia, asiguraţii care nu vor respecta indicaţiile prevăzute în contract, care nu vor merge la controalele periodice sau preventive ar putea fi sancţionaţi.

„Asiguraţii care se vor îmbolnăvi sau li se va agrava starea de sănătate ca urmare a faptului că nu s-au prezentat la controlul recomandat sau cel periodic vor trebui să plătească total sau parţial contravaloarea tratamentelor prescrise”, a arătat consilierul.

Potrivit lui Cepoi, modelul belgian de asigurări mutuale de sănătate este cel care se apropie cel mai mult de cerinţele pe care „partenerii de dialog le-au ridicat în urma discuţiilor din acest an”. Este vorba despre participarea asiguraţilor la conducerea societăţilor mutuale, controlul asupra cheltuirii banilor, creşterea calităţii serviciilor asigurărilor de sănătate şi desfiinţarea monopolului Casei Naţionale de Sănătate.

În legătură cu modelul francez de asigurări, consilierul Vasile Cepoi a spus că acesta are o componentă care seamănă cu modelul belgian, respectiv cel al asigurărilor voluntare şi facultative.

Întrebat când va fi trimisă în Parlament legea Sănătăţii, consilierul Cepoi a spus că în prima săptămână din decembrie, termenul fiind condiţionat de acordul cu FMI.

„Legea va intra în Parlament în prima săptămână din decembrie. Este o condiţie în acordul cu FMI. Acum o finisăm, o mai supunem odată Consiliului consultativ, probabil săptămâna viitoare, o vom prezenta comisiilor din Parlament, partidelor politice şi până în decembrie ar trebui parcurse aceste etape pentru ca legea să ajungă în Parlament”, a mai spus Cepoi.

Întrebat de asemenea care este avantajul sistemului de asigurări mutuale, el a eplicat că punctul forte rezidă în faptul că există o relaţie directă între asigurat şi asigurător.

„Va exista acea autoritate naţională de control a asigurărilor obligatorii care va garanta, va supraveghea dacă asigurătorul îşi respectă obligaţia faţă de asigurat. Va supraveghea calitatea relaţiei dintre asigurat şi asigurător, acesta din urmă având obligaţia de a asigura traseul medical pe care pacientul trebuie să-l parcurgă pentru a-şi rezolva problema de sănătate. În plus, dacă asiguratul nu este mulţumit de societatea de asigăruri are dreptul să se retragă de la aceasta şi să se mute la o alta”, a mai spus Cepoi.

Întrebat cum vede numirea lui Raed Arafat ca ministru al sănătăţii Cepoi a spus că este „este cea mai înţeleaptă soluţie care se putea aplica în acest moment”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
PSD a strâns peste 175.000 de semnături pentru susţinerea proiectului privind plafonarea preţurilor la electricitate şi gaze
PSD a strâns peste 175.000 de semnături pentru susţinerea proiectului privind plafonarea preţurilor la electricitate ...
PSD a anunţat că a strâns peste 175.000 de semnături în cadrul campaniei de susţinere a proiectului de lege pe care ...
Criza Coronavirus 17 octombrie 2021: 11.546 de cazuri noi, 299 de decese, 1.750 internați la ATI, dintre care 37 sunt copii
Criza Coronavirus 17 octombrie 2021: 11.546 de cazuri noi, 299 de decese, 1.750 internați la ATI, dintre care 37 sunt copii
Un număr de 11.546 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
MMPS: 4,8 milioane de pensionari, la finele lunii iunie; 95,13% erau pensionari de asigurări sociale de stat
MMPS: 4,8 milioane de pensionari, la finele lunii iunie; 95,13% erau pensionari de asigurări sociale de stat
Numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii era, la sfârşitul lunii iunie 2021, de peste 4,8 milioane ...