Cercel, BRD: Anularea emisiunii de titluri ar putea avea legătură cu insolvenţa Hidroelectrica

Eşecul licitaţiei de titluri de stat de la începutul acestei săptămâni poate fi şi rezultatul anunţului privind cererea de insolvenţă de la Hidroelectrica, care a determinat unele bănci să nu participe sau să ceară dobânzi înalte, a declarat directorul general adjunct BRD, Claudiu Cercel.
Economica.net - mie, 20 iun. 2012, 13:56
Cercel, BRD: Anularea emisiunii de titluri ar putea avea legătură cu insolvenţa Hidroelectrica

„Poate că şi acest anunţ de luni cu Hidroelectrica să fi avut o anumită importanţă în decizia unor bănci de a nu participa la licitaţie sau să-şi calibreze un randament mai mare”, a spus Cercel.

Ministerul Finanţelor Publice a respins luni ofertele băncilor pentru certificatele cu scadenţa la un an, considerând că randamentul cerut de acestea este prea mare, fiind pentru prima dată din luna octombrie când administratorii datoriei publice nu atrag nimic la o licitaţie.

Cercel a arătat că percepţiile sunt negative, cel puţin în zona investitorilor străini, sau jucătorilor de piaţă, care n-au putut sta să vadă toate tehnicalităţile.

„Ceea ce se reproşează cei din exterior este nu atât intrarea în insolvenţă, (…) ci că se poate interpreta ca un atac la instituţia contractului. Cei din occident se uită la instituţia contractului şi există temerile că şi alte companii ar putea fi încurajate să facă la fel, dacă nu chiar şi entităţi private”, a adăugat directorul BRD – Societe Generale.

Întrebat de către moderator în ce măsură poate continua procesul de listare, unde BRD este liderul consorţiului de intermendiere selectat, Cercel a răspuns că aproape sigur va trebui să se încheie insolvenţa pentru a mai putea vorbi de introducerea pe bursă a pachetului de 10% din titlurile deţinute de stat la Hidroelectrica.

Anterior, preşedintele Bancpost, Mihai Bogza, a declarat că intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica este mai îngrijorătoare pentru România decât rezultatul alegerilor din Grecia, din cauza riscului reputaţional al statului, argumentând că nu se răspune „la un şmen cu un şmen”.

La rândul său, Henk Paardekooper, preşedinte al RBS România a arătat că decizia a fost surpinzătoare, pentru că nu s-a mai întâlnit ceva similar în istoria recentă a României, chiar dacă alte state au ales soluţii de acest gen în ultima perioadă.

Paardekooper a completat că decizia Moody’s din această dimineaţă, de a coborî cu patru trepte ratingul Hidroelecrica, este relevantă pentru a înţelege efectele unei asemenea decizii.

Şeful RBS nu a dorit să comenteze relaţia comercială a băncii cu Hidroelectrica.

La râdul su, preşedintele Raiffeisen, Steven van Groningen, spune că îi e foarte greu să le explice investitorilor străini ce s-a întâmplat la Hidroelecrtica şi de ce această companie a fost introdusă în insolvenţă, mai ales că multe alte companii de stat se află într-o situaţie financiară mult mai gravă.

„Nu este foarte greu pentru mulţi investitori străini să numească 5 companii de stat care sunt în poziţie mult mai gravă decât Hidroelectrica. Îi băgăm şi pe ei în insolvenţă?”, a afirmat şeful Raiffeisen.

Tribunalul Bucureşti a admis miercuri cererea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica, solicitarea fiind depusă la finele săptămânii trecute.

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat pentru MEDIAFAX că dacă Hidroelectrica va intra în insolvenţă, administratorul judiciar va putea anula contractele directe de vânzare a energiei în situaţia în care va exista suspiciunea de fraudă.

Te-ar mai putea interesa și
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franţa intenţionează să interzică utilizarea termenilor precum "carne" sau "cârnaţi" pentru produsele alimentare pe bază de proteine vegetale, potrivit unui decret publicat joi, în......
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri de respectarea statului de drept în cazul României
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri ...
Avertizorii de integritate sunt o sursă vitală de informaţii pentru anchetatorii publici şi procurori, iar transpunerea ...
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană (UE) a anunţat joi acordarea unei finanţări de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în ...
AFIR va acorda sprijin financiar unui număr de 354 de proiecte, destinate unor investiții neagricole în zonele rurale
AFIR va acorda sprijin financiar unui număr de 354 de proiecte, destinate unor investiții neagricole în zonele rurale
Un număr de 354 de proiecte de investiţii au fost selectate pentru finanţare cu fonduri nerambursabile în valoare totală ...