Cererea anemică de PC-uri trage în jos profitabilitatea Microsoft şi AMD

Cererea anemică de PC-uri la nivel mondial, presată de criza economică mondială şi interesul tot mai mare al cumpărătorilor pentru electronicele mobile, trage în jos profitabilitatea Microsoft şi AMD, care s-au alăturat Intel cu rezultate trimestriale şi estimări sub aşteptări, relatează Bloomberg.
Economica.net - vin, 19 oct. 2012, 12:58
Cererea anemică de PC-uri trage în jos profitabilitatea Microsoft şi AMD

Profitul net al Microsoft a scăzut cu 22%, la 4,47 miliarde de dolari, în primul trimestru fiscal, încheiat pe 30 septembrie. Profitul pe acţiune, de 53 de cenţi, a ratat estimările analiştilor, de 56 de cenţi. Vânzările grupului au coborât cu 7,9%, la 16 miliarde de dolari, comparativ cu estimările medii de 16,4 miliarde de dolari.

Rezultatele trimestriale ale Microsoft au fost afectate de scăderea vânzărilor sistemului de operare Windows, cu 33%, la 3,24 miliarde de dolari, în timp ce analiştii se aşteptau la 3,64 miliarde de dolari.

În intervalul analizat, livrările mondiale de PC-uri au scăzut cu 8,3% faţă de intervalul similar din anul trecut, la 87,5 milioane de unităţi, potrivit companiei de cercetare a pieţei Gartner.

Piaţa globală a PC-urilor se va contracta în acest an cu 1,2%, la 348,7 milioane de unităţi, anticipează firma de analiză IHS ISuppli, acesta urmând să fie primul declin anual după anul 2001.

AMD, al doilea mare producător de procesoane pentru PC-uri la nivel mondial, anticipează că vânzările din ultimele trei luni ale acestui an ar putea rata estimările şi a anunţat că va renunţa la 15% dintre angajaţi.

Compania a înregistrat în trimestrul al treilea pierderi de 157 milioane de dolari, după un profit de 97 milioane dolari în urmă cu un an. Vânzările au coborât cu 25%, la 1,27 miliarde dolari.

Rezultatele celor două companii, care se adaugă marjelor sub aşteptări anticipate de Intel săptămâna trecută pentru trimestrul al patrulea, scot în evidenţă impactul crizei economice mondiale şi interesul în creştere al cumpărătorilor pentru electronicele mobile.

Unii cumpărători au amânat cumpărarea unui PC pentru după lansarea Windows 8. Microsoft mizează pe Windows 8, care va intra la vânzare săptămâna viitoare, pentru creşterea cererii de PC-uri şi pentru tabletele cu acest sistem de operare, în detrimentul sistemelor iOS al Apple şi Android al Google.

Grupul urmează totodată să lanseze vânzările tabletei Surface, prima incursiune a Microsoft în domeniul hardware.

Te-ar mai putea interesa și
Conturile Primăriei Capitalei au fost deblocate
Conturile Primăriei Capitalei au fost deblocate
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5, au fost deblocate conturile Primăriei Capitalei....
Câciu dă asigurări că măsurile care intră în vigoare de la 1 iulie nu vor duce la creșterea inflației și a deficitului bugetar
Câciu dă asigurări că măsurile care intră în vigoare de la 1 iulie nu vor duce la creșterea inflației și a deficitului ...
Aplicarea de la 1 iulie a noilor măsuri de sprijin anunţate de coaliţia de guvernare nu va determina o inflaţie mai mare ...
Bogdan Neacşu, șeful ARB: Clienții băncilor care își suspendă ratele riscă după aceea să plătescă sume mai mari
Bogdan Neacşu, șeful ARB: Clienții băncilor care își suspendă ratele riscă după aceea să plătescă sume mai mari
Consumatorii trebuie să reţină că suspendarea plăţii ratelor nu înseamnă că aceste rate amânate dispar, iar faptul ...
Grupul care deține Tottenham Hotspur va injecta în club 150 de milioane de lire sterline
Grupul care deține Tottenham Hotspur va injecta în club 150 de milioane de lire sterline
Grupul britanic ENIC, care deţine clubul englez de fotbal Tottenham Hotspur, a decis o injecţie de capital de 150 de milioane ...