Cererea mondială de petrol a crescut, pe fondul scăderii preţului – IEA

Cererea mondială de petrol va înregistra, în 2015, o creştere peste aşteptări, în condiţiile în care creşterea economică şi preţurile reduse la ţiţei au stimulat consumul în prima jumătate a anului, a anunţat joi Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA), transmite Reuters.
Economica.net - joi, 11 iun. 2015, 09:35
Cererea mondială de petrol a crescut, pe fondul scăderii preţului - IEA

În raportul său lunar, IEA prognozează că, în acest an, comparativ cu anul trecut, consumul mondial de petrol va creşte cu 1,4 milioane barili pe zi (bpd), pentru a ajunge la o medie de 94 milioane bpd, cu 300.000 de barili pe zi mai mult decât estima luna trecută. IEA precizează însă că cererea mondială, care a crescut cu aproximativ 1,6 milioane bpd în prima jumătate a anului, ar urma să crească cu doar 1,2 milioane bpd în a doua jumătate, scrie Agerpres.

‘Recentele evoluţii solide de pe piaţa petrolului se datorează, în parte, şi cererii neaşteptat de puternice pentru petrol la nivel global’, susţine IEA, care consiliază statele industrializate în materie de politică energetică.

Preţul ţiţeiului şi-a revenit în acest an, după ce s-a înjumătăţit anul trecut, urcând de la un minim de 45 de dolari per baril în ianuarie la 65,75 de dolari pe baril marţi.

Însă IEA avertizează că, dacă în prezent preţul petrolului este susţinut de dezechilibrele temporare existente în sectorul de rafinare, situaţia de ofertă supra-abundentă persistă. Aceasta în condiţiile în care oferta de petrol venită din partea Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a atins în luna mai nivelul de 31,33 milioane barili pe zi, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna august 2012, în condiţiile în care principalii membri ai cartelului (Arabia saudită, Irak şi Emiratele Arabe Unite) au produs fiecare o cantitate record de petrol luna trecută.

De asemenea, IEA şi-a îmbunătăţit şi prognozele privind producţia de petrol a statelor care nu sunt membre OPEC, producţie care în 2015 ar urma să crească cu aproape un milion de barili pe zi, până la o medie de 58 milioane bpd.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan susține construirea trenului metropolitan pe infrastructura CFR
Nicușor Dan susține construirea trenului metropolitan pe infrastructura CFR
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, pledează pentru construirea trenului metropolitan pe infrastructura CFR şi transmite că are toată deschiderea pentru a colabora cu Guvernul şi cu......
Grupul grec Jumbo a raportat pentru primele șase luni din 2021 o creștere a profitului net de aproape 35%
Grupul grec Jumbo a raportat pentru primele șase luni din 2021 o creștere a profitului net de aproape 35%
Retailerul grec de jucării Jumbo a înregistrat o creştere a profitului net de 34,8% în primul semestru din 2021, cheltuielile ...
OTP Bank a primit pentru a treia oară o creștere a plafonului de garantare în cadrul Programului IMM Invest România
OTP Bank a primit pentru a treia oară o creștere a plafonului de garantare în cadrul Programului IMM Invest România
OTP Bank România a obţinut cea de-a treia majorare a plafonului de garantare a creditelor pentru firmele mici şi mijlocii ...
DHL Express își scumpește de la anul serviciile de curierat din România
DHL Express își scumpește de la anul serviciile de curierat din România
Grupul DHL Express, liderul pieței de servicii de curierat internațional, a anunțaț astăzi că își va modifica tarifele, ...