Certificatul digital UE privind COVID-19: Eurodeputaţii cer statelor membre să-şi asume responsabilităţile

Membrii Parlamentului European, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au susţinut marţi într-o dezbatere că certificatul digital UE privind COVID-19 va contribui la ridicarea restricţiilor, atenţionând că libertatea de circulaţie a cetăţenilor europeni nu trebuie să fie afectată, potrivit unui comunicat publicat marţi de legislativul Uniunii Europene.
AGERPRES - mie, 09 iun. 2021, 14:04
Certificatul digital UE privind COVID-19: Eurodeputaţii cer statelor membre să-şi asume responsabilităţile

Certificatul urmăreşte să permită călătorii mai simple şi mai sigure, oferind dovada că cineva a fost vaccinat, a avut un test negativ la COVID-19 sau s-a vindecat după infectarea cu SARS-CoV-2. Infrastructura necesară este disponibilă şi 23 de ţări sunt pregătite tehnic, iar nouă dintre acestea emit şi verifică deja cel puţin un tip de certificat, scrie Agerpres.

„Toţi cetăţenii din Uniunea Europeană se aşteaptă pe bună dreptate să folosească acest sistem la începutul verii, iar statele membre trebuie să se conformeze”, a declarat în cadrul dezbaterii eurodeputatul olandez Jeroen Lenaers (grupul Partidului Popular European), potrivit căruia „cetăţenii europeni doresc […] să vedem în fine coordonare şi predictibilitate la graniţele noastre interne”.

Juan Fernando Lopez Aguilar (grupul S&D) a spus că libertatea de mişcare este foarte apreciată de cetăţenii europeni şi că negocierile legate de certificatul COVD-19 „au fost încheiate în timp record”. „Dorim să transmitem acest mesaj cetăţenilor europeni că facem tot ce ne stă în putinţă pentru a restabili libertatea de mişcare”, a explicat europarlamentarul socialist spaniol.

În opinia eurodeputatei social-democrate germane Birgit Sippel, acest certificat este „primul pas spre renunţarea la restricţii şi asta e o veste bună pentru mulţi oameni din Europa – oameni care călătoresc pentru serviciu, familii care locuiesc în zone de graniţă, şi pentru turism”. Ea a adăugat că acum ţărilor membre le revine să armonizeze regulile privind călătoriile.

Eurodeputata olandeză Sophie in ‘t Veld (Renew) le-a cerut statelor membre să garanteze că UE se redeschide. „Europenii îşi doresc cu ardoare să-şi recapete libertatea. Cred că merită amintit că nu virusul le-a răpit dreptul la liberă circulaţie în Europa. De fapt mozaicul de reguli naţionale le face imposibilă deplasarea”, a insistat ea.

Din partea grupului Verzilor, olandeza Tineke Strik a pus accentul pe importanţa nediscriminării şi a protejării datelor cu caracter personal şi a spus că acest certificat respectă pe deplin aceste cerinţe, statele membre trebuind să aplice noul sistem armonizat.

În intervenţia sa, Christine Anderson (grupul Identitate şi Democraţie) a exprimat îndoieli dacă certificatul poate restabili libera circulaţie şi respectarea drepturilor oamenilor. Eurodeputata şi-a exprimat îngrijorarea că oamenii ar putea fi forţaţi să se vaccineze, ceea ce ar putea duce la „un certificat care să ateste faptul că ai drepturi”.

Joachim Stanislaw Brudzinski (grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni) a fost de părere că certificatul „trebuie să faciliteze libera circulaţie, nu să o condiţioneze” şi a subliniat că „această reglementare nu poate fi privită ca ceva ce face vaccinarea obligatorie”.

Europarlamentara germană Cornelia Ernst (grupul Stângii din Parlamentul European) a ţinut să remarce că Parlamentul European şi Comisia Europeană s-au aflat în prima linie pentru apărarea drepturile cetăţenilor în timpul negocierilor cu statele membre: „Trebuie să apărăm drepturile tuturor – nu doar ale turiştilor”, a spus ea.

În numele executivului comunitar, comisarul european pentru justiţie Didier Reynders, a declarat că „certificatul, care va fi gratuit, va fi eliberat de toate statele membre şi va fi acceptat peste tot în Europa, contribuind la o ridicare graduală a restricţiilor”.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU; NATO denunţă ”retorica” nucleară a Rusiei
Ucraina cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU; NATO denunţă ”retorica” nucleară a Rusiei
Ucraina a cerut duminică convocarea urgentă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU şi a cerut statelor occidentale şi Chinei să determine Rusia să înceteze "şantajul nuclear", în......
O dronă ucraineană a provocat o explozie în centrul unui oraş rus, la circa 200 de kilometri de Moscova
O dronă ucraineană a provocat o explozie în centrul unui oraş rus, la circa 200 de kilometri de Moscova
O dronă a explodat duminică în centrul oraşului rus Kireievsk, situat la circa 220 de kilometri sud de Moscova, potrivit ...
Senat: Proiectul de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, luni, pe ordinea de zi a comisiilor
Senat: Proiectul de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, luni, pe ordinea de zi a ...
Comisiile juridică şi de muncă ale Senatului vor dezbate, luni, pentru raport, proiectul de lege al Guvernului privind ...
Orban anunţă că va face plângere penală dacă Guvernul nu respectă decizia de organizare a alegerilor locale parţiale
Orban anunţă că va face plângere penală dacă Guvernul nu respectă decizia de organizare a alegerilor locale parţiale
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat că va depune plângere penală în cazul în care Executivul nu ...