CES 2022, cea mai mare expoziţie de tehnologie. Rezumatul zilei de la Samsung, Bosch, Sony, HP şi alţii

Faimosul Consumer Electronic Show (CES 2022), cel mai mare târg de tehnologie care anul acesta se desfășoară în format hibrid, s-a deschis pe 5 ianurie. Și chiar dacă prezentările marilor companii au loc preponderent online, vedem în continuare o cantitate uriașă de tehnologie interesantă, atât lucruri care sunt gata pentru piață, cât și lucruri pe care să le așteptăm cu nerăbdare în anii următori.
Lidia Neagu - mie, 05 ian. 2022, 18:25
CES 2022, cea mai mare expoziţie de tehnologie. Rezumatul zilei de la Samsung, Bosch, Sony, HP şi alţii

În timp ce CES 2022 nu va fi la fel de mare ca în anii de dinaintea pandemiei – în care până la 170.000 de participanți au venit în Las Vegas – organizatorii evenimentului spun că se așteaptă ca o mulțime considerabilă de oameni să revină la expoziție, mai ales acum că vaccinarea împotriva Covid este obligatorie pentru a participa și că SUA a relaxat restricțiile de călătorie din străinătate.

Cu toate acestea, din cauza variantei Omicron, în săptămânile premergătoare CES, o serie de companii au trecut la o prezență virtuală, mai degrabă decât la una fizică, iar CTA a implementat câteva măsuri suplimentare de siguranță pentru cei care participă. Organizatorii evenimentului au renunțat, de asemenea, la ultima zi a expoziției ca reacție la îngrijorările Covid.

Iată cele mai importante anunţuri din prima zi:

Samsung

Samsung Electronics și-a dezvăluit astăzi viziunea pentru viitor, „Împreună pentru mâine”, în timpul unui eveniment de referință înainte de prezentarea la CES 2022. Viziunea companiei Together for Tomorrow („Împreună pentru mâine”) este una care încurajează consumatorii să creeze schimbări pozitive și stimulează colaborări care abordează unele dintre cele mai presante provocări globale. Prezentarea a ilustrat modul în care Samsung intenționează să își transforme viziunea în realitate prin introducerea unor inițiative de sustenabilitate, parteneriate cu sens și tehnologii personalizabile și interconectate. În esență, viziunea Samsung pentru viitor se bazează pe ceea ce compania numește „sustenabilitate de zi cu zi”.

De exemplu, compania a introdus îmbunătățiri notabile la telecomanda SolarCell, prima sa de acest fel, care elimină risipa bateriilor cu un panou solar încorporat care poate fi încărcat atât ziua, cât și noaptea. Telecomanda îmbunătățită SolarCell primește energie electrică de la frecvențele radio ale dispozitivelor Wi-Fi, de exemplu.

În plus, până în 2025, Samsung plănuiește să facă toate televizoarele și încărcătoarele telefoanelor să funcționeze cu o putere de așteptare aproape de zero, astfel încât produsele să nu consume aproape deloc energie atunci când nu sunt utilizate.

Platformele și dispozitivele pe care Samsung le-a dezvăluit la eveniment reflectă epoca „Screens Everywhere, Screens for All” la care a făcut aluzie Han la CES 2020.  Samsung a anunțat, de asemenea, lansarea noului videoproiector portabil și dispozitiv pentru divertisment, The Freestyle, în contextul CES 2022. The Freestyle vine pentru prima dată cu acest tip de tehnologie și flexibilitate pentru a oferi o experienta de vizionare și divertisment optime celor care își doresc să ducă oriunde conținutul video și audio.

Freestyle cântărește doar 830 de grame, permițând ca orice spațiu să poată fi schimbat cu ușurință într-un ecran. Spre deosebire de videoproiectoarele convenționale, sub formă de cutie, Freestyle are un suport versatil ce permite rotirea până la 180 de grade, permițând utilizatorilor să urmărească videoclipuri de înaltă calitate oriunde – acesta putând fi așezat pe masă, podea, perete sau chiar tavan – fără a fi necesar un ecran separat.

De asemenea, Samsung Gaming Hub oferă o platformă all-in-one pentru a descoperi și a juca jocuri în cloud și pe consolă și urmează să fie lansată pe televizoarele și monitoarele inteligente ale companiei din 2022. În cele din urmă, Odyssey Ark este un ecran de jocuri de 55 de inci, flexibil și curbat.

Pentru a introduce mai multe experiențe de produs personalizate în casele consumatorilor, Samsung a anunțat lansarea a și mai multe opțiuni de personalizare pentru gama sa de electrocasnice Bespoke. Acestea includ noi opțiuni personalizate pentru Family Hub de la Samsung și frigiderele french door cu 3 și 4 uși, alături de mașini de spălat vase, plite și cuptoare cu microunde. Samsung introduce, de asemenea, noi produse precum aspiratorul Bespoke Jet și Mașina de spălat și uscător.

Pentru a permite diferitelor tipuri de dispozitive inteligente să funcționeze mai bine între ele, Samsung a anunțat că plănuiește să facă din SmartThings Hub o caracteristică încorporată a televizoarelor din 2022, monitoarelor inteligente și frigiderelor Family Hub. Astfel, experiențele de conectivitate vor fi mai accesibile.

Sony

Sub tema „Împreună creăm viitorul divertismentului” (”Co-create the Future of Entertainment”) Sony va prezenta mai multe tehnologii și inițiative prin care îi susține pe creatori și care aduce compania mai aproape de utilizatori, la standul său din Las Vegas, dar și pe platforma online „Sony Square”.

Drona profesională Sony„Airpeak S1”, care a fost deja pusă la vânzare în Statele Unite, va fi prezentată pentru prima data. Airpeak S1 este cea mai mică dronă din lume care poate fi echipată cu o cameră mirrorless Alpha™ de dimensiuni normale. Aceasta are un motor proprietar, o elice, un sistem de control și tehnologie de detectare ce oferă agilitate crescută, dar și un zbor precis și dinamic.

PlayStation5 îi aduce pe jucători în lumea gamingului cu o viteză fără precedent, fidelitate vizuală și imersiune a simțurilor. PS5 este echipat cu un SSD ultra-rapid, I/O personalizat integrat, tehnologie Tempest 3D Audio, dar și cu un controller wireless DualSenseTM cu tehnologie haptică de ultimă generație și declanșatoare adaptive. O colecție a tuturor celor cinci variante de culoare inspirate de galaxia noastră, atât pentru exteriorul consolei, cât și pentru controllerul wireless DualSense va fi prezentată la eveniment.

Un ecran uriaș Crystal LED va fi instalat la intrarea în stand și va afișa conținut dedicat celor mai noi inovații Sony în segmente precum producția virtuală și viitorul divertismentului sportiv.

Gama de televizoare BRAVIA XR, cu tehnologia inovatoare XR Backlight Master Drive pentru noile modele Mini LED.  Gamei de televizoare i se adaugă o nouă serie Mini LED. Cognitive Processor XR, alături de tehnologia unică Sony de procesare a semnalului, „XR Backlight Master Drive” controlează precis unitățile Mini LED cu reglarea intensității luminoase, pentru strălucire uimitoare și nuanțe profunde de negru, în orice colț al ecranului. Noua gamă de televizoare BRAVIA XR oferă vizionare imersivă și o experiență de gaming formată prin combinarea imaginilor detaliate cu sunet tridimensional.

Vor fi expuse un prototip (VISION-S 01), care este testat deja în condiții reale de circulație, și un vehicul-prototip SUV (VISION-S 02), ca o nouă propunere de design și structură. Utilizând tehnologiile interne ale Sony și cunoștințele în materie de tehnologie de comunicare și securitate cultivate prin dezvoltarea smartphone-urilor, Sony a poziționat operarea de la distanță ca o tehnologie importantă în anticiparea sosirii erei conducerii autonome. Pentru a realiza acest lucru, Sony a efectuat experimente de conducere care au conectat Japonia și Germania cu 5G și colaborează cu partenerii săi pentru a realiza transmisia cu latență redusă (semnale video și de control) și controlul comunicațiilor (monitorizare și predicție) utilizând sistemul telematic instalat în VISION-S 01.

HP

HP Inc. a prezentat noi dispozitive și soluții concepute pentru a îmbunătăți experiențele de colaborare și de creație, astfel încât oamenii să poată lucra și crea oriunde s-ar afla. 

HP a adăugat noi funcții pentru experiențe mai bune în videoconferință. Cu Appearance Filter, utilizatorii pot avea o apariție personalizată în întâlnirile online, în timp ce aplicația myHP oferă o interfață unică de control care permite, de exemplu, activarea setărilor video în aplicațiile de conferințe printr-o singură atingere.

HP Elite Dragonfly G3 cu Windows 11 cântărește sub 1 kg, este disponibil în nuanțe de Slate Blue sau Natural Silver și este echipat cu procesoare Intel de generație 12. HP Elite Dragonfly G3 are un design cu clapetă de 13,5” și oferă utilizatorilor un câmp vizual mai mare cu un ecran de 3:2. Echipat cu un sistem de încărcare inteligent, bateria memorează modele de lucru pentru a optimiza consumul de energie. Va fi disponibil începând cu luna martie.

HP Elite Dragonfly Chromebook Enterprise este cel mai avansat Chromebook pentru business din lumei. Proiectat să integreze sistemul de operare Chrome, cu un design 360 ​și consolidat cu soluțiile HP Presence, dispozitivul dispune de o cameră de 5MP – cu funcții îmbunătățite de iluminare pentru discuții video de înaltă calitate – și de patru difuzoare reglate cu Audio by Bang & Olufsen. De asemenea, utilizatorii pot lua notițe și împărtăși idei când se află în mișcare cu un pen magnetic opționalii care se încarcă fără fir și se prinde pe partea laterală a dispozitivului. Va fi disponibil începând cu luna aprilie.

Monitoarele curbate HP Z40c G3 și HP Z34c G3 sunt concepute pentru cei care doresc să-și înlocuiască configurația de monitor dublu cu un ecran mare. Monitorul curbat HP Z40c G3 – cel mai mare monitor pentru conferințe din lume, cu o cameră web 4K integrată – scoate în evidență fiecare detaliu pe un ecran clar 5K:2K 40”. Vor fi disponibile începând cu luna ianuarie.

NVIDIA

NVIDIA a stabilit astăzi direcția platformei supreme pentru gameri și creatori de conținut, dezvăluind peste 160 de modele de laptopuri GeForce pentru gaming și Studio, precum și noi plăci video GeForce RTX și tehnologii pentru desktop și laptop.

De asemenea, compania a anunțat nou conținut accelerat RTX și expansiunea atât a platformei GeForce NOW de cloud gaming, cât și a ecosistemului NVIDIA Studio, inclusiv lansarea Omniverse pentru creatori de conținut.

Lansarea de la NVIDIA a plăcii video GeForce RTX 3080 Ti pentru laptop aduce pentru prima dată clasa 80 Ti de plăci video pentru laptopuri. Cu 16GB de memorie GDDR6, cea mai rapidă pentru un laptop, RTX 3080 Ti oferă o performanță mai crescută decât NVIDIA TITAN RTX pentru desktop. Un preț de pornire de 2.499$ pentru laptopurile cu RTX 3080 Ti a fost anunțat în cadrul conferinței.

Compania spune că noul GeForce RTX 3070 Ti este cu până la 70% mai rapid decât RTX 2070 SUPER pentru laptop și poate să livreze 100 de cadre pe secundă la rezoluție de 1440p. Un preț de pornire de 1.499$ pentru laptopurile cu RTX 3070 Ti a fost anunțat în cadrul conferinței. Laptopurile cu aceste două noi variante de plăci video vor fi disponibile de la 1 februarie.

NVIDIA prezintă și a patra generație de tehnologii Max-Q, care au revoluționat performanța laptopurilor încă de acum 4 ani. Printre funcții se numără CPU Optimizer, Rapid Core Scaling și Battery Boost 2.0, care crește și mai mult eficiența, performanța și durata de viață a bateriei.

NVIDIA Omniverse este acum disponibil, complet gratuit, pentru milioane de creatori de conținut care utilizează plăci video GeForce RTX și NVIDIA RTX. Platforma de colaborare pentru design 3D și simulări de lumi virtuale în timp real de la NVIDIA ajută artiști, designeri și creatori de conținut să se conecteze și să colaboreze în aplicații de design de top de pe propriile laptopuri sau workstation-uri cu RTX la bază.
O nouă funcție a platformei, Omniverse Nucleus Cloud permite colaborarea printr-un singur click, partajând scene Omniverse 3D foarte mari. Artiștii pot colabora în timp real din aceeași cameră sau din capete diferite ale lumii fără a transfera seturi mari de date.

Bosch

Compania accesează noi domenii de activitate prin software, servicii și licențe. „Ne digitalizăm în mod sistematic activitatea de bază pentru a spori avantajele clienților noștri. În viitor, ne propunem să transformăm vânzarea fiecărui produs digital în venituri bazate pe servicii”, declară Tanja Rückert, directorul digital al Grupului Bosch, în cadrul CES din Las Vegas. Pentru a atinge acest obiectiv, Bosch se concentrează pe conexiunea IoT cu IA – cu alte cuvinte, conectează Internetul lucrurilor (IoT) cu inteligența artificială (IA).

Bosch a pus bazele acestui lucru cu mult timp în urmă. Începând cu noul an, toate clasele de produse electronice vor putea fi conectate. Vânzările de scule electrice conectate, aparate de uz casnic și sisteme de încălzire au crescut cu 50% în decurs de un an, de la patru milioane de unități în 2020 la peste șase milioane în 2021. Datorită Centrului Bosch pentru Inteligență Artificială (BCAI), compania a creat o unitate puternică în domeniul IA, care a contribuit deja cu aproximativ 300 de milioane de euro la rezultat.

În plus, compania investește în total peste patru miliarde de euro în fiecare an în expertiza sa în materie de software, din care aproximativ trei miliarde sunt destinate afacerii în sectorul mobilității. În viitor, sub umbrela filialei sale ETAS GmbH, compania va dezvolta și vinde software de bază pentru autovehicule, produse middleware, servicii cloud și instrumente de dezvoltare pentru aplicații universale.

Noul senzor de gaz Bosch – primul de pe piață care include inteligență artificială – servește atât la protejarea oamenilor, cât și a naturii. Parte a senzorului Silvanet Wildfire de la Dryad, este în esență un nas digital care ajută la detectarea din timp a incendiilor de pădure. Senzorii Dryad sunt atașați de copaci, unde monitorizează continuu microclimatul local pentru a detecta incendiile incipiente și pentru a notifica fără fir autoritățile locale, cu mult înainte ca sistemele bazate pe camere de supraveghere sau prin satelit să poată facă acest lucru.

O nouă campanie Bosch prezintă soluţiile dezvoltate de companie pentru a îmbunătăţi lucrurile mărunte din viaţa de zi cu zi a oamenilor. Denumită „High tech #LikeABosch – cu multe soluții conectate, inteligente și sustenabile”, protagonista acesteia îi poartă pe telespectatori printr-un tur al rutinei ei zilnice, utilizând în același timp mai multe soluții Bosch, de la ochelari inteligenți la o bicicletă electrică conectată și un permis de acces digital pentru serviciu. Acest lucru îl face pe fiul ei adolescent, care la începutul videoclipului a declarat că mama lui este „de modă veche”, să pară destul de rupt de realitate.

ASUS Republic of Gamers

ASUS Republic of Gamers (ROG) a anunțat cele mai noi dispozitive și echipamente de gaming în cadrul evenimentului virtual „For Those Who Dare: The Rise of Gamers” din cadrul CES 2022. ROG a dezvăluit o serie de produse în premieră, mai multe laptopuri de gaming de top echipate cu cele mai noi chip-uri, noi periferice pentru a maximiza experiențele de joc, ROG Citadel XV actualizat cu o hartă extinsă și o nouă poveste, precum și mai multe genți ROG.

Portofoliul extins de inovații în materie de gaming include laptopurile de gaming ROG Zephyrus Duo 16, ROG Zephyrus G14, ROG Strix SCAR și ROG Strix G; tableta de gaming ROG Flow Z13; căștile de gaming ROG Fusion II 500 și 300; tastaturile de gaming ROG Strix Flare II Animate și Strix Flare II; mouse-ul de gaming ROG Chakram X; monitoarele de gaming ROG Swift 360Hz PG27AQN, ROG Swift OLED PG42UQ și PG48UQ; routerul de gaming ROG Rapture GT-AXE16000; și mai multe genți ROG Archer.

Laptopurile ROG din 2022 urmăresc depășirea limitelor de performanță prin inovații care să îmbunătățească și mai mult experiențele jucătorilor. Fiecare laptop este echipat cu Windows 11, procesor nou AMD sau Intel, placă video dedicată nou lansată AMD sau NVIDIA și facilități ROG în premieră: un comutator MUX pentru optimizarea performanței plăcilor video dedicate, designul termic exclusiv ROG Intelligent Cooling și compusul din metalic lichid Conductonaut Extreme pe modelele flagship.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu baterii de ultimă generaţie, a anunţat marţi al treilea mare producător......
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește tehnologie americană
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește ...
Compania de stat ucraineană Energoatom a lansat construcția a două noi unități (5 și 6) la centrala nucleară Khmelnytskyi ...
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie ...