CES a scos de pe ordinea zi a ședinței plenului avizarea proiectului de ordonață privind plafonarea sporului pentru condiții vătămătoare
:format(jpg):quality(80)/https://www.economica.net/wp-content/uploads/2025/06/Gal_foto_22012025-596x420.jpg)
„Vă aducem la cunoştinţă că avizarea proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice, al cărui iniţiator sunteţi, a figurat pe ordinea de zi iniţială a şedinţei Plenului Consiliului Economic şi Social din data de 27.06.2025, de la ora 12:00, fiind retras ulterior ca urmare a solicitării reprezentanţilor părţii sindicale, solicitare care a fost supusă votului şi aprobată, în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare”, se menţionează în Adresă.
Reprezentaţii CES subliniază totodată că, potrivit dispoziţiilor art. 29 lit.a) din acelaşi regulament, Plenul avizează proiectele de acte normative în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la primirea solicitării, pe baza proiectelor de avize elaborate, de regulă, de minimum trei comisii de specialitate, „condiţie care nu a fost îndeplinită în cazul de faţă”.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei guvernului în primă lectură, conform unei informări transmise de Executiv.
Potrivit proiectului publicat în transparenţă pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, cuantumul sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare ar putea fi stabilit până la 300 lei brut lunar, pentru toate categoriile de personal plătit din fonduri publice.
Proiectul mai prevede că, începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare, care prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori lucrează în locuri de muncă în care există astfel de condiţii, stabilite potrivit Legii nr. 31/1991, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar cu o durată cuprinsă între 1-3 zile lucrătoare.
Sursa foto: Mmuncii.ro