CEZ a crescut în primul semestru cu toate business-urile din România, pe care le-a scos la vânzare

Toate business-urile CEZ din România au înregistrat creșteri în prima jumătate a anului 2020 din punct de vedere al profitului operațional, potrivit datelor financiare prezentate de grupul ceh. Compania poartă deja negocieri exclusive cu investitorul care a oferit cel mai mult pentru activele din România pe care le-a scos la vânzare.
Mihai Nicuţ - joi, 20 aug. 2020, 18:27
CEZ a crescut în primul semestru cu toate business-urile din România, pe care le-a scos la vânzare

Profitul operațional EBITDA aferent segmentului de producție de energie electrică a CEZ în România a crescut cu 43% în primul semestru al acestui an, de la 900 de milioane de coroane cehe în primul semestru din 2019 la 1,3 miliarde acum. Motivul a fost cantitatea mai mare de energie electrică produsă (plus 8%), ca urmare a condițiilor meteo mai bune decât cele de anul trecut, alături de prețurile mai mari.

Parcul eolian pe care CEZ îl deține în Dobrogea (600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa) a produs 700 GWh de energie electrică (plus 10% față de aceeași perioadă a anului trecut), iar microhidrocentralele din sud-vestul țării 40 GWh (minus 12%).

Pe partea de vânzări, CEZ a raportat în România un profit operational de 400 de milioane de coroane, de la doar 100 de milioane aferente primului semestru al anului 2019.

Pe segmentul de distribuție, CEZ a raportat un profit operational de 900 de milioane de coroane cehe, cu 200 de milioane mai mult, sau 33%, față de cifra aferentă primului semestru al anului 2019. Motivele: veniturile mai mari din activitatea proprie de distribuție, din noile racordări și din închirierea stâlpilor, pe fondul reducerii costurilor pentru acoperirea pierderilor din rețea. Și investițiile (CAPEX) în rețeaua de distribuție au crescut, de la 500 de milioane de coroane la 600 de milioane. Cantitatea totală de energioe electrică distribuită a fost de 3,08 TWh, în scădere cu 10%.
1 coroană cehă=0,038 euro.

CEZ negociază vânzarea activelor din România cu investitorul care a oferit cel mai mult

În aceeași prezentare CEZ anunță că, în data de 25 iunie, a primit ofertele angajante pentru cumpărarea activelor pe care le deține în România, pe care le-a scos la vânzare. Consorțiul românesc format din Electrica, Hidroelectrica și Societatea de Administrare a Patricipațiilor în Energie (SAPE) a depus și el ofertă. CEZ anunță că a început deja negocierile cu cel care a depus cea mai bună ofertă, dar nu a anunțat și despre ce companie e vorba. Potrivit unei relatări mai vechi a Ziarului Financiar, care citează surse, compania cehă ar avea aceste negocieri exclusive cu compania australiană Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), cel mai mare administrator de proiecte mari de infrastructură la nivel mondial.

CEZ așteaptă circa un miliard de euro din vânzarea activelor din România: companiile de distribuție și vânzări și parcul eolian Fântânele – Cogealac.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...