CEZ a facturat curentul consumat după 1 ianuarie cu TVA 24%, nu 20%. Ce spune compania

Sistemul de facturare în avans a energiei electrice pe baza consumului estimat practicat de CEZ România a adus consumatorillor facturi cu TVA de 24% şi pentru energia consumată după data de 1 ianuarie, când TVA a scăzut la 20%. Furnizorul de energie spune că a procedat legal, iar sumele plătite în plus vor fi recuperate de clienţi. 
Mihai Nicuţ - joi, 21 ian. 2016, 10:23
CEZ a facturat curentul consumat după 1 ianuarie cu TVA 24%, nu 20%. Ce spune compania

CEZ are un sistem de facturare deosebit de al celorlalţi furnizori de energie electrică. Compania trimite, în aceeaşi factură, alături de consumul regularizat din perioada care a trecut, şi consumul estimat pentru următoarele două luni. În acelaşi plic, CEZ trimite şi avize de plată cu coduri de bare, în care este specificat consumul pentru cele două luni care urmează , suma de plată, precum şi data scadentă la care se poate face plata pentru fiecare dintre cele două luni care urmează.

În facturile care au fost emise clienţilor în luna noiembrie 2015, sunt şi estimările de consum pentru decembrie şi ianuarie 2016. Clientul are posibilitatea să plătească, în momentul transmiterii, doar suma de pe primul aviz, de pe primele două, sau cea trecută pe toate trei, sau să plătească suma de pe fiecare aviz, în momentul scadenţei lui.
Suma totală din factură are însă TVA de 24%, chiar dacă acoperă şi consumul estimat în luna ianuarie 2016, cel care, potrivit legii, ar fi trebuit taxat cu 20%.

Puteţi vedea aici o astfel de factură

(Faceţi click pe imagine pentru a o putea vizualiza la dimensiunea maximă)

Solicitaţi de ECONOMICA.NET, reprezentanţii companiei au spus că facturile s-au emis cu TVA valabilă la momentul emiterii, potrivit legii, iar în următoarele facturi, care vor fi emise după data de 1 ianuarie, banii plătiţi în plus acum vor fi recuperaţi.
„Facturile de energie electrica se emit cu cota de TVA in vigoare la data emiterii, potrivit prevederilor Legii 571/2003 cu modificarile ulterioare (Codul Fiscal valabil pana la 31.12.2015), precum si ale Legii 227/2015 (Codul Fiscal valabil de la 01.01.2016). Astfel facturile emise dupa 01 ianuarie 2016 vor fi calculate conform cotei TVA de 20%”, se arată în răspunsul CEZ.

„Potrivit prevederilor mentionate anterior facturile se emit cu cota de TVA in vigoare la data emiterii, iar pentru diferentele rezultate din regularizarea consumurilor estimate se aplica cota de TVA in vigoare la data regularizarii. De exemplu pentru facturile emise dupa 01 ianuarie 2016 dar care reprezinta o regularizare din perioada 01.11.2015 – 01.02.2016, cota TVA aplicata pentru consumul realizat in perioada 01.11- 31.12.2015 este 24%, in timp ce pentru consumul realizat in perioada 01.01-01.02.2016 cota TVA aplicata va fi 20%”, mai spun cei de la CEZ.

„Pentru regularizarile din 2016 ale facturilor de energie electrica emise in baza estimatelor in 2015, se va aplica TVA 20% pentru diferenta din regularizare, conform prevederilor Codului Fiscal valabil din 2016 si ale proiectului de Norme Metodologice publicate recent pe website-ul Ministerului Finantelor Publice”se  mai arată în răspunsul companiei.

Vedeţi aici INTEGRAL răspunsul CEZ

CEZ Vânzare a primit o amendă de 500.000 de lei de la Agenţia de Reglementare în Energie pentru nerespectarea regulamentului de vânzare a energiei către clienţii săi casnici în perioada 2014-2015, inclusiv practica facturării în avans a consumurilor de energie, după cum ECONOMICA.NET a informat în premieră AICI.

Amenda a fost data după un control al ANRE. Pe scurt, furnizorul a introdus în factura curentă şi estimările de plată pentru următoarele două luni, rezultând o sumă totală de plată mult mai mare decât cea la zi. Deşi obligaţia de plată viza doar factura curentă, este de presupus că mulţi clienţi, în necunoştinţă de cauză sau mizând pe bunacredinţă a furnizorului, au decis să achite tot ce era înscris în factură, creditând astfel compania, cu dobândă 0, pe două luni în avans.

În replica, furnizorul de energie a spus că a procedat legal şi a anunţat că va contesta amenda. „CEZ Vânzare susţine în continuare că sistemul de facturare este realizat în acord cu reglementările legale în vigoare, oferind clienţilor casnici, în lunile calendaristice în care operatorul de distribuţie nu realizează citirea aparatelor de măsură, posibilitatea de a alege dintre două metode de facturare: autocitirea şi estimarea consumului. Ambele forme de facturare sunt acceptate legal şi vizează confortul clienţilor care s-au obişnuit cu formatul facturii existente. Mai puţin de 1% dintre clienţii CEZ Vânzare au optat pentru autocitire până în prezent. Astfel, CEZ Vânzare va contesta amenda în zilele următoare” au anunţat cei de la CEZ.

CEZ Vânzare este furnizorul de energie de pe piaţa reglementată pentru toată regiunea Olteniei. Are circa 1,4 milioane de abonaţi, o cifră de afaceri anuală de 350 de milioane de euro şi un profit net de 16 milioane de euro (date valabile pentru 2014).

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Italienii votează duminică în cadrul unui scrutin care are mari şanse să ducă la instituirea celui mai de dreapta guvern de la Roma de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial şi la......
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va depune o ofertă pentru cumpărarea firmei ...
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, Celeste Wallander, aflată în vizită ...
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Preşedintele formaţiunii paneuropene Partidul Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat duminică, la Sofia, că ...