CEZ a lansat anunţul de vânzare a activelor din România

CEZ a.s. a lansat astazi o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania, potrivit unui comunicat al companiei.
Mihai Nicuţ - lun, 09 sept. 2019, 06:48
CEZ a lansat anunţul de vânzare a activelor din România

„Interesul confirmat in scris de catre potentialii investitori va fi urmat de o invitatie de a depune o oferta neangajanta. In Romania, CEZ a.s. vizeaza vanzarea a sapte companii si pastrarea celor cu activitati din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) si de trading. Acesti pasi sunt in conformitate cu noua strategie aprobata anterior de compania mama”, arată comunicatul.

„CEZ a inclus sapte companii romanesti in testarea de piata (Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power si CEZ Romania). Potentialii investitorii isi pot exprima interesul atat pentru intregul grup de companii mentionate, cat si in mod individual pentru oricare dintre companii. Testarea interesului de piata este realizata in mod exclusiv pentru CEZ a.s. de catre banca de investitii Société Générale. Potentialii investitorii vor gasi instructiuni pentru trimiterea intentiilor pe site-ul web CEZ (www.cez.cz)”, se mai arată în comunicat.

CEZ: Vânzarea activelor din România va începe în octombrie şi ne dorim să fie finalizată în 2022. Nu ne grăbim

Grupul ceh de utilităţi CEZ va începe procesul de vânzare a activelor din România în luna octombrie şi îşi doreşte ca transferul să fie finalizat sau aproape de finalizare în anul 2022, au declarat, luni, pentru Agerpres, reprezentanţii companiei.

Întrebaţi de Agerpres dacă acest lucru înseamnă demararea procesului de vânzare, oficialii companiei au răspuns: „Testarea de piaţă precede invitaţia pentru primirea unei oferte neangajante, care este o pre-fază pentru procesul de transfer al activelor. După testarea de piaţă, vom evalua interesul exprimat şi vom începe oficial procesul de transfer al activelor în luna octombrie”.

Responsabilii companiei cehe au adăugat că nu se grăbesc cu finalizarea procesului, întrucât operaţiunile din România au rezultate pozitive.

„Procesul de transfer al activelor va avea mai multe etape şi ne aşteptăm ca durata lui să fie una standard pentru tranzacţii similare din punctul de vedere al mărimii şi al scopului. Ne dorim să avem un proces finalizat sau aproape de finalizare la sfârşitul anului 2022, conform strategiei aprobate de compania-mamă pentru procesul de transfer al activelor. Întrucât operaţiunile CEZ din România au rezultate pozitive, nu există o presiune imediată pentru transferul rapid al activelor. Toate activităţile şi operaţiunile planificate vor continua până când transferul va fi încheiat”, se mai arată în răspunsul companiei.

Citește și: Hidroelectrica a demarat procedurile pentru achiziția de active ale Enel, CEZ și UCM Reșița

Grupul CEZ in Romania se numara printre principalii lideri de utilitati integrate din Romania. Acesta include una dintre cele mai mari companii de distributie (1,4 milioane portofoliu de clienti, 6 826 GWh de energie electrica livrata in 2018), cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa situat la Fantanele-Cogealac (capacitate instalata de 600 MW, productie de 1 105 GWh in 2018), sistemul hidroelectric din Resita format din patru lacuri de acumulare si patru micro hidrocentrale (capacitate instalata 22 MW in total, productie de 83 GWh in 2018) si furnizarea de energie electrica si gaze catre clientii finali (vanzari de 3 425 GWh in 2018).

Procesul de transfer al activelor din Romania se deruleaza in conformitate cu noua strategie a companiei-mama, aprobata in luna iunie a acestui an. Aceasta prevede transferul treptat al activelor din Bulgaria, Romania, Turcia si partial si din Polonia. Fac exceptie companiile axate pe domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO), pe care CEZ doreste sa le dezvolte mai departe acasa si in strainatate.

Grupul CEZ a intrat pe piata energetica din Romania in 2005 o data cu achizitia unei companii de distributie. Activele romanesti au generat de la inceput EBITDA pozitiv si contribuie in mod regulat la dividendele Grupului CEZ.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...