1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Companii

CEZ este intresat de activele din Slovacia ale Enel

Grupul ceh de utilităţi CEZ ia în considerare preluarea participaţiei de 66% din acţiunile societăţii slovace Slovenske Elektrarne deţinută de grupul italian Enel, dar deocamdată nu a făcut o ofertă în acest sens, a declarat marţi directorul CEZ, Daniel Benes, transmite Reuters.

08 oct, 2014 | Agerpres

În luna iulie a acestui an, Enel a anunţat că boardul său a convenit asupra unui plan de a-şi vinde activele de producere a energiei din Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România.

'Nu am avansat încă o ofertă, suntem în stadiul în care analizăm situaţia', a declarat Daniel Benes. 'Avem nevoie să ştim care este poziţia Guvernului slovac, deoarece una dintre opţiunile pe care le analizăm este că şi ei ar dori să cumpere participaţia. În acest caz nu are sens pentru noi să facem o ofertă', a spus Benes.

Guvernul slovac deţine 34% din acţiunile Slovenske Elektrarne. Vânzarea pachetului de 66% deţinut de Enel ar putea fi complicată de cererea autorităţilor de la Bratislava ca Enel să plătească o sumă suplimentară de 200 de milioane de euro pentru contractul iniţial de privatizare. În 2005, Enel a preluat 66% din acţiunile Slovenske Elektrarne pentru 839 milioane de euro, cu promisiunea că va investi alte 1,9 miliarde de euro în următorii zece ani. În cadrul contractului de privatizare, compania italiană s-a angajat să finalizeze construcţia altor două unităţi la centrala nucleară de la Mochovce.

Săptămâna trecută, CEO-ul Enel, Francesco Starace, a declarat că două companii chineze sunt interesate de activele din România şi Slovacia pe care Enel vrea să le vândă. State Grid Corporation of China este interesată să cumpere operaţiunile de distribuţie şi vânzare din România.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO