CEZ: Investitorii în energie regenerabilă trebuie să depăşească multe obstacole

Capacitatea limitată de racordare la reţea, posibila saturare a pieţei certificatelor verzi, asigurarea cash flow-ului şi dificultăţile de finanţare sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă investitorii din domeniul energiei regenerabile din România, potrivit reprezentanţilor CEZ.
Economica.net - mar, 29 mai 2012, 11:35
CEZ: Investitorii în energie regenerabilă trebuie să depăşească multe obstacole

Investiţiile în domeniul energiilor regenerabile au la bază necesitatea asigurării unei dezvoltări durabile, în condiţiile în care sursele actuale sunt epuizabile, dar investitorii în acest domeniu se confruntă cu o serie de obstacole, a declarat Ion Lungu, directorul general al CEZ Trade.

„Partea plină a paharului este că primim deja două certificate verzi, care creează un oarecare sentiment de siguranţă a recuperării investiţiilor”, a spus Lungu, adăugând însă că din punctul de vedere al companiei pe care o reprezintă reglementările sunt instabile şi neclare.

„De ce continuăm să dăm acces la reţea, respectiv să semnăm contracte de racordare, care potrivit ultimelor date ar fi undeva la 13.500 MW? De asemenea, sunt date avize tehnice pentru racordare la nivel de 10.000 MW. Vă închipuiţi, 23.000 MW? Nimeni nu cred că îşi poate imagina că aşa ceva se va întâmpla în România”, a spus Lungu.

Referindu-se la abordarea autorităţilor, Lungu a spus că Transelectrica invocă lipsa unor prevederi legale care să permită refuzul accesului, deşi unele proiecte sunt fanteziste, însă ANRE a anunţat în mod constant că actuala capacitate de conectare este limitată.

Alt obstacol este, potrivit lui Lungu, posibilitatea saturării pieţei în ceea ce priveşte certificatele verzi undeva la nivelul anilor 2015-2016.

„În acel moment, având în vedere evoluţia capacităţii instalate de regenerabile şi creşterea obligaţiilor prin cota de energie produsă se va ajunge pentru o perioadă scurtă ca energia generată de capacităţile regenerabile să fie mai mare decât necesităţile noastre pentru îndeplinirea cotei. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla (…) cu preţul certificatelor. Probabil se va prăbuşi, dar există o limită minimă prevăzută în lege”, a spus reprezentantul CEZ.

El a adăugat că în actualul sistem de reglementare un număr de certificate verzi va fi pierdut.

Lungu a spus că altă problemă se referă la asigurarea unui cash flow pentru investitori, arătând că ultimele patru-cinci sesiuni derulate pe OPCOM pe piaţa certificatelor verzi au condus la tranzacţii extrem de reduse.

Totodată, altă problemă ţine de reglementările destul de neclare privind ordinea de întrerupere în caz de necesitate.

În plus, investitorii se confruntă şi cu dificultăţi de finanţare pentru noile proiecte, pe fondul unor reacţii „extrem de precaute” din partea băncilor, a spus Lungu.

La finalul prezentării, Lungu a făcut şi o serie de recomandări, afirmând că ar fi de preferat ca, pe fondul creşterii ponderii costurilor cu certificatele verzi în preţul final al energiei, acestea să fie trecute separat pe factură.

El a mai spus că accesul garantat şi nu prioritar la reţea este obligatoriu pentru a nu se pierde o energie costisitoare, care reprezintă o necesitate, iar la nivelul Transelectrica ar fi utilă realizarea într-un timp scurt a unui sistem de prognoză la nivel de ţară.

Printre cei mai mari producători de energie eoliană din România se numără CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi Energias de Portugal.

Te-ar mai putea interesa și
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în prima lună de la demarare, a declarat, joi, directorul general al Fondului,......
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...