CEZ Oltenia a fost amendată de ANRE cu 500.000 de lei pentru facturarea în avans a curentului

ANRE a demarat un control de specialitate la sediul companiei începând cu luna octombrie 2015, care a fost finalizat în 15 ianuarie 2015. Controlul a survenit dezvălurilor făcute de ECONOMICA.NET şi Digi24 privind practica facturării în avans a energiei, comună atât CEZ cât şi furnizorului de gaze GDF Suez(ENGIE). De altfel, GDF Suez a şi fost amendată de ANRE cu 200.000 de lei pentru această practică.
Economica.net - mar, 19 ian. 2016, 12:59
CEZ Oltenia a fost amendată de ANRE cu 500.000 de lei pentru facturarea în avans a curentului

Furnizorul de energie pentru regiunea Olteniei CEZ Vânzare a primit o amendă de 500.000 de lei de la Agenţia de Reglementare în Energie pentru nerespectarea regulamentului de vânzare a energiei către clienţii săi casnici în perioada 2014-2015, inclusiv practica facturării în avans a consumurilor de energie, au precizat surse din piaţă pentru ECONOMICA.NET.

Citeşte aici mai multe despre această practică.

Pe scurt, furnizorul a introdus în factura curentă şi estimările de plată pentru următoarele două luni, rezultând o sumă totală de plată mult mai mare decât cea la zi. Deşi obligaţia de plată viza doar factura curentă, este de presupus că mulţi clienţi, în necunoştinţă de cauză sau mizând pe bunacredinţă a furnizorului, au decis să achite tot ce era înscris în factură, creditând astfel compania, cu dobândă 0, pe două luni în avans.

Controlul ANRE a demarat în octombrie 2015 şi a fost finalizat în 15 ianuarie 2016, procesul verbal de constatare a sancţiunii fiind redactat ieri, 18 ianuarie.

Potrivit regulilor ANRE, CEZ are opţiunea de a achita în termen de trei zile jumătate din sumă – 250.000 de lei, iar amendată este considerată plătită integral.

“Activitatea de furnizare a energiei electrice la clienţii finali trebuie să fie în concordanță cu prevederile cadrului de reglementare în vigoare (inclusiv cele privind introducerea estimărilor de consum în factură), iar pentru verificarea modului în care sunt respectate reglementările emise, Direcția generala control din cadrul ANRE desfăşoară in acesta perioada o acțiune de control la compania CEZ”, spuneau, în octombrie, reprezentanţii Autorităţii.

CEZ a fost somată oficial de către ANRE, în octombrie, să înceteze cu practica facturării în avans a consumului de energie. Compania avea la dispoziţie, din 18 octombrie, 30 de zile pentru a răspunde acestei somaţii. Preşedintele ANRE Niculae Havrileţ a prezentat şi cele două variante de care dispuneau, la acea dată, cehii pentru a rezolva această situaţie.„Recunoaşte că a greşit, opreşte această practică, îi amendăm pentru această practică, sau nu recunoaşte, continuă cu acest mod de facturare şi atunci declanşăm control la ei. Atunci va fi foarte clar cine are dreptate şi cum stă situaţia cu adevărat”, arată preşedintele ANRE.
Aparent, răspunsul CEZ către ANRE nu a venit sau acesta a fost negativ, furnizorul intenţionând să continue cu facturarea în avans a consumului estimat, drept dovadă că ANRE a demarat controlul, finalizat acum.

CEZ beneficiază de un cadru legal vag

Spre deosebire de furnizarea gazelor naturale, unde legea e clară, facturarea se face lunar, în energie electrică, prevederile sunt mai vagi. CEZ poate să nu recunoască că foloseşte o practică neconformă cu reglementările în vigoare, prevalându-se de o exprimare mai generală şi vagă din Legea energiei electrice şi a gazelor, cu modificările ulterioare, care ar face facturarea pe două luni înainte legală. Caz în care doar controlul ANRE va stabili exact care este realitatea de la faţa locului.

Câteva explicaţii: dacă în regulamentul de furnizare a gazelor către consumatorii casnici scrie negru pe alb că facturarea se face lunar, la energia electrică lucrurile stau diferit. Acest domeniu este reglementat de Ordonanța nr. 64/2014 care aprobă Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienții finali. La capitolul VII – „Facturarea energiei electrice și încasarea contravalorii serviciului prestat“, Ordonanța nu este la fel de clară ca în cazul gazelor naturale. Iată ce spune articolul 72 despre principiile de facturare: (1) Factura pentru energia electrică furnizată se emite, de regulă, după fiecare interval de facturare, cu excepția cazului în care, prin contract, părțile implicate au convenit o altă periodicitate de emitere a facturii. (2) Intervalul de facturare este, de regulă, o lună, iar periodicitatea de emitere a facturilor, pentru cazurile de excepție prevăzute la alin. (1), nu trebuie să depășească 3 luni“.

Deci, în cazul energiei electrice apar termeni precum „de regulă“ și excepția celor trei luni care poate explica, de exemplu, de ce CEZ nu emite facturi estimate pe patru, cinci sau șase luni, ci pe trei.

Ordonanța 64 mai lămurește un alt aspect necunoscut, și anume de ce regularizarea la energia electrică se face la șase luni. Pentru că acesta este intervalul maxim permis. Alineatul trei spune următoarele: „Intervalul de citire a contoarelor în vederea emiterii facturii pentru clienții casnici și pentru locurile de consum mici poate fi mai mare de o lună, dar fără a depăși șase luni“.

Pe site-ul propriu, CEZ motivează facturarea estimată spunând că acest sistem aduce plus valoare serviciilor oferite și protejează și mediul prin economia de hârtie la facturi. În plus, spune CEZ, consumatorul scapă de disconfortul de a avea mai multe facturi și își poate planifica mai bine bugetul familiei.

CEZ Vânzare este furnizorul de energie de pe piaţa reglementată pentru toată regiunea Olteniei. Are circa 1,4 milioane de abonaţi, o cifră de afaceri anuală de 350 de milioane de euro şi un profit net de 16 milioane de euro (date valabile pentru 2014).
Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...