CEZ va îngheţa procesul de vânzare a activelor din România dacă ofertele nu sunt suficient de atractive

Grupul ceh de utilităţi CEZ nu este presat de timp în procesul de retragere de pe piaţa din România şi ar putea îngheţa vânzarea activelor locale dacă nu obţine preţul dorit, a declarat, vineri, Ondrej Safar, country manager CEZ România, într-o întâlnire cu presa.
Economica.net - vin, 10 iul. 2020, 12:03
CEZ va îngheţa procesul de vânzare a activelor din România dacă ofertele nu sunt suficient de atractive

„Vreau să asigur încă o dată pe toată lumea că ne comportăm ca un investitor pe termen lung şi, în acest punct al procesului de retragere din România, continuăm să ne comportăm ca un investitor pe termen lung. Procesele de retragere sunt în general procese de durată şi complicate. Pentru noi ceea ce contează este să păstrăm activitatea noastră la nivelul de până acum, pentru că, până la urmă, acest lucru este cel care dă valoare companiei”, a menţionat el.

Citeşte şi Compania ungară de stat MVM anunță că vrea să facă achiziţii în România. Economica.net a scris că ungurii au depus ofertă pentru activele CEZ

La finele lunii trecute, CEZ a primit ofertele angajante şi în acest moment se află în perioada de evaluare a lor. Safar a precizat că nu poate da detalii despre numărul acestora.

Întrebat cât va dura procesul de retragere, oficialul CEZ a răspuns că acest lucru depinde cum se va desfăşura procesul de negociere şi cine sunt partenerii.

„În general pot exista parteneri cu mare experienţă în orice fel de tranzacţie, care ştiu cum merge treaba, dar, în egală măsură, pot fi şi parteneri mai puţin experimentaţi şi atunci procesul merge mai greu”, a arătat el.

Safar a subliniat că vânzarea va avea loc doar în momentul în care CEZ va obţine preţul dorit.

„Nu suntem presaţi să vindem la orice preţ. Se poate ajunge şi la situaţia în care îngheţăm procesul la un moment dat, dacă la acel punct ofertele nu sunt suficient de atractive. Dar acest lucru nu va duce la schimbarea strategiei, vom relua procesul mai târziu”, a continuat şeful CEZ România.

De asemenea, Safar a arătat că pot fi vândute şi anumite companii din grup, nu doar grupul cu totul, dacă oferta este atractivă.

„Ce este cel mai important pentru noi este să maximizăm valoarea pe care o putem obţine. Astfel că depinde de oferte. Pentru noi este foarte importantă în acest moment valoarea şi siguranţa tranzacţiei”, a mai spus Ondrej Safar.

CEZ a anunţat în vara anului trecut că vrea să-şi vândă operaţiunile din România şi din alte ţări, pentru a se concentra pe activitatea din ţara-mamă, Cehia.

Una dintre ofertele depuse pentru achiziţia acestor active aparţine unui consorţiu format din companii româneşti, respectiv Hidroelectrica, Electrica şi Societatea de Administrare a Participaţiilor din Energie (SAPE).

Grupul CEZ în România se numără printre principalii lideri de utilităţi integrate din România. Acesta include una dintre cele mai mari companii de distribuţie (1,4 milioane portofoliu de clienţi), cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, situat la Fântânele-Cogealac (capacitate instalată de 600 MW), sistemul hidroelectric din Reşiţa format din patru lacuri de acumulare şi patru microhidrocentrale (capacitate instalată 22 MW în total) şi furnizarea de energie electrică şi gaze către clienţii finali.

CEZ a intrat pe piaţă energetică din România în 2005, odată cu achiziţia Electrica Oltenia.

Anul trecut, grupul CEZ România a avut un profit net de 268 milioane de lei, faţă de pierdea de 50 de milioane de lei din 2018, în principal datorită activităţii de producţie de energie eoliană, mai exact din creşterea veniturilor din vânzarea certificatelor verzi.

În 2019, cele 240 de turbine din Parcul Eolian CEZ au produs un total de 1.185 GWh, grupul CEZ România fiind cel mai mare producător privat de energie regenerabilă din ţară.

 

Te-ar mai putea interesa și
61 de proiecte noi au fost aprobate pentru finanțare în cadrul Programului Casa Eficientă Energetic
61 de proiecte noi au fost aprobate pentru finanțare în cadrul Programului Casa Eficientă Energetic
Un număr de 61 de proiecte noi, în valoare de peste 3,121 milioane de lei, vor fi finanţate prin Programul Casa Eficientă Energetic, conform unei noi liste cu dosarele aprobate publicate de......
Vista Bank finalizează achiziția Crédit Agricole (România)
Vista Bank finalizează achiziția Crédit Agricole (România)
Vista Bank a finalizat, astăzi, achiziția a 100% din acțiunile Crédit Agricole România, după ce a obținut toate aprobările ...
Iohannis vorbește despre “finalizarea negocierilor dintre Romgaz și Exxon” în chestiunea gazelor din Marea Neagră
Iohannis vorbește despre “finalizarea negocierilor dintre Romgaz și Exxon” în chestiunea gazelor din Marea Neagră
Președintele Iohannis a avut o întîlnire cu noul CEO al OMV, Albert Stern. În comunicatul de presă emis după discuții, ...
Mandatul directorului general al Chimcomplex, Tivadar Runtag, va înceta în martie 2022. El va prelua alte atribuții în cadrul grupului
Mandatul directorului general al Chimcomplex, Tivadar Runtag, va înceta în martie 2022. El va prelua alte atribuții în ...
Consiliul de Administrație Chimcomplex anunță astăzi că a stabilit împreună cu Tivadar Runtag (foto) tranziția acestuia ...