CEZ scoate bani cash, zeci de milioane de euro, din companiile din România, care sunt de vânzare

Grupul CEZ as a primit de la două dintre firmele pe care le controlează în România, Tomis Team și Ovidiu Develpoment, circa 82 de milioane de euro, printr-o operațiune care a avut loc la finalul anului trecut.
Mihai Nicuţ - Dum, 10 mai 2020, 18:28
CEZ scoate bani cash, zeci de milioane de euro, din companiile din România, care sunt de vânzare

Informația apare într-un material de prezentare către investitori.

“Diminuarea capitalului propriu al companiilor românești Tomis Team S.A. și Ovidiu Development S.R.L. , la 13 decembrie 2019, a condus la returnarea de capital către acționarii companiilor. ČEZ, a. s. a primit o sumă în numerar de 2,5 miliarde CZK”, se arată în prezentarea CEZ. Cele 2,5 miliarde de coroane cehe reprezintă aproape 92 de milioane de euro.

Am solicitat un răspuns lămuritor de la CEZ despre această acțiune. “Da, este vorba despre o ajustare de capital în patru dintre companiile CEZ. Aceasta este o procedura standard în cazul unui proces de divestment (vânzarea activelor), planificată cu mai mult timp în urmă și menită să facă aceste active mai atractive pentru potențialii cumparatori”, ne-au transmis reprezentanții CEZ.

Cele două companii operează de fapt parcul eolian pe care CEZ îl are în România, în Dobrogea, cu o capacitate de 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa. Din răspunsul companiei, se înțelege că, înainte de vânzare, s-a procedat la o diminuare a capitalurilor, iar firma-mamă a primit în acest fel cash.

Potrivit ultimelor date de la Ministerul Finanțelor, capitalul vărsat al Tomis Team este de 2,18 miliarde de lei, iar cel al Ovidiu Development de 1,8 miliarde de lei-date aferente anului 2018.

Potrivit unor specialiști consultați de noi, este o practică obișnuită în procese de vânzare asistate de firme de consultanță și care implică finanțare din partea băncilor. Prin aceste diminuări, practic valoarea firmei care se vinde scade,  iar efortul financiar al cumpărătorului pentru achiziție va fi mai mic, pentru că prețul firmei care se vinde scade, implicit.

CEZ a anunțat că scoate la vânzare distribuția de energie electrică din Oltenia, parcul eolian din Dobrogea (circa 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa), firma de furnizare, care are 1,4 milioane de clienți, și microhidrocentralele din zona Reșița (patru la număr, 22 MW putere instalată). CEZ a.s. a publicat anunțul de vânzare în data de 9 septembrie. Compania estimează să finalizeze procesul până în 2022.

Peste 30 de potenţiali cumpărători şi-au manifestat interesul pentru a cumpăra activele de la noi, a anunţat grupul ceh pe 12 noiembrie, într-un comunicat. Potrivit unor surse din piaţa de energie, au depus oferte, din România, Hidroelectrica, Electrica şi SAPE (posibil să intre în consorţiu cu Electrica)

Te-ar mai putea interesa și
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că 'ar putea să moară', se află 'în situaţie de încercuire' şi riscă să......
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat ...
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...