CEZ scoate bani cash, zeci de milioane de euro, din companiile din România, care sunt de vânzare

Grupul CEZ as a primit de la două dintre firmele pe care le controlează în România, Tomis Team și Ovidiu Develpoment, circa 82 de milioane de euro, printr-o operațiune care a avut loc la finalul anului trecut.
Mihai Nicuţ - Dum, 10 mai 2020, 18:28
CEZ scoate bani cash, zeci de milioane de euro, din companiile din România, care sunt de vânzare

Informația apare într-un material de prezentare către investitori.

“Diminuarea capitalului propriu al companiilor românești Tomis Team S.A. și Ovidiu Development S.R.L. , la 13 decembrie 2019, a condus la returnarea de capital către acționarii companiilor. ČEZ, a. s. a primit o sumă în numerar de 2,5 miliarde CZK”, se arată în prezentarea CEZ. Cele 2,5 miliarde de coroane cehe reprezintă aproape 92 de milioane de euro.

Am solicitat un răspuns lămuritor de la CEZ despre această acțiune. “Da, este vorba despre o ajustare de capital în patru dintre companiile CEZ. Aceasta este o procedura standard în cazul unui proces de divestment (vânzarea activelor), planificată cu mai mult timp în urmă și menită să facă aceste active mai atractive pentru potențialii cumparatori”, ne-au transmis reprezentanții CEZ.

Cele două companii operează de fapt parcul eolian pe care CEZ îl are în România, în Dobrogea, cu o capacitate de 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa. Din răspunsul companiei, se înțelege că, înainte de vânzare, s-a procedat la o diminuare a capitalurilor, iar firma-mamă a primit în acest fel cash.

Potrivit ultimelor date de la Ministerul Finanțelor, capitalul vărsat al Tomis Team este de 2,18 miliarde de lei, iar cel al Ovidiu Development de 1,8 miliarde de lei-date aferente anului 2018.

Potrivit unor specialiști consultați de noi, este o practică obișnuită în procese de vânzare asistate de firme de consultanță și care implică finanțare din partea băncilor. Prin aceste diminuări, practic valoarea firmei care se vinde scade,  iar efortul financiar al cumpărătorului pentru achiziție va fi mai mic, pentru că prețul firmei care se vinde scade, implicit.

CEZ a anunțat că scoate la vânzare distribuția de energie electrică din Oltenia, parcul eolian din Dobrogea (circa 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa), firma de furnizare, care are 1,4 milioane de clienți, și microhidrocentralele din zona Reșița (patru la număr, 22 MW putere instalată). CEZ a.s. a publicat anunțul de vânzare în data de 9 septembrie. Compania estimează să finalizeze procesul până în 2022.

Peste 30 de potenţiali cumpărători şi-au manifestat interesul pentru a cumpăra activele de la noi, a anunţat grupul ceh pe 12 noiembrie, într-un comunicat. Potrivit unor surse din piaţa de energie, au depus oferte, din România, Hidroelectrica, Electrica şi SAPE (posibil să intre în consorţiu cu Electrica)

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...