CEZ scoate bani cash, zeci de milioane de euro, din companiile din România, care sunt de vânzare

Grupul CEZ as a primit de la două dintre firmele pe care le controlează în România, Tomis Team și Ovidiu Develpoment, circa 82 de milioane de euro, printr-o operațiune care a avut loc la finalul anului trecut.
Mihai Nicuţ - Dum, 10 mai 2020, 18:28
CEZ scoate bani cash, zeci de milioane de euro, din companiile din România, care sunt de vânzare

Informația apare într-un material de prezentare către investitori.

“Diminuarea capitalului propriu al companiilor românești Tomis Team S.A. și Ovidiu Development S.R.L. , la 13 decembrie 2019, a condus la returnarea de capital către acționarii companiilor. ČEZ, a. s. a primit o sumă în numerar de 2,5 miliarde CZK”, se arată în prezentarea CEZ. Cele 2,5 miliarde de coroane cehe reprezintă aproape 92 de milioane de euro.

Am solicitat un răspuns lămuritor de la CEZ despre această acțiune. “Da, este vorba despre o ajustare de capital în patru dintre companiile CEZ. Aceasta este o procedura standard în cazul unui proces de divestment (vânzarea activelor), planificată cu mai mult timp în urmă și menită să facă aceste active mai atractive pentru potențialii cumparatori”, ne-au transmis reprezentanții CEZ.

Cele două companii operează de fapt parcul eolian pe care CEZ îl are în România, în Dobrogea, cu o capacitate de 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa. Din răspunsul companiei, se înțelege că, înainte de vânzare, s-a procedat la o diminuare a capitalurilor, iar firma-mamă a primit în acest fel cash.

Potrivit ultimelor date de la Ministerul Finanțelor, capitalul vărsat al Tomis Team este de 2,18 miliarde de lei, iar cel al Ovidiu Development de 1,8 miliarde de lei-date aferente anului 2018.

Potrivit unor specialiști consultați de noi, este o practică obișnuită în procese de vânzare asistate de firme de consultanță și care implică finanțare din partea băncilor. Prin aceste diminuări, practic valoarea firmei care se vinde scade,  iar efortul financiar al cumpărătorului pentru achiziție va fi mai mic, pentru că prețul firmei care se vinde scade, implicit.

CEZ a anunțat că scoate la vânzare distribuția de energie electrică din Oltenia, parcul eolian din Dobrogea (circa 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa), firma de furnizare, care are 1,4 milioane de clienți, și microhidrocentralele din zona Reșița (patru la număr, 22 MW putere instalată). CEZ a.s. a publicat anunțul de vânzare în data de 9 septembrie. Compania estimează să finalizeze procesul până în 2022.

Peste 30 de potenţiali cumpărători şi-au manifestat interesul pentru a cumpăra activele de la noi, a anunţat grupul ceh pe 12 noiembrie, într-un comunicat. Potrivit unor surse din piaţa de energie, au depus oferte, din România, Hidroelectrica, Electrica şi SAPE (posibil să intre în consorţiu cu Electrica)

Te-ar mai putea interesa și
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde de lei, de peste două ori mai mare decât anul trecut – analiză
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de peste 2 miliarde de lei în primele două luni din 2021, cel......
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Autorităţile cubaneze au anunţat relaxarea unei interdicţii introdusă în urmă cu mai multe decenii cu privire la vânzările ...
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de companii din sectorul HoReCa ar putea beneficia de o schemă de ajutor de stat cu un buget de 500 de milioane ...
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Agenţia de evaluare Fitch a anunţat miercuri că este posibil să aştepte până anul viitor înainte de a lua o decizie ...