1EUR = 4.8703 RON | Bucureşti 11 º

Companii

CEZ vinde active din Cehia pentru a pune capăt unei investigaţii antitrust a UE

Grupul CEZ, cel mai mare producător de energie din Cehia, a pus capăt prin acord amiabil unei investigaţii antitrust a autorităţilor din UE, după ce a oferit să vândă active de generare de energie electrică pentru a calma temerile că blochează accesul rivalilor la piaţa cehă, potrivit Bloomberg.

10 apr, 2013 | Mediafax

"Renunţarea la capacităţi semnificative de generare de energie va permite unui nou jucător să intre pe piaţa electricităţii din Cehia şi să concureze cu liderul CEZ", a declarat comisarul pentru concurenţă, Joaquin Almunia, într-un comunicat.

Autorităţile de reglementare din UE investighează mai multe companii energetice din Europa Centrală şi de Est pentru a creşte concurenţa, a declarat Almunia anul trecut. Comisia a deschis o anchetă în privinţa CEZ din cauza temerilor că ar fi blocat intrarea pe piaţă a unor eventuali rivali prin acumularea capacităţii în reţeaua de transmisie de energie pe piaţa cehă.

Acordul cu UE prevede ca CEZ să renunţe la capacitate de producţie de 800-1.000 de MW. CEZ are de ales între vânzarea centralei din Pocerady, a celei din Chvaletice sau a centralelor Melnik III şi Tisova împreună.

"Am luat toate măsurile necesare pentru a îndeplini cerinţele Comisiei şi ne bucurăm că s-a încheiat în sfârşit acordul", a declarat un purtător de cuvânt al CEZ.

Cumpărătorul va trebui aprobat de Comisie, iar procesul de vânzare va fi supravegheat, se arată în comunicatul executivului comunitar.

CEZ a intrat pe piaţa românească de energie în 2005, prin preluarea filialei de distribuţie şi furnizare de energie Electrica din Oltenia, şi s-a extins având în prezent şi operaţiuni de producţie a energiei electrice, în turbine eoliene şi microhidrocentrale.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO