CEZ vine cu cea mai bună ofertă de gaze pentru București. Atenție, însă!

În contextul liberalizării pieței e gaze de la 1 iulie, CEZ vine cu o ofertă agresivă de preț, sub cel reglementat și mai bun decât toate celelalte. Prețul acesta mic este însă garantat doar trei luni, iar oferta are abonament zilnic.
Mihai Nicuţ - Dum, 31 mai 2020, 18:02
CEZ vine cu cea mai bună ofertă de gaze pentru București. Atenție, însă!

CEZ Vânzare SA, furnizor mai cunoscut pentru energia electrică, parte a grupului ceh cu același nume, a lansat o ofertă pentru furnizarea de gaze pentru populație, la prețuri mai mici decât cele reglementate și sub cele ale oricărui concurent (inclusiv Gaz Vest, care are cea mai bună ofertă), dar există detalii de care trebuie ținut seama.

Astfel, prin oferta “Gaz Optim Plus” CEZ  vine cu un preț al “mărfii” gaz de doar 77 de lei/MWh, ceea ce face ca, adunat cu tarifele reglementate de transport și distribuție, să ducă la un preț final de furnizare de 118 lei/MWh, pentru clienții racordați la rețea în București. Prețul este valabil însă doar trei luni, iar contractul se încheie pe perioadă nedeterminată.

“Oferta este disponibilă în județele Argeș, Dolj,Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman, Vâlcea, Ilfov, Bucuresti și în localitățile aflate la maxim 50 km distanță de Timișoara și Iași”, arată CEZ.

Pe baza acestor prețuri, CEZ are cea mai bună ofertă, cel puțin pentru o anumită categorie de consumatori, după cum vom detalia mai apoi. Este mai bună decât prețul reglementar (125 de lei/MWh pentru București, de exemplu, și 136 de lei/MWh pentru Iași), și este acum cea mai bună ofertă concurențială de pe piață, cel puțin pentru București, sub cea a Engie și a Gaz Vest.

Însă, oferta presupune și plata unui abonament, de 0,4 lei pentru locul de consum, pe lună. Abonamentul nu este perceput însă decât șase luni pe an, și anume în lunile de iarnă, în perioada octombrie-martie.

Să detaliem

Așadar, acum, până în octombrie, nu se percepe niciun abonament, deci acum CEZ are cea mai bună ofertă.

În condițiile în care ați alege oferta CEZ pe un an, ați plăti, în medie, 0,2 lei pe zi în plus, adică circa 6 lei pe lună pentru acest abonament, asta dacă doriți să faceți comparații în termeni de an. De fapt veți plăti doar pentru lunile de iarnă, 12 lei pentru fiecare lună. Aici trebuie să faceți propriile calcule, în funcție de consum. Varianta unui preț mai mic al gazului, dar cu abonament zilnic este mai bună pentru clienții cu un consum mai mare, deci cei care folosesc și gazul pentru încălzire.

Facem un mic calcul, cu titlu de exemplu și valabil pentru prețurile de acum – cum prețul final de 118 lei/MWh este valabil doar trei luni, nu știm ce preț va avea CEZ în lunile când se va percepe și abonamentul. Mai întâi, trebuie să știți că atunci când citiți contorul de gaz, vedeți metri cubi, nu MWh. Conversia este, în medie, de 0,011 MWh la un metru cub, funcție de puterea calorifică a gazului.

Socotim așadar consumul unui apartament mai mare sau al unei locuințe unifimaliale (case), de circa 250 metri cubi pe lună, unde gazul este folosit și pentru încălzire, iarna. La prețurile actuale din  oferta CEZ, dacă ele vor rămâne la fel, factura ar fi așadar de 310 lei pe lună, gazul, plus 12 lei pe lună abonamentul, în total 323 de lei. Engie, furnizorul majorității bucureștenilor, are o ofertă (fără abonament, cu preț fix tot anul), de 125 de lei/MWh, de la 1 iulie, la fel ca prețul reglementat. La consumul de 250 mc (2,63 MWh) ies 329 de lei/MWh, deci ușor peste cât ați plăti la CEZ. Precizăm însă că prețul Engie este ferm timp de un an. Prețurile nu conțin TVA. Vă amintim că puteți schimba oricând furnizorul de gaz, la cerere.

Înainte de a lua orice decizie, vă sugerăm să vă faceți propriile dvs calcule și să studiați atent condițiile contractuale ale fiecărei oferte. Demersul nostru nu este acela de a vă sugera o anumită ofertă.

Te-ar mai putea interesa și
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României pentru gramul de aur (330,7911 lei). Precedentul record a fost atins pe......
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ...
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...