CEZ vrea să se concentreze pe Polonia, după discuţiile din România privind reducerea subvenţiilor

Compania cehă de energie CEZ se va concentra pe extinderea în Polonia, ca urmare a discuţiilor din România privind reducerea subvenţiilor acordate producătorilor de energie din surse regenerabile, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 05 apr. 2013, 13:36
CEZ vrea să se concentreze pe Polonia, după discuţiile din România privind reducerea subvenţiilor

„Continuarea extinderii în România era încă în faza ipotetică, iar acum am decis să ne concentrăm pe piaţa poloneză”, a declarat pentru Bloomberg Ladislav Kriz, purtătorul de cuvânt al companiei cehe.

ANRE propune Guvernului ca numărul de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă care vor intra pe piaţă începând din anul 2014 să fie redus, în unele cazuri până la jumătate.

Astfel, centralele solare ar urmaă să primească doar trei certificate verzi, faţă de şase în prezent, turbinele eoliene noi ar rămâne cu 1,5 certificate, de la 2, în timp ce pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3 certificate. În cazul microhidrocentralelor, unităţi cu putere instalată de până la 10 MW, ANRE consideră că ar fi oportună scăderea numărului de certificate verzi de la 3 la 2,3.

Pe de altă parte, Ministerul Economiei intenţionează să suspende, în perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016, acordarea unor certificate pentru companiile care produc deja energie alternativă. Centralele eoliene ar urma să primească un certificat verde, microhidrocentralele noi vor încasa două certificate, iar unităţile fotovoltaice vor avea dreptul la patru certificate.

Potrivit unui director din ANRE, cele două măsuri, propuse de Autoritate, respectiv de Ministerul Economiei, nu se vor cumula.

Legislaţia actuală prevede acordarea a şase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fotovoltaice, a două certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi a trei certificate pentru energia hidro.

Acţiunile CEZ au scăzut cu 0,8% vineri la Praga, la 563 coroane. Dacă declinul se va menţine până la finalul şedinţei de vineri, acţiunile companiei ar închide la cel mai redus nivel din august 2005.

CEZ a anunţat în octombrie că discută preluarea unor proiecte în România. Compania deţine deja un parc eolian de 600 MW în Dobrogea, investiţie de 1,1 miliarde de euro, şi anunţase anterior că intenţionează să construiască unităţi de 1.000 MW în România până în 2016, ţintă redusă în februarie la 300 MW din cauza incertitudinilor legate de sprijinul oferit în viitor de stat şi necesităţii de a finanţa operaţiunile din Cehia.

Totodată, CEZ a cumpărat la sfârşitul anului 2010, de la compania TMK Hydroenergy Power, deţinută de grupul rus TMK, patru microhidrocentrale în zona Caraş-Severin, pentru care a plătit 19,8 milioane de euro.

Grupul ceh are planificată construcţia de centrale eoliene de 760 MW în Polonia.

Polonia, care obţine 90% din necesarul de energie în centrale pe cărbune, are de asemenea implementat un sistem de certificate verzi. Un proiect de lege privind sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă este în dezbatere la Varşovia.

Capacitatea de producţie de energie eoliană în România este de peste 2.100 MW, mai mult decât puterea instalată la cele două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă (aproximativ 1.400 MW). Unităţile de producţie de energie solară au o capacitate de 85 MW.

România se alătură astfel guvernelor din Spania, Franţa, Italia şi Marea Britanie, puternic îndatorate, care au redus sprijinul acordat energiei regenerabile pentru a evita supracompensarea companiilor şi pentru a tempera creşterea preţului energiei pentru populaţie şi companii.

„Măsurile vor avea cu siguranţă un impact pe piaţă şi, probabil, vor despărţi copiii de bărbaţi, investitorii serioşi de speculatori. Însă chiar şi cei mai încercaţi marinari pot face rău de mare pe vreme agitată”, comentează pentru Bloomberg Nicolai Canetty, director al diviziei pentru România la Gigawatt Global, dezvoltator de proiecte de energie regenerabilă.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...