Update: CFR Călători și ARF au semnat marți contracte de trei miliarde de lei prin PNRR, pentru reparații material rulant și 20 de trenuri noi (Video)

Update: Contracte în valoare de aproximativ 3 miliarde de lei au fost semnate marţi la Ministerul Transporturilor de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară şi CFR Călători, ce vizează achiziţia a 20 de rame electrice interregionale de lung parcurs (RE-IR-2) şi modernizarea a 55 de locomotive electrice, 20 de locomotive de manevră şi 139 de vagoane, transmite Agerpres.
Anemona Andone - mar, 19 dec. 2023, 15:02
Update: CFR Călători și ARF au semnat marți contracte de trei miliarde de lei prin PNRR, pentru reparații material rulant și 20 de trenuri noi (Video)

„Astăzi s-au semnat multe contracte, în general cu industria din România, cu excepţia contractului semnat de ARF cu Pesa. Asta înseamnă că cele aproape 3 miliarde de lei, pentru că vorbim de aproximativ 3 miliarde de lei contracte semnate astăzi, vor intra în marea lor majoritate în economia noastră, bani din PNRR. Cu aceste contracte semnate cred eu că mergem înainte pe ceea ce ne-am propus şi pe calea ferată, dincolo de ţintele pe care le avem şi pe care le ştiţi şi pe zona rutieră, să încercăm pe de o parte să modernizăm infrastructura şi tot astăzi vă anunţ că s-a semnat undeva la ora 12:00 ultimul contract din PNRR pe zona de infrastructură – reînnoirea pe calea ferată Bucureşti – Piteşti. E ultimul contract pe care îl aveau cei de la CFR SA, astfel încât toată partea asta de infrastructură prevăzută prin PNRR astăzi când vorbim este acoperită de contracte”, a declarat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, prezent la ceremonia de semnare a contractelor.

El a precizat că, legat de achiziţia de material rulant nou, sunt proceduri, în diverse stadii, pentru achiziţia a 160 de garnituri de tren noi.

„Partea cealaltă, cea legată de achiziţii de material rulant sau de modernizări, la fel de importantă ca şi prima componentă, pentru că avem de recuperat foarte mulţi ani pierduţi din păcate, suntem în proceduri diverse de achiziţii pentru 160 de garnituri de tren nou în România în acest moment. Unele dintre ele s-au încheiat – aceste proceduri – altele sunt în curs, iarăşi, bani europeni. Cel puţin la Ministerul Transporturilor nu există nici măcar un singur proiect major care să nu fie finanţat din bani europeni, fie că vorbim de PNRR, fie că vorbim până la sfârşitul anului de POIM, care se finalizează la sfârşitul acestui an, sau de Programul Operaţional Transport, care este legat de exerciţiul financiar european în curs”, a adăugat Grindeanu.

La rândul său, preşedintele ARF, Ştefan Roşeanu, a precizat că noile trenuri RE-IR vor fi livrate la începutul anului 2026, iar până în luna august a aceluiaşi an România va trebui să le primească pe toate 20.

„Trenurile acestea vor fi livrate de la începutul anului 2026 şi sperăm ca în perioada PNRR să fie şi livrate de producător. Ca în orice contract există şi calendar de livrare, există de ambele părţi prevederi legale legate de penalizări, la fel avem şi în celălalt contract. Până la urmă, călătorii cred că doresc să aibă trenuri mai mult decât penalizările şi din acest motiv şi în celălalt contract ne coordonăm activităţile cu furnizorul nostru, astfel încât să se reintre într-un calendar predictibil şi să putem avea trenurile în circulaţie. Până la jumătatea anului 2026, luna august, vor trebui să fie livrate toate garniturile”, a susţinut Roşeanu.În ceea ce priveşte CFR Călători, contractele au fost semnate cu companii româneşti – Atelierele Griviţa, Remarul 16 Februarie şi SCRL Braşov. Toate modernizările de vagoane şi locomotive vor trebui finalizate până la jumătatea anului 2026, fiind de asemenea contracte semnate pe PNRR.

„Modernizarea vagoanelor şi locomotivelor – sunt contracte pe PNRR, deci la jumătatea anului 2026 trebuie finalizate, în august 2026. Practic, se schimbă absolut tot. La locomotive se schimbă motoare, transformatoare, osii, absolut totul, iar la vagoane rămân doar caroseriile şi se echipează cu echipamente moderne”, a afirmat directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa.

Întrebat de ce CFR Călători nu cumpără trenuri noi în loc să modernizeze materialul rulant vechi, Preoteasa a răspuns: „Nu cumpărăm noi pentru că PNRR nu dă dreptul la achiziţia de material rulant nou şi dă dreptul numai la modernizări. Pentru acea economie verde, pentru transformarea vechiului material rulant într-un material mai puţin poluant”.

„În acelaşi timp, trebuie să subliniem faptul că parcul de material rulant din România este unul destul de consistent, industria producătoare de material rulant din România este una importantă şi are experienţă în astfel de reconstrucţii de material rulant. Atâta timp cât vehiculele feroviare au încă viaţă în ele este păcat – şi asta se face peste tot în lume – se fac astfel de reconstrucţii. Deci, modernizarea înseamnă astfel de reconstrucţii”, a subliniat Ştefan Roşeanu.

Știrea inițială

Marți vor fi semnate contracte de investiții de aproximativ trei miliarde de lei (fără TVA), extrem de importante pentru achiziția și modernizarea materialului rulant din România, a informat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

Astfel, cu sumele alocate prin PNRR, vor fi achiziționate, prin ARF, 20 de rame electrice interregionale de lung parcurs care vor rula pe șapte rute :

– Cluj-Brașov,
– Cluj-Craiova,
– Brașov-Iași/Suceava,
– Galați-Iași/Suceava,
– ⁠Galați-Constanța(Mangalia),
– ⁠Constanța-Iași/Suceava
– ⁠(Giurgiu) Bucureşti- Călaraşi

Valoarea contractului de achiziție şi mentenanță este 1,106 miliarde de lei (fără TVA).

În septembrie 2023, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a informat că a desemnat compania poloneză PESA câștigătoare a licitației pentru achiziția a 20 de rame electrice destinate serviciilor publice obligatorii de transport feroviar de călători de mediu și lung parcurs RE-IR2, împreună cu serviciile de mentenanță pe o perioadă de 15 ani. Amintim că la această licitație mai depusese ofertă și Alstom.
În contract sunt incluse pe lângă serviciile de mentenanţă şi reparaţii necesare funcţionării în condiţii optime de siguranţă şi confort și instruirea personalului în ceea ce priveşte exploatarea, operarea trenurilor, transportul, asigurarea, punerea în funcţiune şi asistenţa tehnică în perioada de garanţie, conform Caietului de Sarcini.

De asemenea, în contractul de achiziţie este prevăzută o clauză de revizuire privind posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 15 ani şi cantităţii cu nouă rame electrice inter-regionale. Suplimentarea cantităţilor achiziţionate va putea fi făcută prin încheierea unor acte adiţionale la contractul de achiziţie.

Prin CFR Călători sunt semnate 11 contracte de modernizare și mentenanță pentru:

– modernizarea a 55 de locomotive electrice,
– ⁠conversia a 20 locomotive diesel hidraulice în locomotive electrice,
– modernizarea a 139 vagoane de călători.

Valoarea contractelor este de 2,074 de miliarde de lei (cu TVA).

Te-ar mai putea interesa și
Bucureşti – Majorarea taxelor şi impozitelor locale în 2025, drumul pentru cartierul Greenfield şi alte proiecte, în şedinţa CGMB de azi
Bucureşti – Majorarea taxelor şi impozitelor locale în 2025, drumul pentru cartierul Greenfield şi alte proiecte, ...
Consilierii generali ai Capitalei se întrunesc în şedinţă luni, de la ora 11,00, printre proiectele de pe ordinea de zi numărându-se cele privind microciparea şi sterilizarea gratuită a......
Ghid de completare a declaraţiei unice de către persoanele fizice care au doar venituri extrasalariale pentru care s-au reţinut la sursă contribuţiile la două niveluri ale salariului minim
Ghid de completare a declaraţiei unice de către persoanele fizice care au doar venituri extrasalariale pentru care s-au ...
Persoanele fizice care au avut doar venituri din drepturi de proprietate intelectuală dintr-o singură sursă în anul 2023, ...
Tobias Matter, șeful Centrului de Inginerie Bosch din Cluj: Ceea ce dezvoltăm aici puteți găsi în majoritatea mașinilor aflate pe șosele
Tobias Matter, șeful Centrului de Inginerie Bosch din Cluj: Ceea ce dezvoltăm aici puteți găsi în majoritatea mașinilor ...
Într-un interviu acordat Economica.net cu ocazia finalizării celei de a doua faze de construcție a Centrului de Inginerie ...
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR  în 10 luni, iar în Irlanda s-a ținut cont de situația numeroaselor puburi
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR în ...
Economica a stat de vorbă cu doi reprezentanți ai companiilor care administrează sisteme de garanție-returnare în Slovacia ...