CFR Călători va reintra pe secţiile cedate de Regiotrans şi ia în calcul organizarea circulaţiei spre Serbia

CFR Călători va reintroduce în circulaţie trenuri pe zeci de secţii, după ce o serie de condiţii, printre care şi cele referitoare la rentabilitate, au obligat compania să renunţe la operarea acelor rute şi să le închirieze unui operator privat de transport feroviar.
Economica.net - mar, 29 sept. 2015, 07:18
CFR Călători va reintra pe secţiile cedate de Regiotrans şi ia în calcul organizarea circulaţiei spre Serbia

Potrivit directorului general al CFR Călători, Iosif Szentes, compania va reintra, din data de 1 octombrie, pe secţia Târgovişte – Pietroşiţa, iar din 5 octombrie pe linia Caracal – Corabia, în plan aflându-se şi Roşiori – Alexandria – Zimnicea, dar şi Câmpulung – Goleşti, pentru care se mai aşteaptă o aprobare din partea Ministerului Transporturilor, sau Curtea de Argeş – Piteşti, scrie Agerpres.

De asemenea, CFR Călători ia în calcul organizarea circulaţiei înspre Serbia, până la staţia Kikinda (comuna Chichinda Mare), după ce a reintrat pe secţia Timişoara – Jimbolia. Conducerea Căilor Ferate ale Serbiei a decis, în urmă cu un an, să suspende, de la 1 septembrie, circulaţia trenului internaţional care făcea legătura cu România, pe ruta Kikinda – Jimbolia.

‘Este o mândrie pentru CFR Călători că, după ce în ultimii 15 ani a ieşit de pe anumite secţii, peste 50, în urma preluării de către CFR SA a unor secţii cedate de un operator care gestiona infrastructura, compania a început să intre din nou pe acele secţii. Mă refer la Timişoara – Jimbolia, de pe care am ieşit pentru foarte puţin timp. Din luna martie suntem din nou pe ruta respectivă şi, în perspectivă, probabil că vom putea organiza circulaţia şi înspre Serbia, până la staţia Kikinda’, a spus Iosif Szentes.

Şeful CFR Călători a precizat că, din 4 septembrie, compania a reintrodus trenuri pe linia Paşcani – Tg. Neamţ, dar şi pe Sighişoara – Odorhei, după o perioadă de nouă ani.

‘Pe data de 1 octombrie, intrăm pe Târgovişte – Pietroşiţa – şi probabil că anunţăm acest lucru în premieră – asigurând călătorilor de pe secţia respectivă legături directe cu Bucureştiul. Am intrat pe secţia Sighişoara – Odorhei – este vorba despre o secţie care a fost cedată acum nouă ani. Urmează să intrăm, probabil din 5 octombrie, pe Caracal – Corabia, legând de fapt Caracalul şi de Piatra Olt. Acolo trebuie să pregătim garnitura, pentru a deservi secţia respectivă. Avem în plan continuarea traseului de la Alexandria la Zimnicea, deci Roşiori – Alexandria – Zimnicea. Încercăm să intrăm şi pe Câmpulung – Goleşti – acolo am făcut deja nişte studii de oportunitate şi aşteptăm doar o aprobare din partea Ministerului Transporturilor. Mai avem în plan Curtea de Argeş – Piteşti’, a detaliat Szentes.

În ceea ce priveşte linia Sighişoara – Odorhei, directorul general al CFR Călători a explicat că pe acea rută circulă şase trenuri dus-întors, în viitor oferta putând fi extinsă.

‘Timp de 15 ani, au fost anumite condiţii care au condus la ieşirea noastră de pe anumite secţii – de rentabilitate în primul rând. În această perioadă, CFR Călători şi-a adaptat parcul de locomotive, de vagoane, de automotoare, astfel încât să facă faţă acelui trafic, care s-a redus. Cu toate că avem încă locomotive şi vagoane, ele nu sunt revizuite, nu sunt reparate şi nu pot fi puse în circulaţie ori de câte ori dorim noi să modificăm o trasă sau să intrăm cu un tren. Nu e aşa de simplu. Din această cauză, am făcut anumite eforturi extraordinare ca să putem asigura acele şase trenuri care, momentan, satisfac o parte din nevoile comunităţii. În viitor, după ce vom reuşi să reparăm şi alt material rulant, bineînţeles că dorim să extindem această ofertă, pentru că este şi interesul nostru’, a precizat şeful CFR Călători.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Maria Magdalena Grigore, a ţinut să precizeze că doreşte ca CFR Călători să opereze în condiţii de rentabilitate şi eficienţă, similar operatorilor privaţi.

‘Pentru toate secţiile predate de la Regio CF Trans, gestionarul privat, către CFR Infrastructură, CFR Călători şi-a făcut o analiză şi o strategie pentru a vedea rentabilitatea acestor secţii, astfel încât, împreună cu susţinerea ministerului, să pregătim un calendar pentru reluarea circulaţiei pe aceste secţii, care au fost predate acum la Infrastructură. Pentru început, CFR Călători a intrat pe un număr destul de mare, într-un timp foarte scurt. Desigur, trebuie pregătit tot acest mers al trenurilor şi vreau ca CFR Călători să opereze în condiţii de rentabilitate şi eficienţă. Aşa cum ceilalţi operatori intră pe secţii şi îşi aleg secţii în funcţie de rentabilitatea lor, şi CFR Călători, aflându-se pe o piaţă concurenţială, trebuie să îşi facă nişte calcule şi să îşi aducă materialul rulant adecvat pentru fiecare secţie. Din acest motiv, această analiză a luat o perioadă de timp CFR Călători. Deja am intrat pe multe dintre secţii, urmând să continuăm calendarul pe secţiile predate de RegioTrans’, a explicat oficialul MT.

Din 14 septembrie, CFR Călători a reintrodus trenuri pe ruta Remetea Mică – Timişoara Nord, iar din 11 septembrie pe linia Sighişoara – Odorhei. De asemenea, începând din 4 septembrie, circulaţia feroviară pentru pasageri spre Târgu Neamţ a fost redeschisă, iar 12 trenuri asigură, în regim Regio, legătura între Paşcani şi Târgu Neamţ.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Maria Magdalena Grigore, şi directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes, au participat, vineri, la proiectul cultural – educativ – social ”Arcade peste timp şi ape’, care a avut drept scop marcarea a 155 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Cernavodă – Constanţa, prima linie feroviară din Dobrogea, şi 120 de ani de la realizarea complexului podurilor dunărene, sub conducerea inginerului Anghel Saligny.

Te-ar mai putea interesa și
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, după ştirile că Israelul a atacat Iranul, intensificând îngrijorările......
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...