CFR Călători vrea să cumpere 50 de trenuri diesel noi. Ar fi prima achiziţie de material rulant din 2011 încoace FOTO

CFR Călători, cel mai mare operator feroviar de transport persoane din România, vrea să cumpere 50 de rame diesel noi. Aceasta va fi prima achiziţie de material rulant realizată de compania de stat din 2011 încoace.
Anemona Andone - vin, 14 iun. 2019, 09:57
CFR Călători vrea să cumpere 50 de trenuri diesel noi. Ar fi prima achiziţie de material rulant din 2011 încoace FOTO

CFR Călători a lansat o procedură de consultare a pieței pentru „Punct de vedere tehnico economic, asupra Caietului de Sarcini nr. DT6/05/148/2019, in vederea initierii procedurii de achizitie sectoriala avand ca obiect furnizare – Rame diesel noi pentru scurt si mediu parcurs”.

Data finalizării consultării publice este 28.06.2019, potrivit anunţului de consultare a pieţei publicat pe platforma de achiziţii publice SICAP.

Proiectul CFR Călători prevede achiziția a 50 de rame, ce vor fi livrate remizelor București, Timișoara, Sibiu, Cluj și Iași.

Ramele vor avea o capacitate de minim 150 de locuri, inclusiv spații pentru persoanele cu dizabilități.

Durata minimă de exploatare zilnică trebuie să fie de 15 ore, iar parcursul anual va fi de minim 150.000 km.

Automotoarele vor avea o durată de viață de minim 30 de ani. De asemenea, conform caietului de sarcini atașat consultării, livrarea trebuie să aibă loc la şase luni de la semnarea contractului, pentru prima ramă.

Pasionaţii de infrastructură de pe forumul Asociaţiei Metrou Uşor comentează însă că dacă CFR Călători va păstra cerinţa privind livrarea primei rame în şase luni de la semnarea contractului, atunci nu va participa nimeni la licitaţie.

Ei mai spun că la specificaţiile cerute de CFR Călători s-ar încadra pentru participarea la licitaţie modele precum Coradia Lint, produs de francezii de la Alstom, sau Wink, fabricat de elveţienii de la Stadler (galerie foto).

Rămâne de văzut ce producători de material rulant vor participa la consultări şi când va fi lansată licitaţia propriu-zisă pentru achiziţia ramelor diesel noi.

Dacă se va concretiza, aceasta va fi prima achiziţie de material rulant realizată de CFR Călători din 2011 încoace.

În paralel, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) derulează la rândul său o licitaţie pentru achiziţia a 80 de rame electrice, o parte din ele urmând să ajungă şi la CFR Călători. Pentru licitaţia ARF şi-au arătat deja interesul cehii de la Skoda şi spaniolii de la Patentes Talgo.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters....
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu CFR Călători
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat reparaţia capitală de tip R9 la cel de-al 17-lea automotor Siemens Desiro SR20D, ...