CFR începe acţiuni contra datornicilor, care pot include restricţionarea accesului la reţea

CFR SA va începe acţiuni împotriva operatorilor cu datorii, privaţi sau de stat, care includ restricţionarea accesului la reţea, a declarat marţi directorul general al companiei, Dimitris Sophocleous.
Economica.net - mar, 09 apr. 2013, 16:26
CFR începe acţiuni contra datornicilor, care pot include restricţionarea accesului la reţea

CFR SA a anunţat vineri că toţi operatorii de transport feroviar care înregistrează debite pentru neplata taxei de utilizare a infrastructurii (TUI) au fost informaţi că până marţi, 9 aprilie, trebuie să-şi achite obligaţiile restante.

În plus, echipa managerială a stabilit demararea procedurilor de recuperare a acestor datorii, prin punerea în aplicare a tuturor clauzelor contractuale.

„Aşteptăm şi astăzi, până la sfârşitul zilei, şi mâine încep acţiuni pentru toţi operatorii care nu au plătit sau nu au achitat”, a afirmat, marţi, Sophocleous, întrebat într-o conferinţă de presă, care au fost rezultatele termenului limită impus operatorilor.

Prezent la eveniment, preşedintele CA al companiei, Lucian Isar, a precizat că măsurile includ popriri pe conturi şi blocarea accesului pe calea ferată pentru clienţii care nu-şi respectă clauzele contractuale.

„Sunt mai multe măsuri pe care putem să le luăm, şi către operatorii privaţi, şi către CFR Marfă şi CFR Călători”, a spus Sophocleous.

El a arătat că dacă nu vor respecta anumite condiţii financiare, inclusiv CFR Călători şi CFR Marfă ar putea avea accesul restricţionat pe calea ferată.

Întrebat care sunt şansele ca accesul celor două companii de stat să fie interzis de miercuri, Sophocleous a răspuns: „Nu pot să spun”.

El a precizat că cele două au împreună datorii de 1,7 miliarde lei către compania pe care o conduce, că există sume plătite lunar, dar banii nu sunt suficienţi. CFR are de recuperat de la operatorii privaţi circa 70 milioane lei, la care se adaugă alţi 65 milioane lei, mai dificil de obţinut, de la unele firme intrate în insolvenţă.

Potrivit sursei citate, până în prezent o mare parte dintre operatorii privaţi au respectat termenul impus de CFR SA

Sophocleous a mai spus că există mai multe tipuri de măsuri care pot fi luate contra datornicilor, iar în cazul opririi accesului, perioada va varia de la caz la caz, în funcţie de cifrele restante.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea unor măsuri financiar fiscale, elaborat de Ministerul Transporturilor, ANAF va prelua un debit restant, în cuantum de 119 milioane lei, pe care CFR SA îl înregistrează la AVAS, iar ulterior CFR Marfă va prelua o datorie de 605,9 milioane lei pe care CFR SA o are la ANAF, scăzută din sumele datorate de transportatorul de marfă administratorului reţelei feroviare.

CFR SA a anunţat marţi că a obţinut o creştere a profitului contabil cu 120 de milioane de lei în primele trei luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Conform datelor operaţionale agreate de standardele internaţionale de contabilitate, incluse în planul de management, aprobat de Consiliul de Administraţie, şi în planul de administrare, compania va trece, în mod real, pe profit în primul semestru al anului 2016.

La sfârşitul anului 2012, CFR SA înregistra în mod real o pierdere de 600 de milioane de lei, în timp ce la nivel contabil înregistra un profit de 1 miliard de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming video din lume a înregistrat o încetinire semnificativă a creșterii......
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac ...
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piaţă a automobilelor electrice s-a dublat în Uniunea Europeană în al doilea trimestru al acestui an, dar rămâne ...