1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti -1 º

Companii

CFR Infrastructură a scos la licitație modernizarea căii ferate Timișoara – Arad pentru 815 milioane de euro

CFR Infrastructură a publicat luni, 19 octombrie, anunțul de licitație privind modernizarea liniei feroviare Timișoara – Arad, valoarea estimată a contractelor fiind de 3,92 miliarde de lei (circa 815 milioane de euro).

19 oct, 2020 | | ECONOMICA.net

Licitația lansată luni de CFR SA este împărțită în două loturi:

1. Proiectare şi execuție lucrări aferent obiectivului de investiţii "Modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad, Lot 3 Timișoara Est - Ronaț Triaj Gr.D" - valoare estimată 1,44 miliarde de lei.

2. Proiectare şi execuție lucrări aferent obiectivului de investiţii "Modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad, Lot 4 Ronaț Triaj Gr. D – Arad" - valoare estimată 2,47 miliarde de lei.

Traseul tronsonului feroviar vizat pentru modernizare aferent Lot 1: Proiectare şi execuție lucrări aferent obiectivului de investiţii" Modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad, Lot 3 Timișoara Est - Ronaț Triaj Gr.D": de la km 568+399, al liniei CF București – Jimbolia (indicativ 100), până la stația Timișoara Nord, după care se continua pe linia CF Timișoara – Arad (indicativ 218) de la km 0+000, la km 008+183 (semnalul de ieşire din Ronaţ Triaj Gr. D). Lungimea traseului este de 13,86 km, de la intrarea in cap X statia Timisoara Est pana la semnal cap Y, viitoarea ramificatie Ronat Triaj.

Traseul tronsonului feroviar vizat pentru modernizare aferent Lot 2: Proiectare şi execuție lucrări aferent obiectivului de investiţii "Modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad, Lot 4 Ronaț Triaj Gr. D – Arad": de la km 008+183 (semnalul de ieşire din Ronaţ Triaj Gr. D) la km 56+350 (semnalul de intrare în staţia Arad). Pe lângă acest tronson, tot în cadrul lotului 4, proiectul cuprinde și modernizarea/reconfigurarea liniei CF Aradu Nou – Glogovăț (indicativ 220), pe o distanță de circa 7 kilometri.

Pe traseul existent calea ferată este simplă, electrificată, dotată cu instalație BLA și este dispusă atât în rambleu cu înălțimi între 0 și 12 metri, cât și în debleu cu adâncimi între 0 și 8 metri.

Proiectul de modernizare a tronsonului feroviar menționat include:

• Îmbunătățirea geometriei traseului și sporirea capacității portante a căii pentru a permite circulația trenurilor cu viteza de până la 160 km/h;

• Modernizarea staţiilor şi haltelor de mişcare de pe această linie, adaptând capacitatea acestora, conform volumului de trafic şi necesităţilor tehnologice;

• Modernizarea clădirilor staţiilor de călători, incluzând construcţiile pasarelelor şi ridicarea nivelului peroanelor, în conformitate cu standardele europene în vigoare;

• Înlocuirea bretelelor şi a traversărilor dublă joncţiune cu schimbătoare de cale simple;

• Dublarea liniei pe toată lungimea;

• Înlocuirea de poduri, podeţe, repararea sistemului de drenaj, îmbunătăţirea terenului de fundare și a terasamentelor;

• Ridicarea niveletei căii și protecția antierozionala a terasamentului de cale ferată în zonele inudabile;

• Construcţia drumurilor de întreţinere de-a lungul căii ferate (unde nu sunt disponibile drumuri publice);

• Montare de panouri fonoabsorbante şi/sau soluţii alternative de reducere a nivelului de zgomot, pe segmentele de cale ferată ce străbat localități;

• Instalaţii de centralizare electronică noi, în staţii şi introducerea sistemului de siguranţă ERTMS (ETCS nivel 2 + GSM-R);

• Modernizarea echipamentului de telecomunicaţii;

• Înlocuirea echipamentelor linie de contact şi din substaţiile de tracţiune electrică, instalarea unui sistem de control SCADA;

• Montarea de încălzitoare de macaz pe liniile de primire-expediere, în staţii, în halte de mişcare şi la ramificaţii, pentru a combate efectele înzăpezirii liniei CF.

Licitația include și o clauză suspensivă ce prevede că semnarea contractului de proiectare și execuție lucrări se va face numai după asigurarea sursei de finanțare. Se estimează că perioada pe parcursul căreia se aplică clauza suspensivă este de 12 luni de la aprobarea raportului procedurii.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 23 noiembrie 2020, potrivit informațiilor din SEAP.

Ministerul Transporturilor a publicat pe 4 septembrie un proiect de act normativ pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de modernizare a tronsonului feroviar Caransebeș -Timișoara - Arad. Proiectul vizează dublarea liniei de cale ferată pe întreaga lungime, exceptând distanţa dintre Aradu Nou şi Arad, zonă unde se realizează o variantă nouă de traseu și anume linia dublă 218A și creșterea vitezei de circulaţie la 160 km/h, pentru trenurile de călători, respectiv 120 km/h, pentru trenurile de marfă.

Lungimea traseului este de: 162 km

Valoarea totală a investiţiei (inclusiv T.V.A.) este de: 8,78 miliarde de lei.

Durata de realizare a investiției este de: 36 luni

Finanţarea obiectivului de investiţii de utilitate publică de interes național se realizează din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor și din veniturile proprii ale Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R." – S.A, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii, se mai arată în anunțul Ministerului Transporturilor.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO