CFR Marfă aşteaptă venituri în creştere cu 8% în 2014 şi pierderi de 82 mil. lei, mai mici cu 63%

CFR Marfă estimează venituri de 1,11 miliarde lei anul viitor, în creştere cu 8,6% faţă de nivelul de 1,02 miliarde lei prevăzut în proiectul de buget aferent acestui an, şi pierderi de 82 milioane lei, de 2,7 ori mai reduse comparativ cu rezultatul negativ de 220 milioane lei prognozat pentru 2013.
Economica.net - mie, 20 nov. 2013, 16:55
CFR Marfă aşteaptă venituri în creştere cu 8% în 2014 şi pierderi de 82 mil. lei, mai mici cu 63%

Proiectul bugetului rectificat de venituri şi cheltuieli (BVC) pentru 2013 şi cel pentru 2014 au fost lansate în dezbatere de Ministerul Transporturilor, proprietarul CFR Marfă.

Proiectul de BVC pentru 2014 prevede la rubrica „bonusuri” o sumă similară cu cea stabilită în acest an, de 1,12 milioane lei, şi cheltuieli aferente contractului de mandat în creştere de la 1,48 milioane lei la 2,25 milioane lei.

Totodată, compania estimează că va aloca 626,8 milioane lei pentru cheltuieli cu bunurile şi serviciile şi 76,6 milioane lei pentru investiţii. În 2013, nivelul estimat al cheltuielilor pentru bunuri şi servicii este de 598,9 milioane lei, iar cele pentru investiţii la 75 milioane lei.

Din datele incluse în cele două proiecte de BVC reiese că operatorul feroviar de marfă va renunţa la 2.500 de angajaţi anul viitor, estimând că în cadrul companiei vor mai rămâne 6.376 de salariaţi la finele lui 2014. Pentru anul viitor, proiectul de BVC include cheltuieli cu plăţi compensatorii aferente disponibilizărilor de 16,8 milioane lei.

Proiectul de BVC rectificat pentru 2013 prevede bonusuri şi cheltuieli aferente contractului de mandat mai mari, venituri în scădere cu peste 9% şi pierderi în urcare de 4,4 ori faţă de varianta aprobată la începutul lunii noiembrie.

Comparativ, anul trecut compania a înregistrat venituri de 1,05 miliarde lei, pierderi de 405 milioane lei şi a avut un număr mediu de 8.411 angajaţi.

Veniturile CFR Marfă au scăzut cu 5% în primele nouă luni, la 714,3 milioane lei, nerealizarea nivelului prognozat fiind cauzată atât de reducerea volumelor transportate cât şi de oprirea procesului de casare a vagoanelor vechi, iar pierderile companiei s-au redus cu 20,8%, la 135,3 milioane lei, potrivit datelor comunicat recent de companiei agenţiei MEDIAFAX.

Guvernul şi FMI au decis ca CFR Marfă să fie restructurată „agresiv”, prin reducerea costurilor de personal, vânzarea vagoanelor învechite ca fier vechi şi oprirea de livrări către clienţii care au acumulat datorii faţă de companie.

„În pofida eforturilor noastre, privatizarea CFR Marfă nu a fost finalizată înainte de expirarea termenului stabilit în hotărârea de guvern, iar compania continuă să acumuleze arierate, suferind şi o pierdere din exploatare în primele nouă luni ale anului. Pentru a asigura viabilitatea CFR Marfă, intenţionăm să restructurăm agresiv compania şi să continuăm procesul de privatizare”, se arată în în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană în această lună, document obţinut de MEDIAFAX.

În scrisoare, privatizarea CFR Marfă este estimată să fie finalizată în luna mai 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 2.994 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 6.124 persoane faţă de luna precedentă
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a ...
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional era, la finele lui decembrie, de 2,69%, mai mică decât cea din luna anterioară ...
Sindicatele din industrie solicită reglementarea tarifelor la energie şi gaze naturale la valoarea din decembrie 2020
Sindicatele din industrie solicită reglementarea tarifelor la energie şi gaze naturale la valoarea din decembrie 2020
Alianţa Sindicatelor din Industrie solicită autorităţilor convocarea de urgenţă a CSAT pentru stoparea acestei crize ...
Rafila, după explozia de cazuri COVID: Nu există motive de panică. Şcolile rămân deschise
Rafila, după explozia de cazuri COVID: Nu există motive de panică. Şcolile rămân deschise
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, după ce în România au fost înregistrate peste 34.200 ...