CFR organizează licitaţie pentru închirierea liniilor de cale ferată

CFR a programat pe 15 martie, la Bursa Română de Mărfuri (BRM), o nouă licitaţie publică, cu strigare, pentru închirierea a 11 secţii de cale ferată care aparţin infrastructurii feroviare neinteroperabile, aferentă sucursalelor Bucureşti, Braşov şi Iaşi.
Economica.net - lun, 05 mart. 2012, 17:10
CFR organizează licitaţie pentru închirierea liniilor de cale ferată

Secţii neinteroperabile fac parte din sucursalele teritoriale Bucureşti (Ploieşti Crâng – Ploieşti Vest, Ploieşti Vest – Târgovişte Nord – Fieni, Diţeşti – Gura Palăngii, I.L. Caragiale – Diţeşti, Buda – Slanic, Ploieşti Nord – Măneciu), Braşov (Sebeş Alba – Petreştii de Pădure) şi Iaşi (Dorneşti – Gura Putnei – Putna, Dornişoara – Floreni, Gura Humorului – Dărmăneşti, Crasna – Huşi), se arată într-un comunicat al CFR.

Durata de valabilitate a contractului de închiriere este de patru ani, iar criteriul de atribuire va fi preţul cel mai mare. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 15 martie, ora 09.00, deschiderea acestora urmând să aibă loc în aceeaşi zi la ora 10.00, la sediul BRM.

CFR are posibilitatea să ofere în regim de închiriere secţiile de circulaţie aparţinând infrastructurii feroviare neinteroperabile către operatori economici.

Firmele desemnate câştigătoare sunt obligate să preia şi personalul CFR existent sau care îşi desfăşoară activitatea pe secţia sau grupul de secţii aferent necesar pentru asigurarea pachetului minim social existent la momentul închirierii.

Aceasta este a treia etapă a procesului de închiriere.

CFR SA a atribuit la finele anului trecut operatorului Transferoviar Grup din Cluj Napoca un contract de închiriere de cale ferată aparţinând infrastructurii feroviare neinteroperabile aferent sucursalei din Bucureşti pentru trei secţii de circulaţie. În luna noiembrie, CFR a atribuit alte trei contracte de închiriere, vizând sucursalele Timişoara, Cluj şi Galaţi operatorilor RC-CF Trans, Via Terra Spedition şi Grup Feroviar Român (GFR), parte a grupului Grampet.

Închirierea unor părţi din infrastructura feroviară neinteroperabilă reprezintă unul din angajamentele incluse în programul de eficientizare a sistemului feroviar, care vizează reducerea cheltuielilor şi a activităţilor neprofitabile.

Guvernul a decis în iunie închirierea a circa 1.000 kilometri de linii de cale ferată şi închiderea altor aproximativ 1.000 de kilometri tronsoane feroviare, estimând că operaţiunea va genera economii de 109 milioane lei la bugetele companiilor CFR, măsură convenită cu Fondul Monetar Internaţional.

Executivul s-a angajat în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional să închidă 20% din liniile de cale ferată aflate în administrarea CFR SA, reprezentând aproximativ 4.000 de kilometri, dacă nu găseşte un investitor care să realizeze întreţinerea acestora şi care va fi selecţionat în urma unor licitaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
17 state NATO, printre care și România, au convenit să înființeze un fond de cel puțin un miliard de dolari pentru dezvoltarea de tehnologii de apărare
17 state NATO, printre care și România, au convenit să înființeze un fond de cel puțin un miliard de dolari pentru ...
Miniştrii apărării din 17 state NATO, printre care şi România, au convenit să înfiinţeze un fond care să contribuie ...
Banca Centrală Europeană își va majora dobânda de referință în 2024, potrivit unui sondaj realizat de Reuters
Banca Centrală Europeană își va majora dobânda de referință în 2024, potrivit unui sondaj realizat de Reuters
Banca Centrală Europeană va fi una dintre ultimele mari bănci centrale care va majora dobânda după pandemia de COVID-19, ...
Guvernul italian a solicitat Comisiei Europene să pună la punct un sistem comun de stocare a gazelor naturale
Guvernul italian a solicitat Comisiei Europene să pună la punct un sistem comun de stocare a gazelor naturale
Italia a cerut Comisiei Europene să înceapă să lucreze imediat la un plan de creare a unui sistem comun de stocare pentru ...