CFR SA a pus sechestru pe conturile CFR Marfă. Peste 7.000 de angajaţi au primit marţi doar jumătate din salariu

CFR SA (Infrastructură) a pus sechestru pe conturile CFR Marfă. Din cauza acestei măsuri, peste 7.000 de angajaţi ai CFR Marfă şi ai filalelor acesteia au încasat marţi, 15 mai, doar jumătate din salariu, spun surse din cadrul companiei.
Anemona Andone - mie, 16 mai 2018, 21:00
CFR SA a pus sechestru pe conturile CFR Marfă. Peste 7.000 de angajaţi au primit marţi doar jumătate din salariu

UPDATE 13:00

Angajaţii CFR Marfă şi ai filialelor companiei şi-au primit joi, 17 mai, cealaltă jumătate de salariu, semn că au fost deblocate conturile companiei.

CFR Marfă a făcut diferite propuneri pentru plata eşalonată a datoriei de peste 100 de milioane de euro către CFR SA, însă conducerea acesteia din urmă nu a fost de acord cu niciuna dintre ele, spun sursele noastre.

Ele adaugă că CFR SA a ales varianta cea mai neplăcută pentru CFR Marfă şi i-a pus sechestru pe conturi. Prin măsura instituită, CFR SA a recuperat într-o săptămână circa 20 de milioane de lei.

Din cauza sechestrului, CFR Marfă nu le-a putut achita integral salariile celor peste 7.000 de angajaţi proprii şi din filiale. Marţi, 15 mai, aceştia au încasat doar jumătate din lichidare.

Oficialii CFR SA au promis că vor ridica sechestrul de pe conturile CFR Marfă în două zile, mai spun sursele noastre. Pe de altă parte, acestea adaugă că CFR SA blochează lunar conturile companiei.

Contactaţi de către Economica.net, reprezentanţii CFR SA nu au oferit încă un răspuns.

CFR SA a mai blocat conturile CFR Marfă şi a instituit popriri şi asupra conturilor clienţilor acesteia şi pe 22 martie, conform sindicaliştior din Federaţia Mecanicilor de Locomotivă (FML).

Aceştia avertizau încă din martie că situaţia delicata a CFR Marfă reprezintă o bombă socială greu de gestionat de către Guvern.

Potrivit datelor vehiculate în martie, CFR Marfă datora CFR SA 835,852 milioane de lei, soldul restant fiind atunci de 819,953 milioane de lei. Din datoria totală, CFR SA deţinea titluri executorii în cuantum de 650,555 milioane de lei, din care 371,564 milioane de lei se afla deja în procedură de executare silită.

„Trebuie subliniat şi faptul că acumularea datoriei către CFR SA este în mare parte consecinţa neplăţii de către o serie de societăţi cu capital de stat a serviciilor prestate de CFR Marfă, nivelul actual al creanţelor operatorului naţional fiind de circa 350.000.000 de lei. Deşi au avut loc o întâlniri între conducerile celor două societăţi începând cu data de 5 martie 2018, până la ora actuală nu s-a reuşit să se găsească o soluţie agreată de comun acord, opiniile expuse fiind chiar divergente şi neconstructive pentru ambele părţi”, mai spuneau sindicaliştii la finele lunii martie.

Datoriile CFR Marfă către CFR SA au stârnit şi îngrijorarea ministrului Transporturilor Lucian Şova, care a declarat că acestea au ajuns la un nivel „netolerat de mare”. Întrebat la cât se ridică această datorie, ministrul a răspuns: „Datoria, aşa cum o ştiu eu, fără a intra în detalii, depăşeşte 100 de milioane de euro, ceea ce nu e deloc de neglijat”.

CFR Marfă estima că anul acesta nu va mai înregistra pierderi şi îşi planificase investiţii în sumă de 81 milioane lei, potrivit proiectului de buget şi cheltuieli, publicat în februare de acţionarul majoritar al companiei, Ministerul Transporturilor. De asemenea, compania avea de recuperat creanţe restante de 344,5 milioane lei şi avea de făcut plăţi restante de 320 milioane lei, conform documentului menţionat.

Te-ar mai putea interesa și
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Furnizorul ceh de software pentru management hotelier Previo intră pe piața din România și deschide un birou la București. Compania mai are birouri în Polonia, Slovacia și Ungaria....
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu o formulă unică de vânzări, ce șoferi vor primi cele mai mici tarife RCA
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu ...
Eazy Asigurări, societate controlată de familia lui Sacha Dragic, fondatorul Superbet, ar fi trebuit deja să debuteze ...
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, ...
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...