1EUR = 4.7794 RON | Bucureşti 5 º

Companii

CFR SA, după ce a blocat conturile CFR Marfă: Nerecuperarea datoriilor afectează plata salariilor celor 23.000 de angajaţi

Frate, frate, dar brânza e pe bani! Cam acesta este mesajul pe care CFR SA (Infrastructură) îl transmite companiei – soră CFR Marfă, după ce i-a blocat conturile pentru a recupera din datorii. Măsura, care a afectat săptămâna aceasta peste 7.000 de angajaţi de la marfă, a fost necesară pentru a nu fi afectate salariile celor 23.000 de angajaţi de la infrastructură, explică CFR SA.

20 mai, 2018 | | ECONOMICA.net

CFR Marfă nu a respectat măsurile de plată eşalonată a datoriilor de 862 de milioane de lei, astfel că CFR SA îi pune sechestru pe conturi, potrivit reprezentanţilor companiei de infrastructură.

Măsura, care este aplicată lunar de CFR SA, a afectat însă luna aceasta plata salariilor celor peste 7.000 de angajaţi ai CFR Marfă şi ai filialelor acesteia. Pe 15 mai, ei au primit doar jumătate din suma datorată. După deblocarea situaţiei, pe 17, mai au primit şi diferenţa de bani.

"În situaţia în care operatorii de transport feroviar nu respectă termenele contractuale şi înregistrează întârzieri de plată a tarifului de utilizare al infrastructurii feroviare, conform prevederilor legale, CFR SA notifică oficial operatorul respectiv cu privire la plata creanţelor acumulate", explică reprezentanţii CFR SA.

Ei adaugă că tot atunci sunt stabilite, de comun acord, măsurile de redresare şi reeşalonare a plăţilor, astfel încât operatorii notificaţi să-şi poată desfăşura în continuare activitatea de transport, concomitent cu obligativitatea de a lua măsurile necesare de achitare a debitelor.

"Menţionăm faptul că aceste măsuri de redresare și reeșalonare a plăților nu au fost respectate de CFR Marfă, care nu și-a plătit până în prezent tranșele stabilite de comun acord între părțile semnatare, CFR SA fiind obligată să impună măsuri operaţionale (tehnice) în relația contractuală cu operatorul național de transport feroviar de marfă și măsuri legale de recuperare a datoriilor restante, în cuantum de 862 milioane lei", mai spun reprezentanţii CFR SA. 

Aceştia prezează că tariful de utilizare al infrastructurii (TUI) feroviare publice constituie principala sursă de venit a CFR SA, obţinută din activitatea propriu-zisă, iar nerecuperarea datoriilor întregistrate de operatorii de transport afectează în mod direct buna desfăşurarea a activităţii companiei, din punct de vedere al întreţinerii infrastructurii feroviare şi asigurării fondului de salarii pentru cei 23.000 de angajaţi.

Transportul feroviar public de marfă şi/sau de călători se organizează şi se efectuează pe principii comerciale de piaţă, între Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, administratorul infrastructurii feroviare publice, şi operatorii de transport feroviar (OTF) autorizaţi, care prestează servicii de transport, în baza unui Contract de Acces. Prin semnarea Contractului de Acces, care stabilește condițiile comerciale, drepturile și obligațiile părților, operatorii feroviari de transport îşi asumă obligaţia financiară de a achita tariful de utilizare al infrastructurii feroviare (TUI), conform termenelor şi condiţiilor contractuale.

Surse din cadrul CFR Marfă susţin însă că propunerile înaintate de către compania lor pentru plata eşalonată a datoriilor nu au fost acceptate de către CFR SA şi că varianta aleasă de aceasta din urmă pentru recuperarea banilor este cea mai neplăcută pentru operatorul de transport marfă.

CFR Marfă estima că anul acesta nu va mai înregistra pierderi şi îşi planificase investiţii în sumă de 81 milioane lei, potrivit proiectului de buget şi cheltuieli, publicat în februarie de Ministerul Transporturilor. De asemenea, compania avea de recuperat creanţe restante de 344,5 milioane lei şi avea de făcut plăţi restante de 320 milioane lei, conform documentului menţionat.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO