1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 2 º

Companii

CGMB a aprobat plata în avans a gazelor pentru energie termică pe toată perioada de iarnă

CGMB a aprobat, luni, cu 46 de voturi "pentru" şi două "împotrivă" încheierea convenţiilor de justificare a avansurilor în conformitate cu articolul 5 indice 1 alineat 3 al OG 36/2006 privind unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei.

31 oct, 2016 | News.ro

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, în 26 octombrie, că a fost semnată o convenţie între RADET, ELCEN şi Romgaz privind plata în avans a stocului de gaze necesar funcţionării regiei de termoficare pe toată perioada de iarnă.

"Ieri (25 octombrie, n.r.) s-a semnat convenţia dintre RADET, ELCEN şi Romgaz privind justificarea avansurilor de plată agreată de Primăria Municipiului Bucureşti pentru repartizarea în avans a sumei de 417 milioane de lei, adică aproape 100 de milioane de euro pentru achitarea în avans a gazelor pe toată perioada de iarnă. Aceste fonduri vor fi folosite exclusiv pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru funcţionarea la parametrii necesari a regiei de furnizare a agentului termic RADET", a declarat Gabriela Firea.

Primarul general a adăugat că proiectul de hotărâre care "parafează şi legiferează, practic, convenţia pentru cele o sută de milioane de euro în avans", a fost necesar ca urmare a OUG 36/2016 referitoare la unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei, adăugând că nu se pune problema falimentului RADET şi că măsura insolvenţei a fost singura soluţie viabilă pentru continuarea activităţii regiei în folosul bucureştenilor, aşa cum, subliniază ea, a rezultat şi din analiza făcută în ultimele douăzeci de zile.

Reprezentantul administratorului judiciar, Gheorghe Piperea, a precizat că nu trebuie să existe temeri în ceea ce priveşte o eventuală intrare în faliment a RADET şi că Regia se concentreză pe activitatea curentă.

În 22 septembrie, Consiliul de Administraţie al ELCEN a decis înaintarea cererii de insolvenţă a societăţii către Tribunalul Bucureşti, ca urmare a situaţiei financiare a companiei şi a hotărârii consilierilor generali ai Capitalei de intrare în insolvenţă a RADET.

În prezent, datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creanţele înregistrate de RADET însumează aproximativ 3,6 miliarde de lei.

Compania ELCEN este controlată de Ministerul Energiei şi produce şi distribuie energie termică şi energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40 la sută din producţia la nivelul ţării şi 90 la sută din producţia din Bucureşti.

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74 la sută din necesarul de energie termică al Capitalei. 95 la sută din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO