CGMB a aprobat PUZ-ul pentru tronsonul 1 al liniei de metrou 1 Mai – Otopeni

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, joi, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru tronsonul 1 al liniei de metrou Magistrala 6, 1 Mai - Otopeni.
Economica.net - joi, 29 sept. 2016, 10:49
CGMB a aprobat PUZ-ul pentru tronsonul 1 al liniei de metrou 1 Mai - Otopeni

‘Se aprobă Planul Urbanistic Zonal – Linia Metrou Magistrala 6, 1 Mai – Otopeni, tronson 1, sector 1’, prevede proiectul de hotărâre adoptat.

Citeşte şi Metroul de Otopeni, de 1,3 mld. euro, a ajuns pe masa Guvernului. Care este traseul şi cine va fi expropriat

Potrivit expunerii de motive, linia de metrou va avea ca menire principală deservirea Aeroportului Internaţional Otopeni, făcând legătura dintre acesta şi Gara de Nord. ‘Această lucrare urmează a fi pusă în operă prin cooperare internaţională între Guvernele României şi cel al Japoniei şi necesită o anumită urgenţă în realizare, ţinând cont de preconizata creştere a traficului aerian, de necesitatea reducerii circulaţiei auto cu automobile în favoarea transportului public’, se arată în document.

Magistrala 6 va urmări traseul: Calea Griviţei, calea ferată din zona Pajura, Bd. Poligrafiei, Piaţa Presei Libere şi şoseaua Bucureşti Ploieşti/DN1/E60, având următoarele staţii: Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroportul Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I. C. Brătianu, Aeroportul Otopeni.

‘Supunem aprobării PUZ aferent noii linii de metrou Magistrala 6, secţiunea care se desfăşoară pe teritoriul administrativ al municipiului Bucureşti, pentru Ilfov mai avem câteva avize de obţinut şi apoi o să ne prezentăm şi la Consiliul Judeţean Ilfov. (…) Linia de metrou are 14 km şi 12 staţii, dintre care nouă pe Bucureşti şi trei în judeţul Ilfov. Traseul se desfăşoară integral în subteran, pleacă din staţia existentă 1 Mai, peron comun cu Magistrala 4 care acum în funcţiune este de la Gara de Nord – 1 Mai la Parc Bazilescu. Se lucrează în prezent la încă două staţii – Laminorului şi Străuleşti’, a declarat Ionel Oprea, director tehnic la Metrorex.

El a menţionat că în totalitate proiectul costă circa 1 miliard de euro. ‘Magistrala 6 se va finanţa astfel: o treime din creditul japonez contractat în 2010, iar din cele două treimi rămase 75% din fonduri europene şi 25% de la bugetul de stat’, a afirmat Oprea.

Potrivit acestuia, exproprierile vizează 55 de proprietăţi private. ‘Mai sunt şi alte proprietăţi, dar acelea nu au fost trecute ca exproprieri, fiindcă se vor trece, cu hotărâri ale consiliilor locale sau de Guvern, de la o instituţie a statului la alta. Costurile pentru exproprieri sunt în jurul a 15 milioane de euro pentru achiziţie’, a declarat directorul tehnic.

Oprea a menţionat că lucrarea nu poate începe mai devreme de un an iar 12 luni va dura elaborarea proiectului tehnic. El a estimat că, dacă lucrările încep peste un an, punerea în funcţiune a liniei de metrou va avea loc în 2021.

În altă ordine de idei, întrebat la şedinţa CGMB când va fi pus în funcţiune metroul în Drumul Taberei, el a răspuns că la jumătatea anului viitor. ‘Proiectul din Drumul Taberei are să fie gata ca punere în funcţiune, inclusiv cu testare, la mijlocul anului viitor’, a declarat Oprea.

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...