CGMB a stabilit la 0,5% din tarif nivelul taxei de promovare turistică în 2022

26 11. 2021
bucuresti_68594675849_72668400

Consilierii generali ai Capitalei au adoptat, în şedinţa de vineri, un proiect în acest sens, cu 35 de voturi „pentru”, 2 „împotrivă” şi 12 abţineri. Pentru anul 2021, nivelul taxei de promovare turistică în București a fost tot de 0,5%, consilierii municipali decizând în consecință menținerea actualei cote.

Taxa de promovare turistică a fost micșorată în urmă cu un an de la 2% la 0,5%, ca urmare a scăderii activităților de turism din cauza pandemiei. CGMB a vrut în decembrie 2020, când a luat această decizie,  să acorde un sprijin industriei HoReCa.

Potrivit hotărârii, plătitorii taxei speciale pentru promovarea turistică sunt persoanele care beneficiază de servicii de cazare în: hoteluri, hoteluri-apartament, hosteluri, moteluri, vile turistice, cabane turistice, bungalow-uri, sate de vacanţă, campinguri, popas turistic, căsuţe tip camping, apartamente şi camere de închiriat în locuinţe familiale, nave fluviale şi maritime, inclusiv pontoane plutitoare, pensiuni turistice şi alte unităţi cu funcţiuni de cazare turistică.

Structura de primire turistică va avea obligaţia de a depune lunar o declaraţie decont la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale a sectorului, până la data de 10, inclusiv, a lunii următoare celei în care s-a colectat taxa.

În cazul persoanelor fizice, depunerea peste termen sau nedepunerea declaraţiilor decont se sancţionează cu amendă cuprinsă între 85-730 de lei. Pentru persoanele juridice, amenzile sunt cuprinse între 250-2.200 de lei.

Obiectivele urmărite prin instituirea taxei speciale, conform sursei citate, sunt: creşterea numărului de turişti în Bucureşti, creşterea duratei de şedere a turiştilor, creşterea veniturilor obţinute din turism, îmbunătăţirea experienţei turistice şi creşterea investiţiilor în serviciile turistice.