CGMB ar putea aproba un proiect de peste 1 miliard de lei privind reabilitarea sistemului de termoficare

Aproape 106 de kilometri de traseu de transport al agentului termic în Capitală ar putea fi reabilitaţi cu peste 1 miliard de lei, un proiect de hotărâre pe această temă regăsindu-se pe ordinea de zi a şedinţei CGMB din 23 aprilie.
Economica.net - joi, 18 apr. 2019, 07:35
CGMB ar putea aproba un proiect de peste 1 miliard de lei privind reabilitarea sistemului de termoficare

Proiectul prevede aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului Bucureşti (25 de obiective însumând o lungime de traseu de 105,969 km)”. Finanţarea investiţiei se va realiza din alocaţii de la bugetul local şi/sau din alte fonduri legal constituite cu această destinaţie, fonduri nerambursabile în măsura contractării cererii de finanţare.

Citeşte şi Nu falimentul RADET e problema: Firea trebuie să plătească rapid 150 de milioane de lei, pentru ca Bucureştiul să mai aibă apă caldă

„Realizarea proiectului (…) tratează etapa a doua de modernizare a reţelei de transport a agentului termic şi presupune redimensionarea hidraulică a reţelei de transport a apei fierbinţi şi înlocuirea conductelor clasice din oţel existente cu conducte noi din oţel, în soluţie preizolată. (…) Obiectivul general al proiectului urmăreşte modernizarea, optimizarea şi reabilitarea a 105,969 km traseu de transport al agentului termic, respectiv 211,94 km de conducte ale reţelei de transport din Municipiul Bucureşti”, se explică în expunerea de motive a proiectului.

Valoarea totală estimată a investiţiei este de 1.181.601.316,97 de lei cu TVA, dintre care 953.589.532,15 de lei cu TVA reprezintă cheltuielile pentru construcţii-montaj.

Pentru finanţarea lucrărilor de realizare a investiţiei se urmăreşte depunerea cererii de finanţare şi încheierea unui contract pentru obţinerea de fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 7, relevă expunerea de motive.

Potrivit acesteia, obiectivele specifice ale investiţiei sunt: reducerea poluării aerului, a pierderilor de energie termică înregistrate pe reţele de transport şi distribuţie a agentului termic, reducerea nivelului emisiilor de CO2, conformarea cu prevederile legislaţiei UE şi naţionale privind domeniul energetic şi al protecţiei mediului, asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu energie termică la preţuri suportabile, în special pentru categoriile de populaţie cu venituri mici.

Conform raportului de specialitate, durata estimată de execuţie pentru reabilitarea celor 25 de loturi este 2019 – 2023. Unul dintre indicatorii stabiliţi prin proiect prevede că pierderile de energie înregistrate pe reţele de transport al agentului termic vor fi reduse la 22,4% din totalul cantităţii de căldură livrate întreg sistemului de termoficare.

Într-o anexă a proiectului se menţionează că economia minimă, ca efect al reabilitării, la finalul proiectului, va fi de peste 67 de milioane de lei pe an. Potrivit sursei citate, pierderea de căldură era de 306.670,64 Gcal în 2017, iar după reabilitare va fi de 39.266,22 Gcal în 2023. Pierderea de agent termic în 2017 era de 3.422.159 mc, iar în 2023 urmează să fie de 62.630 mc.

 

Nu falimentul RADET e problema: Firea trebuie să plătească rapid 150 de milioane de lei, pentru ca Bucureştiul să mai aibă apă caldă

RADET este în faliment, Primăria spune că nu e nicio problemă pentru că noua companie municipală va prelua activele şi furnizarea, dar problema este în altă parte: Primăria trebuie să plătească până la data de 8 mai o parte din subvenţia la energia termică, adică 150 de milioane de lei. Amintim că populaţia Bucureştiului plăteşte unul dintre cele mai mici preţuri din ţară, 163 de lei Gigacaloria, care are însă un cost de 398 de lei, diferenţa fiind subvenţionată de primărie.

Tribunalul Bucureşti a consemnat pe 17 aprilie 2019 falimentul regiei de termoficare RADET, un lucru previzibil şi aşteptat, dar nu acest lucru este cauza pentru care alimentarea cu energie termică a Bucureştiului este ameninţată. Decizia Tribunalului nu este definitivă, şi, cum activele şi licenţa de furnizare a RADET vor fi preluate de noua companie Termoenergetica, primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, a ţinut să liniştească bucureştenii: alimentarea cu agent termic a Capitalei nu va fi oprită.

„Îi asigur pe toţi cetăţenii Capitalei că vor avea în continuare apă caldă şi căldură la parametri optimi! Decizia de astăzi a instanţei nu are consecinţe asupra continuităţii furnizării agentului termic către populaţie, pentru că am luat din timp măsurile necesare, astfel încât bucureştenii să nu fie afectaţi. Concret, am propus, iar Consiliul General a aprobat recent, înfiinţarea Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti, care are ca obiect exclusiv de activitate producerea, distribuţia, transportul şi furnizarea energiei termice. Mai mult decât atât, doresc să îi anunţ pe salariaţii RADET că nu vor resimţi nici ei această schimbare, nu se vor face disponibilizări, ci întregul personal angajat va fi preluat de noul operator”, afirmă primarul general, Gabriela Firea, într-un comunicat transmis presei.

Ea a subliniat că falimentul RADET nu înseamnă întreruperea furnizării agentului termic către populaţie, cum se vehiculează „în mod eronat” în spaţiul public.

„Noua companie va prelua toate aceste servicii şi va continua investiţiile în modernizarea sistemului de termoficare din Bucureşti, care, timp de aproape trei decenii, nu a reprezentat o prioritate pentru administraţiile anterioare”, a adăugat Firea.

Şi Elcen, furnizorul de apă fierbinte al RADET şi principalul creditor al companiei spune că decizia instanţei era previzibilă, iar regia de termoficare mai poate funcţiona timp de trei luni după pronunţarea falimentului.

Iată pasaje din ce a comunicat administratorul judiciar al Elcen, Sierra Quadrant:

Dorim sa atragem atentia ca decizia instantei de a nu confirma planul de reorganizare a RADET, respectiv decizia de pronuntare a falimentului RADET, vine si certifica faptul ca implementarea modificarilor solicitate de ELCEN in cadrul planului de reorganizare a RADET (de catre administratorul judiciar Rominsolv), concomitent cu o abordare judicioasa si profesionista a Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) a acestui proces ar fi condus la evitarea acestei situatii.
Subliniem faptul ca recunoasterea de catre PMB a creantei RADET de 1,1 miliarde de lei si mentionarea bugetului PMB in planul de reorganizare drept sursa de finantare a acestei creante ar fi condus, astazi, la evitarea pronuntarii falimentului.

Falimentul RADET anuleaza de facto toate eforturile si actiunile intreprinse pana in prezent de catre ELCEN. De asemenea, cadrul creat de actiunile PMB este, in prezent, unul predispus la blocaje si intarzieri semnificative, asa cum vom arata in continuare:

Pentru a putea livra agentul termic bucurestenilor, dupa pronuntarea falimentului, RADET mai poate functiona in actuala forma inca 90 de zile, potrivit prevederilor legale. La finalul acestui termen, activitatea de distributie trebuie delegata fie catre o directie din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), fie catre o companie municipala care sa aiba ca obiect de activitate distributia agentului termic catre populatie”.

Însă nu din cauza acestui meci în justiţie Bucureştiul ar rămâne fără apă caldă

Dincolo de procesele din justiţie, de forma sub care va continua serviciul de alimentare cu energie termică (prin Termoenergetica sau serviciu delegat al Primăriei), problema este alta: Primăria trebuie să plătească până la data de 8 mai cel puţin 150 de milioane de lei pentru ca Bucureştiul să mai aibă apă caldă, după cum ne-au explicat surse familiar situaţiei.

Ce reprezintă banii? Subvenţie neplătită încă

Amintim că Bucureştiul, unde mai mult de jumătate de milion de apartamente sunt racordate la reţeaua de termoficare, plăteşte unul dintre cele mai mici preţuri la energie termică din ţară: Gigacaloria are un preţ de facturare de 163 de lei, diferenţa până la preţul de cost, de 398 de lei, fiind suportată de Primărie.

Însă, de la începutul acestui an, Primăria nu a plătit subvenţia către RADET, pentru ca de aici să primească banii Elcen, furnizorul său de agent termic care, la rândul său, să poată plăti gazul pe care îl foloseşte în centralele electrice de termoficare pentru a produce energia termică pe care o livrează RADET populaţiei.

Suma totală pentru primele trei luni la care se ridică această subvenţie neplătită este de 340 de milioane de lei, potrivit surselor noastre. Cum RADET este în insolvenţă, ea trebuie să facă plăţile în 90 de zile. Factura Elcen pentru energia livrată RADET în ianuarie a fost emisă la începutul lui februarie, deci ea trebuie plătită (iar subvenţia este cea mai mare parte din ea) până la începutul lui mai, mai precis 8 mai. Este vorba despre 150 de milioane de lei.
Iar plata subvenţiei este mai importantă decât în anii trecuţi, asta pentru că, spre deosebire de iarna lui 2017 şi 2018, de la 1 ianuarie 2019 Primăria nu mai asigură finanţarea pentru plata în avans a gazelor necesare centralelor Elcen pentru a furniza apa fierbinte către Radet.

Iar fără aceşti bani, Elcen, care este şi ea în insolvenţă nu mai poate plăti gazul deja consumat de la Romgaz, către care avea deja o datorie de 300 de milioane de lei, caz în care Romgaz poate sista alimentarea cu gaze. Deci Elcen nu mai produce apă fierbinte, iar RADET (sau entitatea care îi va urma) nu va mai avea ce furniza bucureştenilor.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...