Europarlamentar britanic: La Roşia Montană vom avea un proiect prietenos pentru mediu

Economica.net
23 10. 2013
rosia_montana_panorama_issues_1_98423400_10574600

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) „s-a angajat să finanţeze toate lucrările necesare pentru refacerea completă a mediului la mina de aur Roșia Montană, inclusiv într-un sistem de monitorizare pe termen lung a instalațiilor de reabilitate”, potrivit unei postări pe blog a europarlamentarului Struan Stevenson, președintele Intergrupului privind schimbările climatice, biodiversitatea și dezvoltare durabilă din PE.

Struan Stevenson este un conservator scoţian, membru şi al Grupului Conservatorilor Europeni Reformişti (European Conservatives an Reformists Group, ERC).

Estimările actuale susţin că „reabilitarea completă a mediului la Roşia Montană  s-ar ridica la peste 135 milioane dolari, dar şi că aceste cifre vor fi actualizate anual de către experți independenți pe parcusul celor 16 ani, cât  vor dura operaţiunile„, mai adaugă europarlamentarul scoţian.

„Acesta este tipul de asigurare pe care publicul o cere, în cazul în care sunt realizate proiecte de extracție la scară largă. Încă de la început, Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a pus în aplicare măsuri sau propuneri de a pune capăt poluării istorice asociate cu mina veche. Îmbunătățirea calității apei în regiune a devenit o prioritate-cheie pentru companie”, susţine Struan Stevenson, pe site-ul propriu.

De asemenea, „RMGC doreşte să se asigure că proiectul lor va avea un impact minim asupra biodiversității în faza de construcție și că va produce, de fapt, dezvoltarea netă a biodiversității în timpul procesului de reabilitare a minei. Aceasta este tipul de responsabilitate corporativă la care UE ţine în modelarea obiectivele privind biodiversitatea 2020″, crede europarlamentarul scoţian.

O rezoluție privind strategia UE în domeniul biodiversității până în 2020, adoptat la 20 aprilie 2012 de către Parlamentul European, subliniază faptul că biodiversitatea ar trebui să devină o prioritate politică mult mai mare și ar trebui să fie mai bine integrate în politicile existente ale UE.

Reglementarea corectă a dezvoltării economică „poate menține și chiar spori biodiversitatea. Este în mod special  cazul industriilor extractive și de exploatare, care au nevoie acută de transparenţă în dezvoltarea de proiecte sănătoase pentru mediu”.

„Luați, de exemplu, controversatul proiect Roșia Montană, unde mina de aur din România ar crea peste 3.000 de locuri de muncă într-o zonă cu 80 % șomaj. Au fost multe proteste cu privire la o eventuală poluare, la daunele aduse mediului și la pierderea biodiversității, dar Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) este dornică de a înlătura temerile şi de a avea un proiect prietenos pentru mediu, cu care să bifeze toate cerinţele biodiversităţii”, mai scrie Struan Stevenson.