Cheltuielile CNVM au depăşit anul trecut cu 2,7 milioane lei veniturile

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a cheltuit anul trecut cu 2,7 milioane lei (600.000 de euro) mai mult decât a încasat, în condiţiile creşterii veniturilor curente cu 7%, la 47 milioane lei (10,5 milioane euro) şi a costurilor cu 0,4%, la 49,7 milioane lei (11,1 milioane euro).
Economica.net - mie, 26 iun. 2013, 15:36
Cheltuielile CNVM au depăşit anul trecut cu 2,7 milioane lei veniturile

Acesta a fost al doilea an consecutiv în care CNVM a cheltuit mai mult decât a încasat din tarifele şi comisioanele practicate pe piaţa de capital. În 2011, cheltuielile curente au depăşit încasările cu 5,7 milioane lei.

În aceste condiţii, sumele aflate la disponibilitatea Comisiei au ajuns la finele anului trecut la doar 14.000 de lei, faţă de aproape 2,2 milioane lei la începutul anului 2012 şi, respectiv, aproape 8,4 milioane lei la începutul lui 2011.

În anul 2011, cheltuielile curente au cumulat 43,9 milioane lei, iar veniturile curente au fost de 49,5 milioane lei.

În condiţiile scăderii disponibilităţilor, veniturile totale au scăzut cu 6%, la 49,2 milioane lei (11 milioane euro). Cheltuielile totale au cumulat anul trecut de 49 milioane lei (11 milioane euro), sumă cu 2% sub cea din 2011.

Cheltuielile curente sunt mai mari cu 700.000 de lei decât cheltuielile totale, diferenţa fiind determinată în principal de recuperarea unei sume de puţin peste 1 milion de lei, investită în anul 2011 în titluri de stat, reiese din raportul anual al CNVM.

Veniturile Comisiei au continuat să fie susţinute în principal de tarifele care trebuiesc plătite de fondurile de investiţii şi SIF-uri şi calculate în funcţie de activele nete ale acestora. Astfel, aproape două treimi din veniturile curente au provenit din aceste tarife. Comisia a încasat, astfel, 28,2 milioane lei (6,3 milioane euro) din cota percepută pe activele fondurilor şi SIF-urilor, sumă cu 3,1% peste cea de 27,4 milioane lei din precedentul exerciţiu financiar.

CNVM a mai încasat aproape 6,5 milioane lei (1,4 milioane euro) din comisioanele aplicate tranzacţiilor derulate pe bursă, cu 22% sub suma din 2011, de aproape 8,4 milioane lei. Veniturile au fost completate şi din comisioane percepute la oferte publice de preluare (4,6 milioane lei), servicii prestate către companiile supravegheate sau persoane terţe (5,1 milioane lei), tarife şi cote percepute la activităţi pentru care CNVM emitea acte individuale (1,1 milioane lei).

Cheltuielile cu personalul au urcat anul trecut cu aproape 1%, de la 42,9 milioane lei, la 43,3 milioane lei (9,7 milioane euro), deşi costurile cu salariile au scăzut cu 1,7%, de la 35,5 milioane lei, la aproape 35 milioane lei (7,8 milioane euro).

Salariile de bază au însumat 19,4 milioane lei (4,3 milioane euro), pentru sporul de vechime CNVM a mai cheltuit 2,8 milioane lei (644.000 de euro), iar pentru alte sporuri încă 4,9 milioane lei (1,1 milioane euro).

În acelaşi timp, pentru orele suplimentare, reprezentate de şedinţe extraordinare, Comisia a mai plătit 1,7 milioane lei (394.000 de euro), pentru fondul de premii 3,1 milioane lei (707.000 de euro), iar pentru prime de vacanţă 2,5 milioane lei (570.000 de euro).

În raportul de activitate pentru anul 2011, Comisia nu a prezentat defalcat costurile cu personalul.

Potrivit declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta, la începutul lunii iunie, Carmen Negoiţă, fostul preşedinte al CNVM, câştiga 80.000 lei pe lună (18.000 euro).

Activitatea CNVM a fost preluată la finele lunii aprilie de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). ASF a fost înfiinţată prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Din vechea conducere a CNVM, în noul Consiliu al ASF se regăsesc doar doi membri, care au funcţii neexecutive.

Numărul membrilor ASF a fost redus în această lună de la 17 la 11, iar renumeraţiei acestora a fost limitată la nivelul celor de la BNR. ASF este condusă de preşedintele Dan Radu Ruşanu, Daniel Dăianu (prim-vicepreşedinte), Tudor Daniel George (vicepreşedinte), Mircea Ursache (vicepreşedinte) şi Ion Giurescu (vicepreşedinte).

Te-ar mai putea interesa și
Târgul virtual de locuri de muncă „Angajatori de TOP” debuteză pe 27 septembrie cu peste 6000 de oferte
Târgul virtual de locuri de muncă „Angajatori de TOP” debuteză pe 27 septembrie cu peste 6000 de oferte
Compania de consultanță în domeniul resurselor umane Catalyst Solutions a anunțat luni startul târgului virtual de joburi "Angajatori de TOP" ediția toamnă 2021, care se va desfășura pe......
Centura București: Două oferte pentru proiectarea ultimei etape de modernizare a sectorului nordic – secretar de stat
Centura București: Două oferte pentru proiectarea ultimei etape de modernizare a sectorului nordic – secretar de ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit două oferte la licitația pentru proiectarea ...
Asociația practicienilor în insolvență și-a ales conducerea pentru un nou mandat de patru ani
Asociația practicienilor în insolvență și-a ales conducerea pentru un nou mandat de patru ani
Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR) a anunțat luni că în urma alegerilor organizate ...
Ministrul Muncii: Primăriile vor avea rolul esenţial în acordarea sprijinului pentru consumatorii vulnerabili
Ministrul Muncii: Primăriile vor avea rolul esenţial în acordarea sprijinului pentru consumatorii vulnerabili
Primăriile vor avea rolul cel mai important în acordarea sprijinului pentru consumatorii vulnerabili, potrivit normelor ...