Chevron a renunţat la explorarea de gaze de şist în Lituania

Grupul energetic american Chevron a decis să se retragă din procedura de licitaţie pentru a explora gaze de şist în Lituania, motivându-şi decizia prin cadrul legal incomplet, a anunţat marţi guvernul de la Vilnius, informează Reuters.
Economica.net - mar, 08 oct. 2013, 19:59
Chevron a renunţat la explorarea de gaze de şist în Lituania

De altfel, Chevron a fost singura companie interesată să caute hidrocarburi neconvenţionale într-un perimetru de 1.800 kilometri pătraţi din vestul Lituaniei, iar în urmă cu o lună guvernul lituanian a acordat companiei americane dreptul de a efectua lucrări de explorare în acea zonă.

Experţii estimează că zona Silute-Taurage ar putea conţine rezerve recuperabile din punct de vedere tehnic de până la 80 miliarde de metri cubi de gaze.

În România, compania Chevron va amplasa prima sondă de explorare a gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea, comuna Pungeşti după ce a obţinut avizele necesare în acest sens. În urma solicitărilor făcute de Chevron la Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui, instituţia a eliberat o primă autorizaţie de construcţie şi amplasare a sondei.

Chevron România mai deţine trei certificate de urbanism la nivelul judeţului Vaslui pentru explorare în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de şist. Pentru perimetrele de la Păltiniş (Băceşti) şi Popeni (Găgeşti), compania petrolieră deţine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puieşti se află în procedura de evaluare a impactului asupra mediului în ceea ce priveşte amplasarea sondelor de explorare.

De asemenea, anul trecut grupul energetic american Chevron a câştigat licitaţia pentru a explorarea gazelor de şist pentru blocul Olesska, din vestul Ucrainei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație la 7,5% pe tot anul 2025
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație ...
După decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,5%, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, anunță că prima tăiere a ratei dobânzii cheie va avea loc probabil la......
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, ...
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...