Chevron: România poate deveni autonomă energetic prin exploatarea gazelor de şist

Reprezentanţii companiei Chevron cred că România ar putea deveni autonomă din punct de vedere energetic odată cu începerea exploatării gazelor de şist dacă gigantul petrolier american va găsi suficiente resurse de gaze în cele două zone din ţară unde şi-au planificat să facă foraje de extracţie.
Economica.net - mie, 06 feb. 2013, 16:24
Chevron: România poate deveni autonomă energetic prin exploatarea gazelor de şist

Prezenţi, miercuri, la Vaslui, la o nouă dezbatere publică, reprezentanţii Chevron România au prezentat o parte din strategia de viitor a companiei în ceea ce priveşte explorarea şi exploatarea gazelor de şist din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În acest sens, gigantul petrolier american crede că România ar putea deveni independentă din punct de vedere energetic dacă gigantul petrolier american va găsi suficiente resurse de gaze în cele două zone din ţară unde şi-au planificat să facă foraje, respectiv judeţele Constanţa şi Vaslui.

„Considerăm că România are noi resurse de gaze, care se află la o adâncime de doi – patru kilometri, în structurile de şist. Rezervele actuale de gaze naturale ale României sunt pentru 10 – 15 ani şi, în consecinţă, este normal să ne gândim la alternative care să poată asigura securitatea energetică a ţării. Odată cu dezvoltarea operaţiunilor de extragere a gazelor naturale din argile în cele două zone, România ar putea deveni autonomă din punct de vedere energetic, evident dacă, în urma explorării, se vor găsi resurse viabile”, a declarat, miercuri, managerul societăţii Chevron Romania Exploration and Production SRL, Tom Holst.

Reprezentanţii Chevron nu au putut preciza când va începe efectiv exploatarea gazelor de şist în România, în prezent compania americană fiind în stadiul de obţinerea a avizelor necesare demarării procesului de evaluare a zăcămintelor.

„Trebuie să obţinem vreo nouă avize de la diverse instituţii ale statului în baza cărora ne vor fi eliberare autorizaţiile de construcţie necesare pentru zonelor de prospectare. Eu, ca aplicant, nu pot să spun când vor fi eliberate toate aceste avize. Operaţiunile de prospectare vor dura între trei şi cinci ani, după care compania Chevron şi Guvernul României vor evalua rezultatele acestui studiu. Dacă se vor găsi cantităţi fezabile, atunci Chevron va începe exploatarea. O producţie durează, în medie, 25 de ani, deci un proiect de lungă durată”, a adăugat Tom Holst.

Tot în cursul zilei de miercuri, reprezentanţii Chevron România au organizat şi un seminar pe tema explorării şi dezvoltării gazelor naturale de şist, la care au participat autorităţi publice locale, reprezentanţi ai instituţiilor descentralizate din judeţul Vaslui, precum şi oameni de afaceri. Întâlnirea s-a făcut cu participarea strictă doar a celor care au primit invitaţii, accesul presei la seminar fiind interzis.

Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a eliberat, în ultima lună, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din judeţul Vaslui unde compania americană Chevron intenţionează să facă prospecţiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de şist.

Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafeţe extravilane cuprinse între 35.000 de metri pătraţi şi 73.400 de metri pătraţi de teren din zona localităţilor Păltiniş (Băceşti), Popeni (Găgeşti) şi Siliştea (Pungeşti).

În luna noiembrie a anului trecut, premierul Victor Ponta a transmis investitorilor americani, în cadrul unei întâlniri avute cu membri ai American Romanian Business Council, că atmosfera generală legată de investiţii este favorabilă, în pofida schimbărilor politice, şi i-a asigurat că este dispus să discute despre problemele acestora.

O lună mai târziu, premierul declara că negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea şi explotarea gazelor va reprezenta o zonă de interes pentru viitorul Guvern, adăugând că cel care are cel mai mult de pierdut dacă România scoate gaze de şist este Gazprom.

În martie şi aprilie 2012, peste 5.000 de persoane au participat la două mitinguri de protest organizate în centrul Bârladului, manifestanţii solicitând blocarea proiectului care prevede extragerea gazelor de şist în zona de sud a judeţului Vaslui. La acţiune au participat atunci şi câteva zeci de preoţi, coordonaţi de protopopul de Bârlad Vasile Lăiu.

Te-ar mai putea interesa și
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență care include în categoria produselor accizabile toate produsele cu......
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...