Chevron: România poate deveni autonomă energetic prin exploatarea gazelor de şist

Reprezentanţii companiei Chevron cred că România ar putea deveni autonomă din punct de vedere energetic odată cu începerea exploatării gazelor de şist dacă gigantul petrolier american va găsi suficiente resurse de gaze în cele două zone din ţară unde şi-au planificat să facă foraje de extracţie.
Economica.net - mie, 06 feb. 2013, 16:24
Chevron: România poate deveni autonomă energetic prin exploatarea gazelor de şist

Prezenţi, miercuri, la Vaslui, la o nouă dezbatere publică, reprezentanţii Chevron România au prezentat o parte din strategia de viitor a companiei în ceea ce priveşte explorarea şi exploatarea gazelor de şist din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În acest sens, gigantul petrolier american crede că România ar putea deveni independentă din punct de vedere energetic dacă gigantul petrolier american va găsi suficiente resurse de gaze în cele două zone din ţară unde şi-au planificat să facă foraje, respectiv judeţele Constanţa şi Vaslui.

„Considerăm că România are noi resurse de gaze, care se află la o adâncime de doi – patru kilometri, în structurile de şist. Rezervele actuale de gaze naturale ale României sunt pentru 10 – 15 ani şi, în consecinţă, este normal să ne gândim la alternative care să poată asigura securitatea energetică a ţării. Odată cu dezvoltarea operaţiunilor de extragere a gazelor naturale din argile în cele două zone, România ar putea deveni autonomă din punct de vedere energetic, evident dacă, în urma explorării, se vor găsi resurse viabile”, a declarat, miercuri, managerul societăţii Chevron Romania Exploration and Production SRL, Tom Holst.

Reprezentanţii Chevron nu au putut preciza când va începe efectiv exploatarea gazelor de şist în România, în prezent compania americană fiind în stadiul de obţinerea a avizelor necesare demarării procesului de evaluare a zăcămintelor.

„Trebuie să obţinem vreo nouă avize de la diverse instituţii ale statului în baza cărora ne vor fi eliberare autorizaţiile de construcţie necesare pentru zonelor de prospectare. Eu, ca aplicant, nu pot să spun când vor fi eliberate toate aceste avize. Operaţiunile de prospectare vor dura între trei şi cinci ani, după care compania Chevron şi Guvernul României vor evalua rezultatele acestui studiu. Dacă se vor găsi cantităţi fezabile, atunci Chevron va începe exploatarea. O producţie durează, în medie, 25 de ani, deci un proiect de lungă durată”, a adăugat Tom Holst.

Tot în cursul zilei de miercuri, reprezentanţii Chevron România au organizat şi un seminar pe tema explorării şi dezvoltării gazelor naturale de şist, la care au participat autorităţi publice locale, reprezentanţi ai instituţiilor descentralizate din judeţul Vaslui, precum şi oameni de afaceri. Întâlnirea s-a făcut cu participarea strictă doar a celor care au primit invitaţii, accesul presei la seminar fiind interzis.

Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a eliberat, în ultima lună, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din judeţul Vaslui unde compania americană Chevron intenţionează să facă prospecţiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de şist.

Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafeţe extravilane cuprinse între 35.000 de metri pătraţi şi 73.400 de metri pătraţi de teren din zona localităţilor Păltiniş (Băceşti), Popeni (Găgeşti) şi Siliştea (Pungeşti).

În luna noiembrie a anului trecut, premierul Victor Ponta a transmis investitorilor americani, în cadrul unei întâlniri avute cu membri ai American Romanian Business Council, că atmosfera generală legată de investiţii este favorabilă, în pofida schimbărilor politice, şi i-a asigurat că este dispus să discute despre problemele acestora.

O lună mai târziu, premierul declara că negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea şi explotarea gazelor va reprezenta o zonă de interes pentru viitorul Guvern, adăugând că cel care are cel mai mult de pierdut dacă România scoate gaze de şist este Gazprom.

În martie şi aprilie 2012, peste 5.000 de persoane au participat la două mitinguri de protest organizate în centrul Bârladului, manifestanţii solicitând blocarea proiectului care prevede extragerea gazelor de şist în zona de sud a judeţului Vaslui. La acţiune au participat atunci şi câteva zeci de preoţi, coordonaţi de protopopul de Bârlad Vasile Lăiu.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă pe piața de energie? Petrom, unul dintre marii producători ai țării, cumpără agresiv electricitate pentru anul următor
Ce se întâmplă pe piața de energie? Petrom, unul dintre marii producători ai țării, cumpără agresiv electricitate ...
Petrom, unul dintre producătorii semnificativi de energie electrică ai țării, este în ultimul timp în poziția de cumpărător de energie electrică, cu livrare în viitor, potrivit datelor de......
Șeful Daimler despre Mercedes-Benz EQS, fratele electric al S-Klasse: Segmentul de top promite cea mai bună marjă de profit
Șeful Daimler despre Mercedes-Benz EQS, fratele electric al S-Klasse: Segmentul de top promite cea mai bună marjă de profit
Ola Kallenius, CEO al grupului german Daimler, consideră că modelul EQS, fratele electric al Clasei S, va aduce profit ...
Stabilirea rezidenţei fiscale la plecarea şi sosirea în România: ce chestionare trebuie să trimiteţi la Fisc şi de ce contează unde aveţi centrul intereselor vitale
Stabilirea rezidenţei fiscale la plecarea şi sosirea în România: ce chestionare trebuie să trimiteţi la Fisc şi de ...
Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România trebuie trimis la Fisc de către ...
Iranul denunţă ”terorism nuclear” împotriva unei fabrici de îmbogăţire a uraniului
Iranul denunţă ”terorism nuclear” împotriva unei fabrici de îmbogăţire a uraniului
Şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran (OIEA), Ali-Akbar Salehi, a descris duminică drept "terorism nuclear" ...