Chevron: România poate deveni autonomă energetic prin exploatarea gazelor de şist

Reprezentanţii companiei Chevron cred că România ar putea deveni autonomă din punct de vedere energetic odată cu începerea exploatării gazelor de şist dacă gigantul petrolier american va găsi suficiente resurse de gaze în cele două zone din ţară unde şi-au planificat să facă foraje de extracţie.
Economica.net - mie, 06 feb. 2013, 16:24
Chevron: România poate deveni autonomă energetic prin exploatarea gazelor de şist

Prezenţi, miercuri, la Vaslui, la o nouă dezbatere publică, reprezentanţii Chevron România au prezentat o parte din strategia de viitor a companiei în ceea ce priveşte explorarea şi exploatarea gazelor de şist din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În acest sens, gigantul petrolier american crede că România ar putea deveni independentă din punct de vedere energetic dacă gigantul petrolier american va găsi suficiente resurse de gaze în cele două zone din ţară unde şi-au planificat să facă foraje, respectiv judeţele Constanţa şi Vaslui.

„Considerăm că România are noi resurse de gaze, care se află la o adâncime de doi – patru kilometri, în structurile de şist. Rezervele actuale de gaze naturale ale României sunt pentru 10 – 15 ani şi, în consecinţă, este normal să ne gândim la alternative care să poată asigura securitatea energetică a ţării. Odată cu dezvoltarea operaţiunilor de extragere a gazelor naturale din argile în cele două zone, România ar putea deveni autonomă din punct de vedere energetic, evident dacă, în urma explorării, se vor găsi resurse viabile”, a declarat, miercuri, managerul societăţii Chevron Romania Exploration and Production SRL, Tom Holst.

Reprezentanţii Chevron nu au putut preciza când va începe efectiv exploatarea gazelor de şist în România, în prezent compania americană fiind în stadiul de obţinerea a avizelor necesare demarării procesului de evaluare a zăcămintelor.

„Trebuie să obţinem vreo nouă avize de la diverse instituţii ale statului în baza cărora ne vor fi eliberare autorizaţiile de construcţie necesare pentru zonelor de prospectare. Eu, ca aplicant, nu pot să spun când vor fi eliberate toate aceste avize. Operaţiunile de prospectare vor dura între trei şi cinci ani, după care compania Chevron şi Guvernul României vor evalua rezultatele acestui studiu. Dacă se vor găsi cantităţi fezabile, atunci Chevron va începe exploatarea. O producţie durează, în medie, 25 de ani, deci un proiect de lungă durată”, a adăugat Tom Holst.

Tot în cursul zilei de miercuri, reprezentanţii Chevron România au organizat şi un seminar pe tema explorării şi dezvoltării gazelor naturale de şist, la care au participat autorităţi publice locale, reprezentanţi ai instituţiilor descentralizate din judeţul Vaslui, precum şi oameni de afaceri. Întâlnirea s-a făcut cu participarea strictă doar a celor care au primit invitaţii, accesul presei la seminar fiind interzis.

Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a eliberat, în ultima lună, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din judeţul Vaslui unde compania americană Chevron intenţionează să facă prospecţiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de şist.

Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafeţe extravilane cuprinse între 35.000 de metri pătraţi şi 73.400 de metri pătraţi de teren din zona localităţilor Păltiniş (Băceşti), Popeni (Găgeşti) şi Siliştea (Pungeşti).

În luna noiembrie a anului trecut, premierul Victor Ponta a transmis investitorilor americani, în cadrul unei întâlniri avute cu membri ai American Romanian Business Council, că atmosfera generală legată de investiţii este favorabilă, în pofida schimbărilor politice, şi i-a asigurat că este dispus să discute despre problemele acestora.

O lună mai târziu, premierul declara că negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea şi explotarea gazelor va reprezenta o zonă de interes pentru viitorul Guvern, adăugând că cel care are cel mai mult de pierdut dacă România scoate gaze de şist este Gazprom.

În martie şi aprilie 2012, peste 5.000 de persoane au participat la două mitinguri de protest organizate în centrul Bârladului, manifestanţii solicitând blocarea proiectului care prevede extragerea gazelor de şist în zona de sud a judeţului Vaslui. La acţiune au participat atunci şi câteva zeci de preoţi, coordonaţi de protopopul de Bârlad Vasile Lăiu.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din România estimează creşteri salariale medii de 5%, în 2022 – studiu
Companiile din România estimează creşteri salariale medii de 5%, în 2022 – studiu
Companiile din România anticipează creşteri salariale de 5% pentru anul 2022 şi se orientează către asigurări de sănătate şi viaţă, ca beneficii acordate angajaţilor, în contextul......
Cei mai puternici constructori europeni de mașini, alianță pentru producția de baterii
Cei mai puternici constructori europeni de mașini, alianță pentru producția de baterii
Grupul Daimler a anunțat că va prelua o participație de 33% din producătorul de baterii ACC fondat de Stellantis și ...
Bucureşti – şi mai aproape de 4. Rata de infectare din Capitală a crescut, din nou, până la 3,77
Bucureşti – şi mai aproape de 4. Rata de infectare din Capitală a crescut, din nou, până la 3,77
Rata de incidenţă a crescut, din nou, la 3,77 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, a anunţat Prefectura Capitalei.
Primăria Capitalei anunţă licitaţie pentru studiul de calitate a aerului
Primăria Capitalei anunţă licitaţie pentru studiul de calitate a aerului
Primăria Capitalei anunţă pe SICAP licitaţie pentru elaborarea studiului de calitate a aerului şi asistenţa tehnică ...