1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 17 º

Companii

Chevron începe la vară explorarea perimetrului de gaze de şist de la Bârlad

Chevron intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare la perimetrul de gaze de şist de la Bârlad şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa.

27 feb, 2013 | Mediafax
(update 27 feb, 2013 16:46) Peste 7.000 de oameni protestează la Bârlad împotriva exploatării gazelor de şist
Peste 7.000 de cetăţeni protestează, la Bârlad, împotriva exploatării gazelor de şist. Marşul, organizat de Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile (GISC) Bârlad, a adunat reprezentanţi ai unor parohii din Bârlad şi din împrejurimi, activişti de mediu, reprezentanţi ai galeriei FC Vaslui, dar şi cetăţeni care sunt împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice de către Compania americană Chevron.

"Jos Chevron", "Nu ne distrugeţi viitorul", "Chevron este cel mai urat vis american. Cetăţeni, treziţi-vă!", "Chevron, go home!" sau "Bârlădeni salvaţi viitorul copiilor voştri!" sunt doar câteva dintre mesajele afişate de protestatarii care mărşăluiesc pe străzile Bârladului, în acordurile Imnului Naţional, "Deşteaptă-te, române!". Manifestări similare au avut loc şi în cursul anului trecut la Bârlad.
80 de reprezentanţi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului şi ai Poliţiei Locale Bârlad, asigură măsurile de ordine publică, pentru evitarea unor eventuale incidente. Compania Chevron a primit certificate de urbanism de la Consiliul Judeţean Vaslui pentru prospectarea a trei perimetre din judeţ, în vederea exploatării gazelor de şist.


"Forarea unui puţ de explorare este planificată pentru a doua jumătate a lui 2013", se arată într-un raport publicat recent de grupul american.

Achiziţia de studii seismice 2-D la cele trei perimetre pentru care compania deţine drepturile de explorare şi exploatare în judeţul Constanţa va începe în aceeaşi perioadă, potrivit raportului.

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a declarat pe 6 februarie că firma este în stadiul de obţinere a avizelor necesare demarării procesului de evaluare a depozitelor din judeţele Vaslui şi Constanţa. El nu au putut preciza când va începe efectiv exploatarea gazelor de şist.

"Trebuie să obţinem vreo nouă avize de la diverse instituţii ale statului în baza cărora ne vor fi eliberare autorizaţiile de construcţie necesare pentru zonelor de prospectare. Eu, ca aplicant, nu pot să spun când vor fi eliberate toate aceste avize. Operaţiunile de prospectare vor dura între trei şi cinci ani, după care compania Chevron şi Guvernul României vor evalua rezultatele acestui studiu. Dacă se vor găsi cantităţi fezabile, atunci Chevron va începe exploatarea. O producţie durează, în medie, 25 de ani, deci un proiect de lungă durată", a afirmat atunci Tom Holst.

Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Mării Negre vizează explorarea, dezvoltarea şi exploatarea perimetrelor.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO