Chevron va explora gaze de şist în Polonia

Compania poloneză de stat Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA a anunţat luni că a semnat o scrisoare de intenţie cu grupul american Chevron pentru a explora gaze de şist în zona de sud-est a Poloniei, transmite AP.
Economica.net - lun, 16 dec. 2013, 15:30
Chevron va explora gaze de şist în Polonia

Acesta este primul caz de cooperare între o firmă poloneză şi un investitor străin în sectorul gazelor de şist.

Purtătorul de cuvânt de la PGNiG, Rafal Pazura, a precizat că un acord definitiv ar urma să fie semnat anul următor iar dacă lucrările de explorare vor avea succes cele două companii au de gând să înfiinţeze un joint venture în care fiecare să deţină 50% din acţiuni.

‘Cooperarea va permite celor două firme să-şi reducă costurile şi de asemenea să accelereze lucrările de explorare şi evaluare a rezervelor potenţiale de gaze de şist din Polonia’, se arată într-un comunicat de presă al PGNiG.

La începutul acestei luni noul ministru polonez al Mediului, Maciej Grabowski, declara că Polonia ar putea fi nevoită să aştepte încă patru ani pentru efectuarea de noi foraje care să furnizeze un verdict final cu privire la cât de profitabile sunt rezervele sale de gaze de şist.

Polonia speră că gaze de şist îi vor permite să-şi reducă dependenţa de importurile de gaze ruseşti. Cu toate acestea, companiile energetice susţin că autorităţile de la Varşovia se mişcă prea încet vând este vorba de modificarea legislaţiei. În prezent Polonia şi Marea Britanie sunt singurele ţări din Europa care derulează lucrări de explorare a gazelor de şist.

Chevron este prezentă şi în România, unde a concesionat patru perimetre pentru explorarea gazelor de şist, trei în judeţul Constanţa şi unul în Vaslui.

Te-ar mai putea interesa și
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că 'ar putea să moară', se află 'în situaţie de încercuire' şi riscă să......
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat ...
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...