1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 6 º

Companii

Chevron: Vom continua campania de informare a localnicilor din Vaslui cu privire la explorarea gazelor de şist

Chevron va continua campania de informare a localnicilor din comunele Pungeşti, Băceşti şi Puieşti din judeţul Vaslui cu privire la explorarea gazelor de şist, se arată într-un comunicat al companiei americane.

28 noi, 2013 | Agerpres

'Chevron îşi menţine angajamentul de a coopera îndeaproape cu comunităţile locale pentru a explica beneficiile gazelor naturale din argilite. Ca parte a acestui angajament, Chevron România continuă sesiunile de informare în comunităţile locale Pungeşti, Băceşti şi Puieşti, pentru a răspunde preocupărilor cu privire la activităţile de explorare pe care intenţionează să le conducă în judeţul Vaslui. Această acţiune face parte din programul de informare pe care Chevron l-a desfăşurat în regiune începând cu luna februarie 2013 şi care a mai cuprins întâlniri de prezentare a proiectelor la nivelul comunităţilor şi consultări publice', se arată în comunicat citat de Agerpres.

Oficialii companiei susţin că 'forajul de explorare implică exclusiv utilizarea tehnologiilor convenţionale, similare celor folosite în alte operaţiuni desfăşurate de industria de petrol şi gaze din România'.

În comunicat se mai arată că Chevron a obţinut permisele de mediu şi aprobările necesare demarării activităţilor de explorare în Pungeşti la începutul lunii octombrie 2013.

'Gazul natural din argilite reprezintă o oportunitate pentru asigurarea securităţii energetice şi creşterii economice a României şi pentru sprijinirea dezvoltării comunităţilor locale. Operaţiunile de explorare şi dezvoltare a resurselor de gaze naturale din argilite se pot desfăşura în siguranţă şi cu grijă faţă de mediul înconjurător, folosind tehnologii şi metode consacrate', mai precizează comunicatul Chevron.

În comuna Pungeşti, locul unde Chevron urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist şi unde au început protestele la mijlocul lunii octombrie, s-a format un curent împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist. Oamenii care fac parte din această mişcare, localnici din zonă şi militanţi ecologişti, spun că nu vor permite Chevron să pătrundă pe teren pentru a instala sonda de explorare.

În urma protestelor de la Pungeşti, Chevron a anunţat că suspendă orice activitate în zonă. Între timp, consilierii locali din comuna Pungeşti au votat în unanimitate o hotărâre privind organizarea unui referendum local pe tema gazelor de şist şi o decizie prin care interzic explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei. Ambele decizii au fost atacate la instanţa de contencios administrativ de către Instituţia Prefectului Judeţului Vaslui.

Chevron, a doua mare companie petrolieră americană, are acorduri de concesiune pentru trei perimetre petrolifere în judeţul Constanţa şi unul în apropiere de Bârlad, în judeţul Vaslui.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO