Chimcomplex Borzeşti, companie controlată de Ştefan Vuza, se pregăteşte să depună o ofertă pentru cumpărarea Oltchim

Chimcomplex Borzeşti anunţă că a finalizat auditarea Oltchim şi că se pregăteşte pentru depunerea unei oferte în vederea preluării activelor funcţionale ale combinatului din Râmnicu Vâlcea, potrivit unui comunicat al companiei, remis, luni, AGERPRES. 
Economica.net - lun, 14 mart. 2016, 13:24
Chimcomplex Borzeşti, companie controlată de Ştefan Vuza, se pregăteşte să depună o ofertă pentru cumpărarea Oltchim
Chimcomplex face parte din grupul de firme SCR, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza. 

„În cadrul acestui proces au fost angrenate echipe de specialişti din cadrul parteneriatului creat de Chimcomplex cu Tricon Energy SUA – cel mai mare trader internaţional în domeniu, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde dolari, E.ON Germania – divizia producţie energie electrică, Raiffeisen Bank şi fonduri de investiţii. În urma finalizării auditului, conducerea Chimcomplex a anunţat că se pregăteşte să depună o ofertă pentru preluarea activelor funcţionale ale Oltchim”, se arată în comunicat. 

În acest sens, preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Chimcomplex SA Borzeşti, Virgiliu Băncilă, a convocat luni Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA), în vederea aprobării şi participării societăţii la procesul de achiziţionare a activelor Oltchim. 

Potrivit comunicatului, Chimcomplex, împreună cu Oltchim, vor înfiinţa Compania Naţională de Chimie, companie ce va repoziţiona România pe harta industriei chimice din Europa, având în vedere forţa comercială pe care o vor avea împreună cele două combinate. 

‘Cred că România merită să aibă o companie puternică în Europa, măcar în planul industriei chimice. Noi, românii, avem şcoli de chimie, universităţi de renume şi cercetători dedicaţi; apoi ţara are resurse minerale care, decât să urmeze calea exportului, mai bine să fie procesate prin chimizare în ţară. Astfel, se asigură locuri de muncă, taxe pentru stat şi o perspectiva mai bună pentru întreaga economie a României’, a declarat Virgiliu Băncilă, citat în comunicat. 

La finele lunii ianuarie, reprezentanţii Oltchim au declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că au primit trei scrisori de intenţie pentru privatizare din partea unei companii din China şi a două din România. 

„Compania chineză Junlun nu şi-a pierdut interesul pentru a achiziţiona Oltchim. Ei cunosc foarte bine starea combinatului şi ce se întâmplă aici. Însă au nevoie de un investitor care, credem noi, încă nu a luat o decizie finală. Pe de altă parte, partea chineză preferă să nu se facă publice prea multe aspecte înainte de a se întâmpla ceva concret pe această temă. Însă interesul încă există şi vor veni în luna martie într-o vizită la Vâlcea”, a declarat Nicolae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring, firmă care, împreună cu Rominsolv, asigură administrarea judiciară a combinatului. 

În plus, mai există alte două firme româneşti interesate de preluarea combinatului, a adăugat Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv. El a refuzat să dea vreun nume, însă a precizat că este vorba despre un consorţiu de companii şi de o firmă de pe piaţa de capital. 

„În afară de aceşti investitori, care au trimis scrisori de intenţie, nu s-a mai arătat nimeni interesat să preia Oltchim. Doar cei trei”, a mai spus Piperea. 

Pe lângă compania chineză Junlun Petroleum, anii trecuţi şi-au manifestat dorinţa de a participa la privatizarea Oltchim fondul de investiţii SIF Transilvania, compania Chimcomplex, deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza, dar şi compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, SOCAR

Te-ar mai putea interesa și
Românii sunt cei mai generoşi europeni – sondaj
Românii sunt cei mai generoşi europeni – sondaj
Românii sunt cei mai generoşi dintre europeni, în condiţiile în care 26% dintre participanţii la un sondaj au spus că vor dona şi anul acesta de Crăciun, aşa cum au făcut în anii......
Românii aleg berea pentru sărbătorile din acest an – studiu
Românii aleg berea pentru sărbătorile din acest an – studiu
Românii intenţionează să achiziţioneze şi să consume în primul rând bere în acest an de sărbători, 49,3% dintre ...
Noi discuții la Bruxelles pe tema plafonării prețurilor la gaze. Unele țări cer plafoane mult mai reduse față de propunerea inițială, de 275 euro/MWh
Noi discuții la Bruxelles pe tema plafonării prețurilor la gaze. Unele țări cer plafoane mult mai reduse față de propunerea ...
Țările Uniunii Europene discută azi o propunere de plafonare a prețului gazelor la un nivel mai scăzut decât propunerea ...
Cum folosesc românii din diaspora Google pentru a rămâne conectați cu țara – studiu
Cum folosesc românii din diaspora Google pentru a rămâne conectați cu țara – studiu
Cu ocazia Zilei Naționale a României, Google a prezentat concluziile unui studiu despre modul în care românii din diaspora ...