Omul de afaceri Ştefan Vuza este interesat de oferta de privatizare a Oltchim

Economica.net
28 08. 2014
bigthumb_1348055457_stefan-vuza_65735900

Virgiliu Băncilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al firmei din Oneşti care are o producţie similară combinatului din Vâlcea, a declarat pentru AGERPRES că va depune o ofertă pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni Oltchim SPV, societate care cumulează activele ce ar urma să fie scoase la privatizare.

Potrivit acestuia, ‘Oltchim are potenţial, iar în şase luni ar putea fi adusă pe profit’. Virgiuliu Băncilă nu crede în ‘visul chinezesc’, cu aluzie la interesul mare arătat de două companii din China pentru acest combinat şi la pronosticurile date în legătură cu acest interes, potrivit cărora chinezii ar avea prima şansa în adjudecarea Oltchim Râmnicu Vâlcea.

De achiziţionarea pachetului majoritar de la firma vâlceană s-au mai arătat interesate, până în prezent, pe lângă Ştefan Vuza şi Chimcomplex, consorţiul Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum din China, investitori din Rusia, Ungaria şi Azerbaidjan.

Procedura de selecţie a ofertei angajante în vederea privatizării Oltchim va fi reluată pe 15 decembrie. De aceasta, s-a arătat interesat, până în prezent, şi omul de afaceri Ştefan Vuza, cel care controlează prin grupul său industrial societatea Chimcomplex.

Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim, Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, susţine că va organiza procedura de selecţie la Bucureşti. Ofertanţii care doresc să participe trebuie să depună la oricare din sediile administratorilor judiciari, cel mai târziu până pe 12 decembrie inclusiv, documentele specificate în caietul de prezentare. Acesta costă 20.000 de euro, exclusiv TVA.

Tentativa de privatizare a Oltchim, de care este interesată Chimcomplex, a avut două etape eşuate. Prima a fost finalizată şi câştigată de omul de afaceri şi jurnalistul Dan Diaconescu, dar acesta nu a mai adus banii necesari în contractul de preluare. Etapa a doua s-a derulat în două sub-etape, după ce principalii competitori au solicitat amânarea depunerii ofertelor angajante, mai ales pentru că se punea problema achiziţionării Oltchim cu Rafinăria Arpechim, care deţine o instalaţie de piroliză, de la care Oltchim are mare nevoie de produse finite.