China a importat cantități record de cărbune rusesc la preț redus, înaintea intrării în vigoare a embargoului UE

Importurile de cărbune rusesc ale Chinei din Rusia au crescut cu 14% în iulie față de iulie 2021, până la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani, potrivit Reuters. China a cumpărat mai mult cărbune la preț redus, în timp ce țările occidentale au evitat livrările rusești, chiar înainte de intrarea în vigoare al embargoului impus Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei.
Mihai Nicuţ - lun, 22 aug. 2022, 08:08
China a importat cantități record de cărbune rusesc la preț redus, înaintea intrării în vigoare a embargoului UE

China a adus luna trecută 7,42 milioane de tone de cărbune din Rusia, au arătat  datele Administrației Generale a Vămilor, citate de Reuters. Aceasta a fost cea mai mare cifră lunară de când se fac statistici relevante pe această temă, din 2017, în creștere de la 6,12 milioane de tone în iunie și de la 6,49 milioane de tone în iulie 2021.

Țările occidentale au evitat încărcăturile din Rusia încă dinainte înainte de embargoul Uniunii Europene asupra cărbunelui rus, care a intrat în vigoare la 11 august, cu scopul de a reduce veniturile din energie ale Kremlinului.

Interdicția a forțat Rusia să vizeze cumpărători precum China și India, și să vândă și la reducere.

Cărbunele energetic rusesc rusesc cu o valoare termică de 5.500 de kilocalorii (kcal) s-a comercializat la prețuri de circa 150 USD pe tonă la sfârșitul lunii iulie, în timp ce cărbunele de aceeași calitate în portul Newcastle din Australia a fost evaluat la peste 210 USD pe tonă, cotație free-on-board (FOB).

Unii comercianți chinezi se așteaptă să vină și mai mult cărbune rusesc în China în al patrulea trimestru, când companiile de utilitățile din nordul Chinei își asigură stocuri pentru sezonul de încălzire de iarnă.

Livrările din iulie de cărbune din Indonezia indonezian, mai ales cărbune  ieftin, de calitate scăzută, cu o valoare termică sub 3.800 kcal, au fost de 11,7 milioane de tone. Aceasta au crescut cu 22% față de iunie, dar au scăzut cu 40% față de un an mai devreme.

China și-a redus importurile totale de cărbune în ultimele luni, pe fondul creșterii producției interne.

Centralele electrice din sudul Chinei au crescut solicitările la licitațiile pentru cumpărarea cărbunelui indonezian în august, deoarece este mai ieftin decât cărbunele autohton, iar cererea pentru generarea de energie pe bază de cărbune a fost stimulată de un val de căldură record.

Cărbunele energetic indonezian cu o valoare termică de 3.800 kcal s-a tranzacționat săptămâna trecută la aproximativ 78 de dolari pe tonă (FOB), ceea ce ar fi încă sub prețuș de aproximativ 690 de yuani (101 dolari) cel pentru cărbunele local dacă se iau în considerare costurile de transport.

Datele vamale ale Chinei au arătat că în iulie nu a fost livrat cărbune din Australia.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...