China a prezentat un plan „Robin Hood” de reducere a inegalităţii veniturilor

China a prezentat un plan amplu pentru reducerea inegalităţii veniturilor, ajunsă la acelaşi nivel cu cea din Statele Unite, iar unul dintre cele mai importante principii prevăzute este folosirea unei părţi mai mari a profiturilor companiilor de stat pentru programe sociale.
Economica.net - mie, 06 feb. 2013, 13:50
China a prezentat un plan

Programul include şi alte prevederi, pentru combaterea corupţiei şi asigurarea de sprijin populaţiei sărace, scrie publicaţia americană Wall Street Journal, notând că documentul prezentat de executiv este plin de retorică populistă referitoare la nevoia unui nivel mai ridicat de egalitate.

„Scăderea diferenţei de venit este esenţială pentru a asigura justiţie socială şi armonie socială. Trebuie să creştem nivelul veniturilor celor săraci şi să ajustăm taxele celor excesiv de bogaţi”, afirmă guvernul de la Beijing.

Cea mai clară măsură prevăzută de program cere companiilor de stat să transfere guvernului suplimentar faţă de rata actuală încă 5% din profituri până în 2015. Potrivit Institutului Peterson pentru Ştiinţe Economice Internaţionale, companiile deţinute de autorităţile centrale din China au înregistrat în 2011 profituri nete de peste 1.000 de miliarde de yuani (circa 160 miliarde de dolari). Statul a încasat dividende de numai 82,3 miliarde de yuani.

Multe dintre principiile prezentate nu prevăd, însă, date sau termene precise şi rămâne neclar dacă acestea vor conduce la acţiuni concrete. Implementarea planului este etapa crucială, afirmă economiştii.

De exemplu, documentul cere extinderea taxelor pe proprietăţi la nivel naţional. În prezent, acestea sunt limitate la câteva oraşe şi implică rate foarte scăzute. Principiile autorităţii centrale indică o direcţie altor oficiali guvernamentali şi reprezintă o recunoaştere de către noua conducere a statului că societatea chineză se confruntă cu probleme sociale, precum agravarea inegalităţii veniturilor şi nevoia creşterii nivelului de trai. Conducerea Partidului Comunnist a fost preluată în noiembrie de Xi Jinping, care urmează să fie numit în martie preşedinte.

„Implementarea s-ar putea împotmoli din cauza diverselor interese şi a vechii gărzi conservatoare. Nu pare însă că noii lideri vor aştepta un an pentru a începe să facă reforme”, a declarat Nicholas Borst, cercetător pentru China la Institutul Peterson.

Economiştii au cerut repetat Beijingului să folosească o parte mai mare a profiturilor companiilor de stat pentru acoperirea cheltuielilor în urcare cu pensiile, sistemul de sănătate, locuinţe sociale şi educaţie.

Taxa pe venit urmează să fie ajustată pentru a aduce la stat o parte mai are a veniturilor celor care câştigă mai mult, a arătat Consiliul de Stat în documentul prezentat. Nu au fost indicate rate de impozitare, însă guvernul cere extinderea sistemului de taxe pentru a include toate tipurile de venituri.

Şefii marilor companii şi unii oficiali ai statului au reuşit să acumuleze averi care deseori evită sistemul de impozitare. Consiliul de Stat a indicat că ar putea aborda şi probleme mai sensibile ale acumulări de averi prin introducerea unei taxe pe moşteniri. Autorităţile intenţionează să-şi intensifice eforturile pentru a descoperi veniturile ilegale, inclusiv în cazurile funcţionarilor statului.

Guvernul are în vedere şi politici pentru crearea de locuri de muncă, o creştere „rezonabilă” a salariilor mici, restrângerea restricţiilor privind dobânzile la credite şi depozite, reglementarea comisioanelor bancare, creşterea veniturilor fermierilor, precum şi reducerea restricţiilor impuse persoanelor din mediul rural care vor să se mute permanent la oraş.

Pentru prima dată în mai mulţi ani, Biroul Naţional se Statistică al Chinei a dezvăluit în ianuarie date privind coeficientul Gini – un indicator cheie pentru evaluarea inegalităţii, numit după un statistician italian. Indicatorul s-a situat la nivelul relativ ridicat de 0,47% pentru 2012. Deşi unii experţi afirmă că această cifră subestimează nivelul inegalităţii din China, chiar şi aşa distribuţia veniturilor este similară cu cea din Statele Unite, care au avut în 2011 un indicator Gini de 0,48%. Valoarea 1 indică inegalitate perfectă, în timp ce nivelul zero este echivalent cu egalitate perfectă. Nivelul de 0,4 este invocat adesea de analişti ca un prag privind tulburările sociale.

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în opt intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai......
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...