China a raportat un excedent comercial record în 2021

China a raportat un excedent comercial record în decembrie şi în 2021, exporturile depăşind estimările, în contextul pandemiei care a afectat comerţul global, dar unii analişti se aşteaptă la încetinirea livrărilor internaţionale în următoarele luni, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 14 ian. 2022, 11:07
China a raportat un excedent comercial record în 2021

În 2021, China a raportat un excedent comercial de 676,43 miliarde de dolari, cel mai ridicat din 1950, când s-a început publicarea datelor, şi în creştere faţă de un plus de 523,99 miliarde de dolari în 2020, a informat vineri Oficiul de Statistică de la Beijing.

Luna trecută, China a raportat un excedent comercial de 94,46 miliarde de dolari, analiştii previzionând un plus de 74,50 miliarde de dolari, şi după un excedent comercial de 71,72 miliarde de dolari în noiembrie. Exporturile au crescut cu 20,9% în decembrie, faţă de perioada similară din 2020, după un avans de 22% în noiembrie, în timp ce analiştii se aşteptau la o expansiune de 20%.

„Exporturile s-au menţinut la un nivel solid în decembrie, dar ar putea încetini în următoarele luni, pe fondul sporirii perturbărilor activităţii porturilor”, a apreciat Julian Evans-Pritchard, economist la Capital Economics.

Până în 13 ianuarie, China a raportat în total 143 cazuri locale confirmate de COVID-19, inclusiv în portul cheie Tianjin.

„Importurile au scăzut considerabil, pe fondul reducerii cererii interne, şi a problemelor din sectorul imobiliar”, a adăugat Evans-Pritchard.

Importurile au crescut cu 19,5% în decembrie, faţă de perioada similară din 2020, după un avans de 31,7% în noiembrie, în timp ce analiştii se aşteptau la o expansiune de 26,3%.

A doua economie mondială s-a redresat impresionant în urma pandemiei, exporturile ajutând la sprijinirea creşterii, în timp ce alte sectoare au scăzut, dar sunt indicii că ritmul încetineşte. Problemele din sectorul imobiliar şi restricţiile stricte înrăutăţesc perspectivele pentru 2022.

Un sondaj realizat de Reuters indică o încetinire a economiei chineze la la 5,2% în 2022, în urma reducerii cererii pe plan intern.

Pe ansamblul anului trecut, exporturile au urcat cu 29,9%, faţă de un avans de 3,6% în 2020, în timp ce importurile au crescut anul trecut cu 30,1%, după un declin de 1,1% în 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru cariera militară ar trebui să se facă mai multă publicitate pozitivă......
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde ...