China ar putea interzice listarea peste hotare a unor firme din domeniul tehnologiei – Reuters

China intenţionează să propună noi reglementări prin care să interzică companiilor de internet ale căror date prezintă potenţiale riscuri de securitate să se listeze în afara ţării, inclusiv în Statele Unite, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
AGERPRES - vin, 27 aug. 2021, 12:25
China ar putea interzice listarea peste hotare a unor firme din domeniul tehnologiei - Reuters

Interdicţia ar urma să se aplice şi firmelor implicate în aspecte ideologice, susţin sursele.

Luna trecută, autorităţile de la Beijing au anunţat că intenţionează să înăsprească supervizarea tuturor firmelor listate în afara ţării.

Conform reglementărilor anunţate vineri pe surse, Comisia chineză de reglementare a pieţelor financiare (CSRC) va interzice listarea în afara ţării a companiilor care colectează un volum ridicat de date ale utilizatorilor sau care creează conţinut.

Oficialii CSRC nu au răspuns solicitării Reuters de a comenta informaţia.

Vineri, China a emis un proiect de instrucţiuni pentru reglementarea algoritmilor folosiţi de furnizorii de servicii de internet pentru a le face recomandări utilizatorilor, ca parte a eforturilor de a proteja confidenţialitatea şi securitatea datelor consumatorilor.

Furnizorii de internet trebuie să respecte etica afacerilor şi principiile corectitudinii şi nu ar trebui să creeze modele de algoritmi care să îi îndemne pe utilizatori să cheltuiască mari sume de bani sau să cheltuiască bani într-un mod care ar perturba ordinea publică, a transmis într-un comunicat autoritatea de reglementare a internetului din China.

Decizia survine în contextul unei ample campanii a Beijingului de reglementare a internetului. Autorităţile au sancţionat companii din diverse motive, de la monopol şi până la încălcarea confidenţialităţii consumatorilor.

Săptămâna trecută, acţiunilor companiilor chineze din domeniul tehnologiei au înregistrat noi scăderi, iar indicele Bursei din Hong Kong a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele aproape zece luni, în urma scăderii încrederea investitorilor.

Unele companii listate la Bursele din China şi Hong Kong au pierdut săptămâna trecută peste 650 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră, investitorii fiind îngrijoraţi că şi alte sectoare ar putea fi reglementate suplimentar.

„Nu este doar un motiv de îngrijorare, ci mai multe, iar investitorii îşi reduc expunerea la China. Aproape în fiecare zi vin ştiri negative de la Beijing, ceea ce dă impresia că nu se întrevede un sfârşit”, a apreciat Dave Wang, manager de portfoliu la Nuvest Capital în Singapore.

Autorităţile de reglementare din China au emis marţi un set masiv de reglementări pentru sectorul internetului, interzicând concurenţa neloială şi restricţionând folosirea datelor utilizatorilor, cea mai recentă măsură împotriva puternicelor companii chineze din domeniul tehnologiei.

China şi-a intensificat controlul asupra platformelor de internet, susţinând că există riscul unor abuzuri din cauza poziţiei de pe piaţă, care ar putea afecta concurenţa, informarea consumatorilor şi încălcarea drepturilor acestora.

În ultimele săptămâni, autorităţile de la Beijing au intensificat reglementarea platformelor de comerţ electronic şi a companiilor din domeniul tehnologiei financiare (fintech).

La Bursa de la Hong Kong, acţiunile gigantului chinez din domeniul comerţului electronic Alibaba au scăzut vineri cu 2,6%, ajungând la un nivel redus record şi aproape la jumătate faţă de nivelul ridicat din octombrie. Titlurile companiei din domeniul internetului Tencent au atins la cel mai scăzut nivel din ultimele 14 luni iar serviciul de livrate de mâncare Meituan înregistra cel mai scăzut nivel din ultimul an.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Majoritatea locuitorilor din oraşele europene se confruntă cu o poluare a aerului dăunătoare sănătăţii – AEM
Majoritatea locuitorilor din oraşele europene se confruntă cu o poluare a aerului dăunătoare sănătăţii – AEM
Majoritatea oamenilor care trăiesc în oraşele europene se confruntă cu niveluri de poluare atmosferică dăunătoare ...
Pandemia a crescut partea din avuţia mondială controlată de cei super-bogaţi
Pandemia a crescut partea din avuţia mondială controlată de cei super-bogaţi
Partea din avuţia mondială controlată de miliardari a înregistrat o creştere record în perioada pandemiei, arată un ...
1.421 cazuri noi, 101 morţi, în 24 de ore – Coronavirus – marţi, 7.12.2021
1.421 cazuri noi, 101 morţi, în 24 de ore – Coronavirus – marţi, 7.12.2021
Criză Coronavirus marţi, 7 decembrie 2021 - 1.421 cazuri noi, 101 morţi, în 24 de ore