China are o nouă reacţie la războiul comercial cu SUA înainte de turneul președintelui Xi Jinping în Asia de Sud-Est

Preşedintele chinez Xi Jinping a denunţat luni protecţionismul care "nu duce nicăieri", la începutul unui turneu în Asia de Sud-Est, menit să întărească relaţiile comerciale ale Beijingului, în plin război tarifar cu Washingtonul, informează AFP.
AGERPRES - lun, 14 apr. 2025, 09:32
China are o nouă reacţie la războiul comercial cu SUA înainte de turneul președintelui Xi Jinping în Asia de Sud-Est

„Niciun câştigător” nu poate rezulta dintr-un astfel de conflict comercial, a subliniat şeful statului chinez, potrivit agenţiei Xinhua.

Vietnamul, unde Xi a sosit luni, este prima etapă a turneului său, înainte de Malaysia, apoi Cambodgia. Turneul vizează în special să compenseze impactul tarifelor vamale prohibitive decretate de preşedintele american Donald Trump contra produselor chinezeşti, scrie Agerpres.

Xi Jinping urmează să aibă întrevederi cu cei trei omologi ai săi din Asia de Sud-Est în timpul acestei călătorii, care „are o importanţă majoră” pentru regiune, a subliniat Beijingul.

Vizita sa este menită să prezinte China drept un partener de încredere, stabil, contrar SUA care au lansat o ofensivă comercială pe toate direcţiile prin intermediul noilor tarife vamale, inclusiv contra partenerilor lor economici.

„Ţările noastre două trebuie să menţine cu fermitate sistemul comercial multilateral, stabilitatea canalelor industriale şi de aprovizionare mondiale, precum şi un mediu internaţional de deschidere şi de cooperare”, a scris preşedintele chinez la adresa SUA, într-un articol publicat de cotidianul vietnamez Nhan Dan, citat de Xinhua.

„Un război comercial şi un război tarifar nu produc niciun câştigător, iar protecţionismul nu duce nicăieri”, a subliniat Xi Jinping.

Tarifele vamale americane au fost fixate pentru produsele chineze la 145%, fără excepţii. O măsură ce a zguduit pieţele mondiale şi a determinat Beijingul să riposteze.

Locul Asiei de Sud-Est este central pentru exporturile chinezeşti: anul trecut, ţările blocului regional ASEAN au fost primele destinatare ale acestor exporturi, cu bunuri în valoare totală de 586,5 miliarde de dolari, potrivit datelor autorităţilor vamale chineze.

Printre ele, Vietnamul se distinge cu 161,9 miliarde de dolari importuri chinezeşti, urmat de Malaysia, cu 101,5 miliarde.

Reconsolidarea legăturilor cu vecinii săi din Asia de Sud-Est ar putea ajuta Beijingul să contrabalanseze efectul ofensivei comerciale a SUA, prima ţara importatoare de produse chinezeşti în 2024.

Xi Jinping se va afla în Vietnam până marţi. Ţara din Asia de Sud-Est, condusă ca şi China de un partid comunist, întreprinde de multă vreme o „diplomaţie a bambusului”, care constă în menţinerea de bune relaţii atât cu gigantul asiatic, cât şi cu Washingtonul.

Beijingul şi Hanoiul întreţin relaţii economice strânse. Însă acestea sunt parazitate de diferendele teritoriale pe care aceste ţări le au în Marea Chinei de Sud, în arhipelagul Paracels.

China revendică aproape toate insuliţele din Marea Chinei de Sud, în faţa altor ţări riverane (Filipine, Vietnam, Brunei, Malaysia) cu pretenţii rivale.

Xi Jinping a dat asigurări luni în articolul pentru publicaţia vietnameză că Beijingul şi Hanoiul sunt capabile să rezolve aceste litigii prin dialog.

„Va trebui să gestionăm diferendele în mod corespunzător şi să protejăm pacea şi stabilitatea în regiunea noastră”, a scris Xi, potrivit Xinhua. „Datorită viziunii noastre, suntem absolut capabili să reglementăm corect problemele maritime, prin consultare şi negociere”, a adăugat preşedintele chinez.

După Vietnam, Xi Jinping se va afla în Malaysia de marţi până joi.

Ministrul malaysian al comunicaţiilor, Fahmi Fadzil, a declarat că vizita preşedintelui chinez „se înscrie în cadrul iniţiativelor guvernului (…) pentru ameliorarea relaţiilor comerciale cu diverse ţări, printre care China”.

Xi Jinping se va deplasa apoi joi în Cambodgia, fidel partener al Chinei în Asia de Sud-Est.

Te-ar mai putea interesa și
Șapte state europene cer Israelului să ridice imediat blocada asupra Fâșiei Gaza
Șapte state europene cer Israelului să ridice imediat blocada asupra Fâșiei Gaza
Şapte ţări europene au cerut Israelului "să revină asupra politicii sale actuale" din Gaza şi să-şi ridice "imediat" blocada în privinţa ajutoarelor pe fondul unei situaţii umanitare......
Aproximativ 43.000 de angajați MAI vor menține siguranța publică în ziua votului
Aproximativ 43.000 de angajați MAI vor menține siguranța publică în ziua votului
Aproximativ 43.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor menţine siguranţa publică şi vor asigura protecţia ...
Washingtonul ia în considerare strămutarea în Libia a 1 milion de palestinieni din Fâșia Gaza – surse
Washingtonul ia în considerare strămutarea în Libia a 1 milion de palestinieni din Fâșia Gaza – surse
Administraţia SUA ia în considerare posibilitatea de a reloca definitiv un milion de palestinieni din Fâşia Gaza în ...
INS: Producția de cărbune din România a scăzut cu 2,2% în trimestrul I din 2025. Importurile au fost mai mici cu 50,5%
INS: Producția de cărbune din România a scăzut cu 2,2% în trimestrul I din 2025. Importurile au fost mai mici cu 50,5%
Producţia de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 de tone echivalent petrol (tep), ...