China – Autorităţile vor să stimuleze economia prin investiţii în îmbunătăţirea oraşelor

China va acorda miliarde de yuani pentru a ajuta oraşele să renoveze clădirile publice deteriorate şi să modernizeze infrastructura, într-un moment în care oficialii de la Beijing caută noi modalităţi pentru a impulsiona creşterea unei economii care este trasă în jos de criza imobiliară, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mar, 07 mai 2024, 15:48
China - Autorităţile vor să stimuleze economia prin investiţii în îmbunătăţirea oraşelor

Într-un comunicat de presă publicat luni seară, Ministerul de Finanţe de la Beijing a informat că un număr de 15 oraşe pot primi până la 1,2 miliarde de yuani (166 milioane de dolari) fiecare. Banii vor merge spre modernizarea conductelor, reţelelor electrice sau a sistemelor de canalizare, precum şi pentru modernizarea clădirilor publice, în ideea de a le face accesibile pentru copii şi alte persoane, se precizează în comunicat. Programul ar urma să se întindă pe o perioadă de trei ani, scrie Agerpres.

Modernizarea urbană, împreună cu locuinţele accesibile şi infrastructura multifuncţională, reprezintă unul din cele trei proiecte majore prin care Beijingul vrea să contracareze o criză imobiliară care afectează încrederea consumatorilor. Banca Centrală a Chinei a anunţat anul trecut că este gata să sprijine aceste proiecte cu credite în valoare de 500 de miliarde de yuani.

Ministerul de Finanţe de la Beijing a oferit puţine detalii cu privire la amploarea finanţării guvernamentale pentru proiectele vizate, care cel mai probabil vor demara ca programe pilot şi ulterior vor fi extinse la o scară mai amplă.

„Dacă programul pilot va avea succes, cel mai probabil asta va duce la creşterea investiţiilor în viitor”, a declarat Bruce Pang, economist şef pentru China la Jones Lang LaSalle Inc. Potrivit acestuia, programul ar putea duce la şi mai multe transferuri financiare către guvernele locale pentru a le reduce stresul financiar.

De asemenea, comunicatul de presă al Ministerului de Finanţe de la Beijing sugerează că China va majora rolul politicii fiscale, în coordonare cu relaxarea politicii monetare, pentru a ajuta la finanţarea celor trei proiecte majore într-o manieră mai sustenabilă, a apreciat Bruce Pang.

Te-ar mai putea interesa și
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol, la patru zile după atentatul la viaţa sa, a declarat duminică presei vicepremierul Robert Kalinak, relatează AFP şi Reuters....
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, duminică, într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului ...
Autoritățile italiene au sechestrat 134 de automobile Fiat din cauza unui abțibild
Autoritățile italiene au sechestrat 134 de automobile Fiat din cauza unui abțibild
Poliţia fiscală italiană a sechestrat peste 130 de automobile Fiat Topolino importate din Maroc în cursul acestei săptămâni, ...
Cine profită de pe urma îmbătrânirii populației în Europa
Cine profită de pe urma îmbătrânirii populației în Europa
Îmbătrânirea populaţiei în Europa generează îngrijorări în rândul guvernelor cu privire la perspectivele economice, ...