China avertizează în legătură cu impactul noilor taxe vamale impuse de SUA şi cere retragerea acestora

China a cerut vineri Statelor Unite ale Americii să retragă 'cât mai curând posibil' noile taxe impuse la importurile de oţel şi aluminiu anunţate de administraţia Trump, deoarece 'vor avea un grav impact' asupra comerţului internaţional, relatează agenţia EFE.
Economica.net - vin, 09 mart. 2018, 09:10
China avertizează în legătură cu impactul noilor taxe vamale impuse de SUA şi cere retragerea acestora

Ministerul chinez al Comerţului a avertizat, într-un comunicat, că va lua măsuri împotriva taxelor de 25% aplicate de SUA la importurile de oţel şi de 10% la cele de aluminiu, taxe ce vor afecta toate ţările care vând în State, cu excepţia, pentru moment, a Canadei şi Mexicului.

‘China insistă ca SUA să respecte autoritatea sistemului multilateral de comerţ şi să retragă respectivele măsuri cât mai repede posibil’, a afirmat directorul Departamentului de investigaţii comerciale al Ministerului Comerţului, Wang Hejun.

Preşedintele american, Donald Trump, a explicat că, prin introducerea acestor taxe, încearcă să protejeze industria oţelului şi pe cea a aluminiului, ‘vitale pentru securitatea naţională’.

În opinia lui Wang, acest argument este ‘nejustificat’ şi se opune ordinii comerciale a Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi, de aceea, a reiterat ‘opoziţia fermă a Chinei faţă de aceste măsuri care vor avea un impact grav’ la nivel internaţional.

La rândul său, Asociaţia Fierului şi Oţelului din China (CISA) şi-a manifest vineri opoziţia faţă de noile taxe, care ‘violează normele OMC şi perturbă ordinea comercială internaţională’.

‘Cu această scuză privind protejarea industriei siderurgice naţionale, SUA introduce protecţionismului comercial’, a criticat CISA măsurile, într-un comunicat, solicitând, totodată, autorităţilor chineze să răspundă imediat cu măsuri pentru importurile din SUA.

Asociaţia avertizează că noile măsuri americane aduc prejudicii industriei siderurgice la nivel mondial, dar şi SUA, în special consumatorilor de produse din oţel.

Protecţionismul a reprezentat una dintre promisiunile lui Trump din campania electorală şi, prin impunerea acestor noi taxe, se deschide poarta spre ‘un previzibil război comercial’ cu alte ţări şi organizaţii, însă preşedintele american a susţinut, în ultimele zile, că aceste bătălii ‘sunt bune şi uşor de câştigat’.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...