China cere „stabilizarea” relaţiilor cu SUA – Reuters

Ministrul de Externe al Chinei Qin Gang a afirmat luni că este imperativ să se stabilizeze relaţiile sino-americane, după ce o serie de "vorbe şi fapte eronate" le-au împins din nou sub pragul îngheţului, relatează luni agenţia Reuters.
AGERPRES - lun, 08 mai 2023, 11:00
China cere

Într-o întâlnire la Beijing cu ambasadorul american Nicholas Burns, oficialul chinez a subliniat în special că Statele Unite trebuie să-şi revizuiască modul de gestionare a problemei Taiwanului şi să înceteze să desconsidere principiul „o singură China”, scrie Agerpres.

Relaţiile dintre cele mai mari două economii ale lumii s-au deteriorat anul trecut când preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a făcut o vizită oficială în Taiwan, stârnind mânia Chinei, care consideră Taiwanul, guvernat democratic, propriul său teritoriu. Ca răspuns, Beijingul a restrâns canalele oficiale de comunicare cu Statele Unite, inclusiv între armate.

Tensiunea dintre cele două superputeri s-a atenuat în noiembrie, când liderii americani şi chinezi Joe Biden şi Xi Jinping s-au întâlnit la summitul G20 din Indonezia şi s-au angajat să dialogheze mai frecvent.

„O serie de cuvinte şi fapte eronate ale Statelor Unite au subminat ulterior impulsul pozitiv greu câştigat al relaţiilor chino-americane”, i-a declarat Qin lui Burns, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe.

„Agenda de dialog şi cooperare convenită de cele două părţi a fost perturbată, iar relaţiile dintre cele două ţările se confruntă din nou cu un îngheţ”, se mai arată în comunicat.

În februarie au izbucnit din nou tensiuni, când un balon chinez de mare altitudine a apărut în spaţiul aerian al SUA, iar ca răspuns secretarul de stat american Antony Blinken şi-a anulat o vizită la Beijing.

Săptămâna trecută, Blinken a părut să ofere speranţe cu privire la o vizită, declarând pentru Washington Post că este importantă restabilirea liniilor regulate de comunicare la toate nivelurile.

Tot săptămâna trecută, reprezentantul american pentru climă, John Kerry, a declarat că Beijingul l-a invitat să vină în vizită „în viitorul apropiat” pentru discuţii privind evitarea unei crize climatice globale, crescând şi mai mult speranţele de reglementare a uneia dintre cele mai importante relaţii de la stat la stat din lume.

„Prioritatea este stabilizarea relaţiilor chino-americane, evitarea unei spirale descendente şi prevenirea oricăror accidente între China şi Statele Unite,” a mai spus Qin.

Taiwan rămâne cea mai spinoasă problemă în relaţiile chino-americane, menţionează Reuters.

Luna trecută, China a organizat manevre militare în apropierea Taiwanului, după ce preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen s-a întâlnit cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, la Los Angeles.

Din 1979, relaţia dintre SUA şi Taiwan este guvernată de „Legea relaţiilor cu Taiwan” (TRA), care oferă o bază legală pentru a furniza Taiwanului mijloacele pentru a se apăra, dar nu şi mandatul ca SUA să vină în ajutorul Taiwanului dacă acesta este atacat. În cadrul bugetului pentru 2023, Congresul SUA a autorizat ajutor pentru armament în valoare de până la 1 miliard de dolari pentru Taiwan, folosind un tip de autoritate care accelerează asistenţa de securitate şi a contribuit şi la livrarea de arme Ucrainei, explică Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă ...
Programul ''Made în România'' are o importanţă foarte mare în strategia Bursei de Valori Bucureşti şi, prin acesta, încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate......
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru ...
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...