China devine mai dură în privinţa programului nuclear nord-coreean – Obama

 Preşedintele american Barack Obama a declarat luni că China este pe cale să adopte o poziţie mai dură asupra programului de înarmare nucleară a Coreei de Nord, relatează AFP.
Economica.net - mar, 18 iun. 2013, 08:34
China devine mai dură în privinţa programului nuclear nord-coreean - Obama

„Observăm faptul că chinezii iau mai în serios problema declaraţiilor şi provocării permanente din partea Coreei de Nord – respingând înarmarea (ei) nucleară”, a declarat Obama într-o emisiune televizată, „The Charlie Rose Show”, difuzată luni seara de postul public de televiziune PBS.

„În trecut, ei ar fi încercat să îşi mascheze intenţiile”, a apreciat preşedintele american, care s-a întâlnit în perioada 7-8 iunie cu omologul său chinez Xi Jinping în California (vest).

„Sunt tipul (de oameni) care lasă aceste probleme deoparte. (În acest lucru) noi vedem, cred, un interes şi o voinţă de a angaja împreună cu noi discuţii strategice asupra acestor subiecte”, a notat el.

China este principalul aliat economic şi diplomatic al regimului lui Kim Jong-un, care a sfidat avertismentele Beijingului, efectuând în februarie al treilea test nuclear.

China a decis la vremea respectivă să aplice sancţiuni – un fapt rar – asupra unor conturi bancare nord-coreene, în cadrul sancţiunilor ONU, în pofida faptului că numeroşi experţi şi-au exprimat îndoiala că Beijingul va merge până la a provoca o prăbuşire a statului comunist, deja sărac.

Obama a declarat, în plus, că a constatat că China acţionează în mod treptat spre o asumare de responsabilităţi în afaceri la nivel mondial, după venirea la putere a lui Xi Jinping, în martie.

„Impresia mea despre preşedintele (chinez) Xi (Jinping) este că şi-a consolidat puterea destul de rapid în interiorul Chinei, că este mai tânăr, mai energic, mai robust şi mai sigur pe sine ca anumiţi lideri din trecut”, a apreciat Obama.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat miercuri planul de creştere de şase miliarde de euro pentru Balcani anunţat în toamnă, precizând totodată că pentru a beneficia de acest plan ţările ar trebui......
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este ...
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...